Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Pomidor i ogórek – łączyć czy nie łączyć?

Pomidor i ogórek – łączyć czy nie łączyć?

Coraz częściej można usłyszeć, że nie powinno się jeść pomidora w połączeniu z ogórkiem. Mimo, że wszyscy są zgodni, że zarówno jedno jak i drugie warzywo jest bardzo zdrowe. Panuje jednak pogląd, że ich połączenie w potrawach jest szkodliwe, a w najlepszym razie obojętne dla naszego zdrowia. A jaka jest prawda?

Garść faktów

Pomidory są bogate w witaminę C, a zielone ogórki zawierają enzym askorbinowy, który ją „zabija”. (Podobno już jedna łyżeczka soku z ogórka może pozbawić witaminy C trzy litry soku pomidorowego.) Gdyby spojrzeć na to w ten sposób to nie powinno dodawać się ogórka także do papryki, natki pietruszki czy innych warzyw bogatych w witaminę C.

Co więc jeść?

Z tego wniosek, że część warzyw i owoców powinno się jeść osobno. Nie dajmy się zwariować! Może i ogórek działa negatywnie na zawartość witaminy C, ale przecież pomidor ma w sobie też inne związki (choćby likopen). Na ich obecność ogórek w żaden sposób nie wpływa.

No dobrze. Ale mimo wszystko chcemy „zneutralizować” działanie ogórka. Da się? Oczywiście. Wystarczy sałatkę (przed jego dodaniem) skropić np. sokiem z cytryny, albo octem. (Na blogu znajdziesz przepis m.in. na domowy ocet jabłkowy.) Wtedy zakwaszamy sałatkę i nie pozwalamy działać „złowieszczemu” enzymowi.

Co ciekawe inne formy (np. ogórki kiszone) również posiadają ten enzym, ale w postaci nieaktywnej. Można więc spokojnie dodawać je do sałatek, czy kanapek i nie martwić się, że coś sobie odbieramy.

Podsumowując

Zielone ogórki są pyszne i zdrowe. Rzeczywiście niwelują działanie witaminy C (zawartej m.in. w pomidorach). Ale – wbrew temu, co sądzą „eksperci”- połączenie ich z jakimkolwiek warzywem NIE jest szkodliwe! Jeśli więc zadbamy o to, żeby warzywa były odpowiednio przygotowane (umyte, obrane) to na pewno nam nie zaszkodzą. A źródeł witaminy C mamy w diecie tak wiele, że jej brak w pomidorze naprawdę nie zrobi nam różnicy.

Zobacz również

tagi: , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php