Bułeczki z cheddarem

Zamiast pędzić rano do sklepu po świeże pieczywo upiekłam własne, zakręcone bułeczki wypełnione cheddarem, cebulą i koperkiem. W moim domu rozeszły się w mgnieniu oka, zanim zdążyły dobrze wystygnąć.

Poszukując idealnego przepisu na serowe bułki, wpadła mi w ręce receptura pochodzącą z książki Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu Deb Perelman. Bułeczki są mięciutkie, puszyste, po prostu doskonałe, a zapach w domu podczas pieczenia, tego nie da się opisać. Jak pisze sama autorka tajemniczym składnikiem wcale nie jest w tym przypadku, ani cheddar, ani koperek, ani mleczno maślane ciasto, tylko starta cebula, która po upieczeniu nabiera subtelnego, słodkiego smaku.

Składniki

Ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (ok. 375 g)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 50 g roztopionego masła + 20 g do posmarowania
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 1/2 szklanki startej białej cebuli
  • 1 i 1/2 szklanki startego dojrzałego cheddara
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego koperku
  • 1/4 łyżeczki soli

Bułki z cheddarem, cebulą i koperkiem

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki nadzienia umieść w misce i dokładnie wymieszaj.

  2. Przygotuj ciasto – w misce umieść rozkruszone drożdże, zasyp 1 łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Następnie zalej  1/4 szklanki letniego mleka i wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. W misce wymieszaj pozostałe składniki: resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, cukier, roztopione masło, pieprz oraz sól, tak by powstało gładkie ciasto.

  4. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  5. Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 cm x 40 cm.

  6. Nadzienie rozprowadź równomiernie na cieście, zostawiając wolne brzegi na krótszych bokach.

  7. Z ciasta zwiń rulon i pokrój go ostrym nożem w poprzek na 2-3 cm kawałki.

  8. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papier przenieś ruloniki (zachowaj odstępy między nimi, bo jeszcze urosną). Posmaruj z góry przygotowanym, roztopionym masłem. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

  9. Podrośnięte bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 20-25 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru.

Bułki z cheddarem, cebulą i koperkiem

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php