zajadam.pl
Nauka pieczenia pizzy
Nauka pieczenia pizzy

Prosty przepis na bułki do burgerów i kanapek

Prosty przepis na bułki do burgerów i kanapek

Mam dla Was przepis na proste bułki, które świetnie nadają się zarówno jako bułeczki śniadaniowe dla dzieci, ale też jako bułki do domowych burgerów, kanapek, czy zapiekanek.

Są bardzo miękkie, puszyste, sprężyste i przede wszystkim łatwe w wykonaniu. Przy dobrych wiatrach będą gotowe do jedzenia w dwie godziny od wyjęcia składników z szafki. A składniki są bardzo proste – każdy powinien mieć je w zapasie. :) Dosłownie wczoraj, dzień przed publikacją tego przepisu zrobiłem te bułki ale w kształcie podłużnym, i posłużyły nam do zrobienia domowych hot-dogów.

Zobacz przepis w wersji wideo: 


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Czas przygotowania

2-3 godziny

Składniki bułek

  • pasta z 4 łyżek mleka, 2 łyżek wody, 2 płaskich łyżek mąki
  • mąka pszenna tortowa lub chlebowa – 320 g
  • cukier – 1 łyżka
  • sól – 1 łyżeczka
  • mleko (dowolne) – 120 ml
  • drożdże instant – 7 g
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • miękkie masło – ok 3 łyżki

Z podanych ilości zrobisz 8 dużych bułek do burgerów i kanapek albo kilkanaście małych w sam raz na śniadanie dla dzieci.

Wykonanie bułek

Wszystkie czynności zobaczysz w szczegółach na filmie umieszczonym powyżej.

  1. W pierwszej kolejności przygotuj pastę z 4 łyżek mleka, 2 łyżek wody i 2 płaskich łyżek mąki. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką i podgrzewaj w rondlu aż bardzo mocno zgęstnieje. Powinna powstać gładka pasta bez grudek – dzięki temu dodatkowi bułki będą miękkie i bardziej puszyste.

  2. 120 ml ciepłego mleka wymieszaj dokładnie z drożdżami i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.

  3. W misie robota kuchennego umieść mąkę, cukier i sól, wymieszaj dokładnie, następnie dodaj mleko z drożdżami, przygotowaną na początku pastę, całe jajko i dodatkowe żółtko.

  4. Następnie wyrabiaj z pomocą miksera z końcówką w postaci haka (możliwe jest też ręczne wyrabianie ciasta).

  5. Kiedy ciasto połączy się w zwartą masę dodaj co kilkadziesiąt sekund po jednej łyżce miękkiego masła (łącznie 3 łyżki) i wyrabiaj ciasto przez kolejne ok. 8 minut do czasu aż będzie miękkie, bardzo gładkie i sprężyste.

  6. Wyrobione ciasto powinno wyrastać przez ok. godzinę w misce przykrytej szczelnie pokrywką lub wilgotną ściereczką. Powinno podwoić swoją objętość.

  7. Wyrośnięte ciasto musisz uderzyć pięścią tak, żeby opadło – w ten sposób uwalniamy nadmiar pęcherzyków powietrza.

  8. Na oprószonej mąką stolnicy podziel ciasto na porcje. Mniejsze dla małych bułeczek śniadaniowych, większe dla większych np. do burgerów.

  9. Teraz przychodzi moment, w którym nadamy bułkom idealny kształt. Każdą porcję ciasta musisz zawijacie od spodu do góry, wszystkie cztery boki. Chodzi o to żeby każda kulka nabrała okrągłej formy i sprężystości. Dokładnie pokazuję to na filmie dostępnym na początku przepisu.

  10. Uformowane bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W większych odstępach, jeżeli chcesz uzyskać bułki do burgerów, albo bliżej siebie jeżeli robisz bułeczki śniadaniowe dla dzieciaków (będzie można je odrywać w fajny sposób i będą miały mięciutkie boki)

  11. Blachę z kulkami ciasta przykryj drugą blachą lub ostatecznie ściereczką (uwaga aby nie przywarła) i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce. Powinny podwoić swoją objętość i zajmie to zwykle od 30 do 45 minut.

  12. Tak wyrośnięte bułki możesz posmarować bułki roztrzepanym jajkiem z dodatkiem odrobiny mleka – dzięki temu będą błyszczące po upieczeniu.

  13. Bułki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st C, program: grzanie dół + góra, przez ok. 15 minut, do czasu aż będą miały piękny złoto-brązowy kolor jak na poniższym zdjęciu.

Proste bułki przepis

Skomentuj Pod wpisem mamy już 8 komentarzy!

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 8 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Potrzebuję właściwie dwóch bułek na dwa burgery, dla mnie i lubego, czy po wyrobieniu ciasta mogę resztę poporcjować, zamrozić i rozmrażać w razie potrzeby tak jak ciasto do pizzy? Pozdrawiam!

    1. trudne pytanie, nigdy tego nie próbowałem – ale wiem, że są przepisy na chleb na sodzie oczyszczonej lub proszku do pieczenia, to nie to samo co drożdże, ale z braku laku się sprawdzi pewnie :) powodzenia

  2. Moje pierwsze upieczone pieczywo! :) A jak szybciutko zjedzone , nawet teściowej smakowały ]:-> Bardzo dziękuję też za przepisy zdrowych koktajli :)

  3. Na zdjęciach wygląda to taaaak super, akurat udało mi się kupić ostatnie dwie paczuszki drożdży wczoraj, dzis wieczorem bede piekla :)))

Czego szukasz?

css.php