zajadam.pl

Miodownik

Miodownik

Powoli planuję już świąteczne menu. Wśród potraw nie możne zabraknąć wyjątkowych wypieków i deserów. Jednym z popularniejszych wypieków bożonarodzeniowych jest miodownik. W każde święta miodowe ciasto gości na moim stole obok tradycyjnego piernika staropolskiego.

Miodownik to klasyka wypieków. I tak jak z wieloma przepisami tradycyjnymi każdy ma swój sposób przygotowania. W moim przepisie kilka warstw ciasta miodowego przekładane jest masą z kaszy manny oraz ulubionymi powidłami. Najlepiej sprawdzą się powidła śliwkowe lub brzoskwiniowe. Ciasto można zrobić z wyprzedzeniem, nawet tydzień wcześniej, bo z każdym dniem jeszcze zyskuje na smaku.

Składniki

Ciasto:

  • 700 g mąki
  • 100 g miodu
  • 150 g cukru pudru
  • 2 żółtka + 1 całe jajko
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml śmietany 18%

Masa:

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 150 gmasła
  • powidła śliwkowe lub brzoskwiniowe do przekładania blatów

Przygotowanie

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder oraz sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Składniki posiekaj nożem aż powstanie drobna kruszonka.

  2. Dodaj miód, żółtka i jajko oraz śmietanę, następnie połącz składniki w gładkie oraz jednolite ciasto.

  3. Formę o wymiarach 39cm x 26cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 4 równe części. Każdą z części rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, wyłóż do blaszki i wyrównaj (jeśli posiadasz tylko jedną blaszkę, blaty możesz piec jeden po drugim).

  4. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 8-10 minut. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

  5. Przygotuj masę – mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstaw i wsyp kaszę mannę, energicznie mieszając. Jeszcze chwilę całość gotuj, do osiągnięcia masy o konsystencji budyniu. Odstaw i poczekaj aż lekko przestygnie.

  6. Pierwszy placek ciasta ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim rozsmaruj połowę masy z kaszy manny, następnie połóż drugi blat i rozsmaruj powidła. Ułóż kolejny blat ciasta, posmaruj resztą masy z kaszy manny i przykryj ostatnią warstwą ciasta.

  7. Ostanim etapem jest przygotowanie polewy – w garnku rozpuść masło z dodatkiem cukru pudru i miodu. Dodaj posiekane orzechy włoskie. Gotuj na małym ogniu przez 1-2 minuty. Lekko przestudź i posmaruj wierzch ciasta.

Skomentuj

Zobacz również

warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php