zajadam.pl

O blogu

Blog Zajadam.pl to przesmaczne miejsce tworzone przez normalnych, a w zasadzie to nienormalnych ludzi. Lubimy dobre jedzenie, lubimy przyjemnie spędzać czas, lubimy dzielić się pasją do kuchni, ale najbardziej lubimy Ciebie droga czytelniczko i czytelniku! :)

Dlatego z ogromną pasją staramy się pokazywać jak smakować życie, gotować i jeść dobrze. Ale co znaczy dobrze? Dla nas oznacza to korzystanie z dobrej jakości produktów bez drenowania portfela, odrzucenie wysoko przetworzonej żywności na rzecz prostych, sezonowych i zdrowych przepisów. Nie jesteśmy jeszcze emerytami, więc nie mamy możliwości spędzania całych dni na gotowaniu – dlatego na blogu prezentujemy głównie przepisy, dzięki którym więcej czasu niż przy garach spędzisz zajadając się najróżniejszymi smakołykami.

Przywitaj się! :-) Mamy już 315 komentarzy!

Tomek

Nazywam się Tomek Lach i jestem kucharzem amatorem. Jedzenie, gotowanie, przepisy i wszystko o czym tutaj piszę to efekt mojej pasji jaką dawno temu stała się kuchnia, a założenie w 2008 roku bloga nadało nowy kierunek tej niezwykłej przygodzie. Na co dzień relaksuję się w kuchni, w towarzystwie żony Alicji i naszej malutkiej córeczki. Ze szklanką dobrego piwa lub lampką wina na stole, i z nowym przepisem do wypróbowania. Rodzina, dom, kuchnia i smakowanie życia… chcę aby właśnie te przyjemności wypełniały coraz więcej mojego czasu. Poza kuchnią jestem pasjonatem internetu, nowych technologii i fotografii. Ja w sieci:

Ala

Jestem żoną Tomka i pierwszą testerką więszkości dań prezentowanych na smakowitych zdjęciach z jego blogowych przepisów. Sama raczej nieszczególnie garnę się do gotowania, za to dobre jedzenie sprawia mi przeogromną frajdę! Moje artykuły publikowane na blogu zwykle dotyczą recenzji ciekawych miejsc i restauracji, a także opinii na temat różnego rodzaju produktów. Z zawodu jestem prawnikiem, interesuję się m.in. danymi osobowymi, dlatego w zespole Pana Czerwonej Krewetki dbam o wszelkiego rodzaju formalności i utrzymanie porządku w „papierach”. Interesuję się zdrowym i ekologicznym stylem życia, ćwiczę jogę, i kocham zwierzęta :-)

Ola

Uwielbiam dobre jedzenie, nie ma nic przyjemniejszego niż wspólne smakowanie pysznych potraw. Prostota, dobre jakościowo i sezonowe produkty to podstawowe zasady, którymi kieruję się w kuchni. Smak, aromat, ale także strona wizualna przyrządzanych potraw jest dla mnie niezwykle ważna. To jednak moje oczy najpierw recenzują to co na talerzu. A jak przy stole tak i w życiu jestem estetką, w wolnym czasie oddaję się szaleństwu przerabiania, odnawiania i nadawania drugiego życia starym przedmiotom, głównie meblom.

Dziękujemy, że z nami jesteś!

…będziemy wniebowzięci, jeżeli przywitasz się z nami w komenatrzu :-) Bon apetit!

Ilość komentarzy: 315 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Witam serdecznie. Mam na imię Tolek.
    Wczoraj po raz piąty robiłem bułeczki według przepisu z tego blogu… Wprowadziłem trochę zmian pod siebie (mąka 2/3 pszenna i 1/3 żytnia, no i drożdże zmieniłem na żywe …) Są przepyszne! (Żeby była jasność… po raz pierwszy robiłem według przepisu i też byłe wyśmienite)

  2. Trafiłam tu szukając przepisu na zakwas. I upiekłam już drugi chleb pszenno żytni na zakwasie :) bardzo fajny blog, szukam już kolejnych przepisów.

  3. Wykorzystałem przepis na bułki i jestem bardzo mile zaskoczony. Korzystałem z różnych przepisów na bułki i niby fajne , ale zawsze coś tam ….. . Tu przepis Tomka to ideał , bułki pierwszego dnia i po czterech dniach fantastyczne. Teraz poszedł na tapetę przepis na chleb razowy , oczywiście dam znać jak wyszło.
    Korzystałem z YOUTUB i muszę przyznać , że sposób przedstawienia bardzo mi się podoba -jasno , precyzyjnie.

  4. Witam serdecznie .
    Od czasu kiedy jest epidemia stale korzystam z Pana przepisów….są świetnie i wszystko wychodzi z nich znakomicie!!! Obecnie poszukuję sprawdzonego przepisu na wyśmienity biszkopt. Czy jest możliwość uzyskania takiego przepisu?

    1. Dziękuję za komentarz! :) Bardzo mi miło! Co do biszkoptu, to niestety nie znam się na pieczeniu ciast i nie mam sprawdzonego przepisu na biszkopt, który bym mógł polecić

  5. Cześć !
    Zrobiłem dzięki Wam barszcz biały ( nie żurek ;-), wyszło super – dziękuję.
    Znałem ten smak ale sam zrobiłem tak pierwszy raz raz.
    Mam 41 lat i zaczynam gotować, chyba to lubię… i mam komu !
    Fajny blog i dla mnie bardzo pomocny
    Pozdrawiam

  6. Nazywam sie Kazimierz i mieszkam w Niemczech mam 83 lata iciesze sie ze przypakowo taki supper Kontakt, znalazlem w moich mlodychlatach niebylo takich kulinarnych morzliwosci dlatego Terz chetnie czytam i ogladam Warze napewno smaczne dania, Zycze Wam smacznej Rybnik pogodnych Swiat Oraz Dosiego Roku 2020 pozdrawiam Kazimierz

  7. Witam, blog jest super
    szukam jakiegoś przepisu na Święta Bożego Narodzenia i znalazłem potrawy wigilijne i tylko kaczkę z jabłkami.
    Może przed świętami znajdę jeszcze jakieś ciekawe recepty?
    Pozdrawiam bIelma

  8. Witam Panie Tomku. Na Pana stronę trafiłem przez youtuba szukając sosu do pizzy otworzyłem pański filmik, a potem inne, a ze interesuje się kuchnia gruzińska ( teoretycznie) pochłaniałem pańskie przepisy z otwarta gęba. Oczywiście do pizzy dopiero się przymierzam i do chaczapuri, ale kupiłem w piekarni gruzińskiej chleb PYSZNY! Pomyślałem, ze mozna by w domu go upiec, ale w Panu nadzieja, wierze ze Pan ma przepis na gruziński chleb czyli puri. Pozdrawiam.

  9. Witaj Tomku, zrobiłam nalewkę według Twojego przepisu jest przepyszna. Marynowane grzybki też bardzo smakowały. Będę zaglądać częściej na bloga. Pozdrawiam

  10. Pogratulować świetnie prowadzonego bloga na bliskie sercu tematy. Bo przecież przez żołądek do serca. Pozdrawiam autorów.

    b.

  11. Cześć. Też mam bloga o jedzeniu. Ale tam nie ma przepisów jako takich, tylko opowieści o jedzeniu i nie tylko. Bo żarcie to kultura, filozofia, nie tylko podniebienie i brzunio. Zapraszam – kulinarnefantazje.wordpress.com. Pozdr.

  12. Bardzo mi odpowiadają Twoje przepisy Tomku, proste bez nadmiaru dodatków. Przynajmniej na takie do tej pory trafiłam i wykorzystałam. Lubię taką kuchnię, właściwie z racji wieku i zdrowia. Pozdrawiam

  13. Witam
    Nie znałam wcześniej Waszej strony, dzisiaj na nią trafiłam przy okazji oglądania Pana Tomka filmiku o nalewkach orzechowych. Tak więc trafiłam na zajadam.pl i przestudiowałam przepisy (część oczywiście). Na pewno z nich skorzystam bo poza umiejętnościami widać tam dużo miłości do tego co jest serwowane.
    Natomiast jeszcze coś wprost mnie zachwyciło, to organizacja i prezentacja strony.
    Tak logicznej, przejrzystej i łatwej w szukaniu strony jeszcze nie spotkałam. Jaka ulga, że wszystko można znaleźć w mgnieniu oka, pięknie zaprezentowane i prosto logicznie bez „ukwieceń” opisane.
    Dlatego nie mogłam się powstrzymać aby Wam o tym nie napisać. Mądrość, logika, pasja i profesjonalizm to bezcenne wartości.
    Dziękuję
    Nowa miłośniczka Waszej strony
    Danuta B.

  14. Dzień dobry :) Szukałam z córką pomysłu na dobry makaron z warzywami i trafiłam, na Twój Tomku, makaron z warzywami. W tygodniu nie mam dużo czasu na przyrządzanie praco- i czasochłonnych dań. A Twój makaron to rewelacja. Szybko, pysznie i jeszcze ładnie :) Na pewno danie będzie gościło na moim stole częściej ( moja córka jest „makaronowa” :) ). Już szukam kolejnych fajnych obiadków, a myślę że i inne dania zyskają aplauz mój i mojej rodziny. Pozdrawiam :)

  15. Hello

    Właśnie zrobiłem ciasto według Twojego przepisu (to moja pierwsza pizza w życiu). Po 12 min ugniatania nadal się troszeczkę kleiło ale włożyłem pod miskę – jak deskę posypałem mąką i dałem tam ciasto i uformowałem kulkę, to po tej mącę troszkę popękało. Ale zostawiłem na 40 min i zobaczymy co będzie.

    Jeśli wszystko będzie ok to dodam troszkę szybki, sera i oczywiście czosnku i chili.

    PS. Ładna edycja :) Ja rok temu odkryłem swoją pasję – edytowanie filmów – teraz w grudniu założyłem firmę i wpadłem po uszy w tą pasję. Nie traktuje tego jak pracę ale z ciekawością patrzę na filmy innych i z przyjemnostką robię swoje projekty. Współpracuję z jednym blogerem. Gdybyś kiedyś czegoś potrzebował to daj znać.

    Ja dam znać co wyszło z tej pizzy.

  16. Cześć! Świetny blog! :) uczę się z Tobą gotowania w każdym tygodniu (szczególnie jeśli chodzi o pizze, moja rodzina zajada ją co tydzień :))
    Mam pytanie odnośnie robota planetarnego (kenwood) . Myślisz, ze ciasto tak wyrobione będzie równie dobre, co wyrobione ręcznie?
    Ps. czekam na dalsze odcinki pizza nerd ! :)

  17. Hej :)
    Fajnie tu u Was :) Szczególnie podoba nam się dział z pierogami. Tacy już z nas pierogarze.
    Jak znajdziecie chwilkę zapraszamy do nas na pierogi ;)

  18. Oczwiście sprawą przypadku natknęłam na twój blog i jestem pod wrażeniem!
    Najbardziej zachwyca mnie wybór prezentowanych przepisów i nieskomplikowany dobór składników.
    Mieszkam już od 20 lat za granicą i próbuję poprzez gotowanie zachować polskie tradycje dlatego bardzo mnie cieszy, że na twojej stronie tak ich wiele i w moim guście, ponieważ również preferuję zdrowe odżywianie.

  19. Przypadkiem trawiłam na przepis dot. pizzy, jeszcze w tej wersji nie robiłam, ale z wypowiedzi wygląda interesująco. Bardzo podobała mi się dyskusja i sam Autor, bardzo sympatyczny i widać że jest prawdziwym Smakoszem . Na pewno będę z przepisów korzystała, choć jestem mocno dojrzałą „kucharką” ,ale lubię eksperymenty. Pozdrawiam serdecznie Helena

  20. Cześć !
    Zawitałam tu przypadkiem,ale na pewno zostanę na dłużej !
    Już w głowie układam wasze przepisy na cały tydzień !
    Wszystko super opisane :) dokładnie i w łatwy sposób aby nawet początkująca gospodyni (Ja) mogła ogarnąć <3

    Pozdrawiam Was serdecznie :)

  21. Cześć :) Mam zamiar wypróbować przepis na orzechówkę. Mam kilka orzechów w lodówce i myślę sobie, że nadają się jeszcze na nalewkę, zalegają w lodówce od lipca :) Pozdrawiam. Będę do Was zaglądać :)

  22. no tak chce wykonać właśnie swój chleb, ale nie rozumiem z tym zakwasem , opisuje Pan że połowę Pan wyrzuca w pewnym momencie można coś bliżej?

  23. A ja dziś robię kiszoną kapustę zasmazana wg Waszego przepisu :-) A tak ta marginesie: gdy przegladam Waszą stronę, to od razu robię się głodna ;-) Pozdrawiam serdecznie!

  24. Wpadłam z zamiarem zrobienia racuchów….ciasto rośnie a ja już kombinuje co będzie nastepne w kolejce do spróbowania.
    Świetny blog, a co najważniejsze przepisy proste, zdjęcia aż kuszą….
    Pozdrawiam i dalszych sukcesów…

  25. A ja sos holenderski zrobilam do golonki,,,do skladnikow podstawowych dodalam 2 lyzki musztardy,2 lyzki chrzanu,do ozdoby troszke szczypioru lub koperku posiekanego, wyszedl smaczny .smacznego.

  26. Właśnie trafiłam na Wasza stronę, gdy szukałam przepisów na zdrowe koktajle. Ponieważ zaczęłam swoją przygodę z fitnessem, wiec najbardziej interesują mnie te, które można spożyć po wysiłku. Przyznam, ze jest tyle fajnych i ciekawych propozycji, ze najchętniej zrobiłabym wszystkie od razu. Miło mi u Was zagośćić;)

  27. Witajcie! Super blog cudowne i łatwe przepisy.. Właśnie upiekłam mój pierwszy w życiu chlebek ! Udał się, a jaki pyszny! Wielkie dzięki. Pozdrawiam serdecznie.

  28. Genialne przepisy! Proste i zachęcające do pitraszenia nawet przez nowicjuszy kuchennych :) Właśnie zrobiłam swoje pierwsze ruskie pierogi i wyszły wspaniale! Będę często Was odwiedzać! Dziękuję za tak wspaniały blog! Pozdrawiam! :)

Czego szukasz?

css.php