Grillowe ABC
Sos tzatziki
Sosy świetnie podkreślają smak i aromat wielu grillowanych potraw. Jednym z najbardziej znanych i lubianych sosów wśród miłośników dań z rusztu jest grecki sos tzatziki. Dziś podzielę się moim przepisem na tzatziki.więcej »
Kolorowe grillowanie z Kasztelanem
Uwielbiam wiosenne i letnie grillowanie z bardzo wielu powodów. Jedzenie w plenerze, bliżej natury, zawsze wprawia mnie w rewelacyjny nastrój. Szczególnie kiedy na ruszt wrzucam produkty lekkie i kolorowe, a całe przygotowania nie zajmują więcej czasu niż rozpalenie grilla! więcej »
Grillowane szparagi z cytryną, chili i miętą
Szparagi to warzywa, które doskonale nadają się do grillowania. Możesz przygotować je na wiele sposobów – pokroić na kawałki i dodać do szaszłyków lub podać w formie roladek - zawijając warzywa w szynkę. Dziś mam dla Was najprostszy sposób na grillowane szparagi.więcej »
Sałatka z grillowanymi warzywami
Do grillowania nadaje się większość warzyw. Do przygotowania kolorowej sałatki wybieram bakłażana, zielone szparagi, cebulę i pomidory. Grillowane warzywa mają wyrazisty smak i aromat, intensywną barwę i doskonale komponują się chrupiącymi listkami sałaty.więcej »
Grillowana kukurydza
Warzywa z grilla stanowią świetną alternatywę dla pieczonego mięsa. Warzywa z rusztu nabierają wyjątkowego smaku i aromatu, zachowując przy tym naturalną chrupkość oraz słodycz. W tym roku na pierwszy ogień poszły kolby kukurydzy.więcej »
Faszerowane bakłażany z grilla
Bakłażan to warzywo, które doskonale nadaje się do grillowania. Możesz przygotować go na wiele sposobów - pokroić w kawałki i dodać do szaszłyków lub podać w formie roladek. Dziś serwuję bakłażany faszerowane.więcej »
Grillowany pstrąg z rozmarynem
Do przygotowania grillowanej ryby przymierzałam się od dłuższego czasu. Wcześniej na ruszcie lądowały - tradycyjna karkówka czy warzywa w formie szaszłyków. Świeży pstrąg z masłem, czosnkiem, aromatycznym rozmarynem i cytryną to jeden z smaczniejszych sposobów na rybę z grilla. więcej »
Grillowana karkówka
Krucha i soczysta karkówka to prawdziwy rarytas dla wszystkich miłośników potraw z rusztu. Sekret pysznej karkówki tkwi w odpowiednio przyrządzonej marynacie.więcej »
Szaszłyki z boczkiem i ziemniakami
Sezon grillowy już w pełni. Moją kolejną propozycją na weekendowe spotkania przy grillu są szaszłyki z wędzonym boczkiem i młodymi ziemniakami. To smakołyk dla prawdziwych miłośników ziemniaków pod różną postacią. więcej »
Sałatka z grillowanych warzyw
Warzywa z grilla to doskonała alternatywa dla ciężkich dań z rusztu. Warzywa przygotowane w ten sposób mają niesamowity aromat, którego nie uzyskasz przez zwykłe pieczenie w piekarniku. więcej »
Szaszłyki z kurczakiem
Długi weekend majowy za kilka dni. Warto już teraz zaplanować menu na majówkę. Dziś proponuję pierwsze danie na grilla, które cieszy oko i podniebienie. To szaszłyki z kurczakiem, papryką i cebulą. więcej »
Sałatka z pomidorów
Świeże pomidory, czerwona cebula i oliwa z oliwek to podstawowe składniki do przygotowania lekkiej, wiosennej sałatki. Sałatka z pomidorami kusi bogactwem smaku i aromatu. więcej »
Miętowy sos do dań z grilla
Dania z rusztu będą znacznie smaczniejsze jeśli wzbogacisz je odpowiednio dobranym sosem. Dziś proponuję sos miętowy, który doskonale komponuje się z grillowanym mięsem jak i warzywami.więcej »
Sos barbecue
Sosy świetnie podkreślają smak i aromat grillowanych potraw. Najbardziej znanym i lubianym sosem wśród miłośników dań z rusztu jest sos barbecue. Stanowi doskonałe uzupełnienie potraw z wieprzowiny, wołowiny czy kurczaka. Przygotowany samodzielnie jest o wiele lepszy niż jego sklepowy odpowiednik. Zobacz jak przygotować własny sos BBQ.więcej »