zajadam.pl

Faszerowane bakłażany z grilla

Faszerowane bakłażany z grilla

Bakłażan to warzywo, które doskonale nadaje się do grillowania. Możesz przygotować go na wiele sposobów – pokroić w kawałki i dodać do szaszłyków lub podać w formie roladek. Dziś serwuję bakłażany faszerowane.

Warzywa w takiej formie są niezwykle proste i szybkie do przygotowania. Bakłażan sam w sobie potrafi być mdły i nijaki. Charakteru można mu dodać wzbogacając nadzienie o wyraziste dodatki. Do farszu użyłam paprykę, cebulę, czosnek oraz ser feta.

Składniki

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 g sera feta
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Faszerowane bakłażany

Wykonanie

  1. Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na połówki. Łyżeczką wydrąż miąższ i posiekaj go w drobną kostkę.

  2. Połówki bakłażanów lekko posól i odstaw na około 30 minut. Następnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.

  3. Przygotuj farsz – cebulę drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

  4. Dorzuć pokrojony w kostkę bakłażan i paprykę. Całość podsmaż przez około 5 minut, mieszając co jakiś czas. Dopraw solą i pieprzem.

  5. Wypełnij wgłębienia bakłażana gotowym farszem, dodaj pokrojony w kostkę ser i posyp posiekaną natką pietruszki.

  6. Rozgrzej grill ogrodowy. Bakłażany zawiń w folię aluminiową i grilluj przez około 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.

Faszerowane bakłażany

Bakłażan z grilla jest świetnym dodatkiem do mięsa, a wzbogacony warzywami i serem może także stanowić smaczną przystawkę lub samodzielne wegetariańskie danie.

Skomentuj

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php