zajadam.pl

Smaczne dania w plenerze, czyli zasady dobrego grillowania

grill

Sezon grillowy już w pełni, a grillowanie to chyba już nasza tradycja narodowa. Grillujemy wszędzie gdzie tylko się da. Kiedy nadchodzą ciepłe dni nabieramy ochoty na pyszne dania z rusztu. Grillowane potrawy będą znacznie smaczniejsze i bardziej aromatyczne, jeśli wykorzystasz kilka sprawdzonych sztuczek. 

Jałowiec, kora cynamonu…

To tylko niektóre z metod, które spowodują, że grillowane potrawy przenikną ich zapachem. Dodatkowo możesz wykorzystać rozłupane orzechy lub gałązki ziół. Wszystkie te specyfiki zapewnią naprawdę cudowny aromat.

Grillowane mięso

Najlepiej mięso grillować pod przykryciem, aby nie wysychało i pozostawało kruche i soczyste. Sposób ten sprawdza się przy bardzo wielu potrawach. Przez zamkniętą pokrywę do wnętrza grilla przedostaje się mniej tlenu co oznacza, że kapiący tłuszcz nie zapali się. Koniec z przypalonymi potrawami. Do grillowania możesz wybrać praktycznie każde mięso. Najlepiej sprawdzają się: wieprzowina, wołowina, jagnięcina.

polędwiczki z grilla

Jak grillować mięso? 

  •  kiełbaski wieprzowe – grilluj bezpośrednio nad żarem przez ok. 8 minut z każdej strony. Zanim położysz je na grill, ponacinaj je.
  • karkówka – przed wrzuceniem karkówki na ruszt musisz ją zamarynować. Co do wyboru marynaty panuje zupełna dowolność – możesz dodać czosnek, cebulę, różne aromatyczne zioła, oliwę itp. Karkówkę marynuj przez ok. 10 godzin. Grilluj ją przez ok. 6-8 minut po obu stronach.
  • schab – piecze się na mocnym ogniu, uważaj na ten rodzaj mięsa ponieważ szybko wysycha, dlatego potrzebna będzie duża ilość marynaty.
  • żeberka – czas ich pieczenia jest zdecydowanie dłuższy od karkówki, najlepiej wybierać nie zbyt grube kawałki mięsa.

Warzywa na grilla

Do grillowania najlepsze są: ziemniaki, kukurydza, cebula, papryka, pieczarki, pomidory, cukinia i bakłażany. Z warzyw nie zdejmujemy skórki (za wyjątkiem cebuli), co spowoduje, że będą soczyste. Warzywa z grilla mają niesamowity aromat dymu, którego nie uzyskasz przez zwykłe pieczenie ich w piekarniku. Zachowują przy tym swoją naturalną chrupkość oraz słodycz. Warzywa nie wymagają zbyt wysokiej temperatury, więc możesz położyć je na ruszcie na dość krótko, nawet pod koniec grillowania mięsa.

pomidory grillowane

Alternatywą dla tłustych mięs jest grillowany kurczak (popularne są udka, skrzydełka i filety z kurczaka) oraz ryba. Porcje mięsa połóż na tackach lub folii, ponieważ wytapiający się z mięsa tłuszcz, kapiąc na rozżarzony węgiel, wydziela szkodliwe związki.

Sezon na grilla rozpoczęty, pora wrzucić coś na ruszt ;)


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Skomentuj
warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php