Na czasie:

Polędwiczki wieprzowe z grilla

Polędwiczki wieprzowe to najlepszy typ wieprzowiny. Soczyste, kruche i delikatne mięso idealnie nadaje się na grilla.

polędwiczki z grilla

Idealne grillowane polędwiczki są ładnie przypieczone z wierzchu, a w środku miękkie i soczyste. Wystarczy je delikatnie przyprawić, bo już same w sobie są przepyszne. Pamiętaj tylko, że na takim mięsie nie warto oszczędzać – im jego jakość jest lepsza, tym większa przyjemność z grillowania.

Grillowane polędwiczki

Do grillowanych polędwiczek używam niewielu składników:

  • przede wszystkim jak najładniejszy, raczej nieduży kawałek mięsa
  • oliwa z oliwek
  • suszony rozmaryn
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

polędwiczki z grilla

  1. Mięso kroję w grube plastry – ok. 2-3 cm, a następnie nacieram odrobiną soli i rozmarynem. Nie rozbijam polędwiczek tak jak to sugeruje wiele przepisów, uważam że dzięki temu zachowuję w środku wszystko co najlepsze.

  2. Każdy kawałek polędwiczki skrapiam z obu stron odrobiną oliwy z oliwek.

  3. Mięso odstawiam na min. 30 minut aby złapało nieco aromatu oliwy i ziół.

  4. Polędwiczki piekę na bardzo gorącym grillu zwykle po ok. 2 minuty z każdej strony – tak żeby ładnie się zarumieniły z wierzchu, ale żeby nie wyschły i były przepysznie soczyste wewnątrz.

  5. Podaję zwykle z różnymi grillowanymi warzywami i pieczywem. Ja osobiście nie lubię dodawać do polędwiczek żadnych sosów czy mocnych marynat – to zabija prawdziwy smak tak dobrego mięska.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Grill

Pogoda na majówkę

Nie wiem jak Wy, ale ja co roku w pierwszy majowy weekend stoję przy grillu nawet wtedy, kiedy konieczny jest do tego parasol ;-) Prognozę dla Katowic sprawdziłem właśnie w portalu meteovista.pl i na szczęście w tym roku (przynajmniej 1 maja) zapowiada się w mojej okolicy bardzo sprzyjająca aura – 24 stopnie i dużo słońca. Wymarzona pogoda! Tego samego życzę wszystkim amatorom grillowania :D

 majówka:)

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Karolina says:

    „Nie rozbijam polędwiczek tak jak to sugeruje wiele przepisów, uważam że dzięki temu zachowuję w środku wszystko co najlepsze” – dobra wskazówka (y)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php