zajadam.pl

Polędwiczki wieprzowe z grilla

Polędwiczki wieprzowe to najlepszy typ wieprzowiny. Soczyste, kruche i delikatne mięso idealnie nadaje się na grilla.

polędwiczki z grilla

Idealne grillowane polędwiczki są ładnie przypieczone z wierzchu, a w środku miękkie i soczyste. Wystarczy je delikatnie przyprawić, bo już same w sobie są przepyszne. Pamiętaj tylko, że na takim mięsie nie warto oszczędzać – im jego jakość jest lepsza, tym większa przyjemność z grillowania.

Grillowane polędwiczki

Do grillowanych polędwiczek używam niewielu składników:

  • przede wszystkim jak najładniejszy, raczej nieduży kawałek mięsa
  • oliwa z oliwek
  • suszony rozmaryn
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

polędwiczki z grilla

  1. Mięso kroję w grube plastry – ok. 2-3 cm, a następnie nacieram odrobiną soli i rozmarynem. Nie rozbijam polędwiczek tak jak to sugeruje wiele przepisów, uważam że dzięki temu zachowuję w środku wszystko co najlepsze.

  2. Każdy kawałek polędwiczki skrapiam z obu stron odrobiną oliwy z oliwek.

  3. Mięso odstawiam na min. 30 minut aby złapało nieco aromatu oliwy i ziół.

  4. Polędwiczki piekę na bardzo gorącym grillu zwykle po ok. 2 minuty z każdej strony – tak żeby ładnie się zarumieniły z wierzchu, ale żeby nie wyschły i były przepysznie soczyste wewnątrz.

  5. Podaję zwykle z różnymi grillowanymi warzywami i pieczywem. Ja osobiście nie lubię dodawać do polędwiczek żadnych sosów czy mocnych marynat – to zabija prawdziwy smak tak dobrego mięska.

Pogoda na majówkę

Nie wiem jak Wy, ale ja co roku w pierwszy majowy weekend stoję przy grillu nawet wtedy, kiedy konieczny jest do tego parasol ;-) Prognozę dla Katowic sprawdziłem właśnie w portalu meteovista.pl i na szczęście w tym roku (przynajmniej 1 maja) zapowiada się w mojej okolicy bardzo sprzyjająca aura – 24 stopnie i dużo słońca. Wymarzona pogoda! Tego samego życzę wszystkim amatorom grillowania :D

 majówka:)

* Wpis powstał we współpracy z portalem Meteovista

Skomentuj
warsztaty kulinarne online

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. „Nie rozbijam polędwiczek tak jak to sugeruje wiele przepisów, uważam że dzięki temu zachowuję w środku wszystko co najlepsze” – dobra wskazówka (y)

Czego szukasz?

css.php