zajadam.pl

Grillowane pomidory

Grillowane pomidory to wynalazek, który zaczerpnąłem z „tradycyjnego” brytyjskiego śniadania :) Dobre parę lat temu miałem okazję zjadać takie śniadania nawet kilka razy w tygodniu i pamiętam, że taki pomidor był chyba jedyną niezbyt tłustą i niezbyt kaloryczną częścią tego dania.

pomidory grillowane

Już w naszym pięknym kraju pieczone na grillu pomidory stanowią dla mnie niemal obowiązkową pozycję w trakcie każdego grillowania. Są bardzo, bardzo proste w przygotowaniu, a rewelacyjnie urozmaicają każdy przyrządzony na ruszcie posiłek. Obok suszonych pomidorów jest to dla mnie najfajniejszy możliwy sposób przyrządzenia tego świetnego warzywa.

W najprostszej wersji wystarczy po prostu przekroić pomidora na pół i ułożyć go na grillu.

Ja staram się zwykle połówki pomidorów posolić, popieprzyć, oprószyć suszonymi ziołami (np. oregano lub bazylią) i skropić oliwą z oliwek. Tak przygotowane pomidory układam na ruszcie i piekę najpierw od przekrojonej strony, a kiedy ta zacznie ładnie się rumienić, odwracam na stronę ze skórką i czekam aż zacznie się ona mocno marszczyć.

Pomidor powinien się ładnie przypiec, ale nie powinien się rozciapać. Po upieczeniu będzie jeszcze zwarty, ale bardzo miękki w środku. Grillowanie nadaje pomidorom bardzo fajny aromat i podkręcają ich smak.

pomidory grillowane

Koniecznie spróbujcie takich pomidorów i podzielcie się swoimi prostymi, grillowymi wynalazkami :-)

Skomentuj
warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php