Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Pomidory faszerowane

pomidory-faszerowane-1

Kolejna odsłona faszerowanych warzyw. Po nadziewanych paprykach przyszedł czas na pomidory. Danie idealnie sprawdzi się jako przystawka, lekki obiad lub kolacja. Sezon na pomidory właśnie trwa, więc nie zwlekaj – w sierpniu smakują najlepiej! 

Faszerowane warzywa to jeden z moich ulubionych przysmaków- jest to pomysł na szybkie i pożywne danie. Przepis taki bardzo łatwo możesz zmodyfikować i sprawić, że powstanie nowa, ciekawa potrawa.

Składniki

  • 5 pomidorów
  • torebka ryżu brązowego
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g sera feta
  • 50 g słonecznika
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 2 łyżki oliwy
  • listki świeżej bazylii
  • pęczek szczypiorku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

pomidory-faszerowane

Jak przygotować pomidory faszerowane?

  1. Pomidory umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij czapeczki, środki delikatnie wydrąż łyżeczką. Do środka pomidora nasyp odrobinę soli i odwróć do góry dnem, żeby sok wyciekł.

  2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć słonecznik, nie dodawaj żadnych innych tłuszczów. Same pestki słonecznika są bogate w olej – w końcu to z nich wytwarzany jest olej słonecznikowy. Po uprażeniu ziaren słonecznika przesyp je do naczynia.

  3. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

  4. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojony w kostkę miąższ pomidora i ugotowany ryż.

  5. Na koniec dorzuć uprażone ziarna słonecznika i posiekany szczypiorek. Dodaj łyżkę  chrzanu i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu do smaku.

  6. Farszem wypełnij przygotowane wcześniej pomidory. Do każdego dodaj kilka kostek sera feta i przykryj kapeluszem.

  7. Pomidory umieść w naczyniu żaroodpornym i skrop oliwą. W nagrzanym piekarniku do 180 stopni piecz pomidory przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika możesz udekorować je listkami świeżej bazylii.

pomidory-faszerowane-2

tagi: , , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php