zajadam.pl

Sos tzatziki

Sosy świetnie podkreślają smak i aromat wielu grillowanych potraw. Jednym z najbardziej znanych i lubianych sosów wśród miłośników dań z rusztu jest grecki sos tzatziki. Dziś podzielę się moim przepisem na tzatziki.

Grecki klasyk to sos na bazie gęstego jogurtu z dodatkiem ogórka, czosnku i świeżych ziół. Dip wzbogacam o drobno posiekany koperek oraz miętę, dzięki tym dodatkom smakuje nieziemsko. Tzatziki niezwykle orzeźwia i jest doskonałym uzupełnieniem mocnego smaku grillowanych mięs. Tzaziki w takim wydaniu możesz serwować jako dodatek do różnych warzyw – zarówno świeżych jak i grillowanych, czy po prostu zjeść w towarzystwie dobrego pieczywa prosto z miski.

Tzatziki

Składniki

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 200 g ogórków świeżych
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  • 1/4 szklanki świeżej mięty
  • pęczek koperku
  • sól, biały pieprz

Tzatziki

Jak przygotować sos tzatziki?

  1. Ogórek umyj, obierz i wykrój gniazda nasienne.

  2. Zetrzyj do miski na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw na ok. 5 minut. Następnie bardzo dokładnie odciśnij go z soku.

  3. Do miski ze startym ogórkiem dodaj jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, posiekane zioła – miętę i koperek.

  4. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  5. Gotowy sos odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.

Tzatziki

Sezon grillowy trwa w najlepsze. Na blogu pojawiło się już sporo pomysłów na dania mięsne i wegetariańskie z rusztu oraz dodatki do potraw z grilla – sałatki, dipy, sosy. Przepisy znajdziesz tutaj.

Skomentuj

oceny: 2, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php