zajadam.pl

Miętowy sos jogurtowy

Miętowy sos jogurtowy świetnie nadaje się do dań z grilla – w szczególności pasuje do kuchni tureckiej i greckiej. Jest przy tym delikatny i jego smak stanowi przeciwny biegun do ostrego i mocnego smaku sosu tzatziki.

sos jogurtowy przepis

Składniki miętowego sosu jogurtowego

  • kubek gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego (ilość najlepiej dobrać wedle potrzeb, na kilka osób wystarczy 200-300 gram).
  • suszona mięta (gotowa przyprawa)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie sosu

  1. Odmierzam taką ilość jogurtu, jaka wydaje mi się potrzebna w danym momencie (biorę pod uwagę głównie ilość osób, które zasiądą przy stole)
  2. Do jogurtu dodaję dwie łyżki suszonej mięty (można również dodać świeżej, ale potrzeba byłoby co najmniej dwa małe krzaczki – ja świeżej mięty używam głównie do przyozdobienia gotowego sosu)
  3. Następnie dodaję sok z cytryny, sporo świeżo i grubo zmielonego pieprzu oraz sól – na początek kilka szczypt.
  4. Mieszam dokładnie wszystkie składniki i próbuję sosu.
  5. Jeżeli czegoś mi brakuje w smaku (np. za mało czuć miętę) dodaję więcej danego składnika.
  6. I tak metodą prób i błędów uzyskuję pożądany smak sosu.
Skomentuj

oceny: 1, śr. ocena: 5

5

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. 5

    Z mielonymi szaszłykami fantastyczne połaczenie. I niedzielny turecki obiad we własnym domu :)) Prosto i pysznie.

Czego szukasz?

css.php