zajadam.pl

Sos barbecue

Sos barbecue

Sosy świetnie podkreślają smak i aromat grillowanych potraw. Najbardziej znanym i lubianym sosem wśród miłośników dań z rusztu jest sos barbecue. Stanowi doskonałe uzupełnienie potraw z wieprzowiny, wołowiny czy kurczaka. Przygotowany samodzielnie jest o wiele lepszy niż jego sklepowy odpowiednik. Zobacz jak przygotować własny sos BBQ.

Sos barbecue łączy w sobie różne smaki – kwaśne, słodkie i pikantne. I tak naprawdę ilu kucharzy tyle wersji sosu. Składniki mogą ulegać różnym modyfikacjom. Do przygotowania sosu wykorzystałam podstawowe składniki, które wzbogaciłam przyprawami takimi jak – cynamon, imbir, chili oraz gałka muszkatołowa.

Składniki

  • 500 g pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 60 g cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej wędzonej
  • po 1/4 łyżeczki przypraw (tartej gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu, suszonego imbiru i chili w proszku)

Sos barbecue

Jak przygotować domowy sos BBQ?

  1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i zmiksuj przy pomocy blendera.

  2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę, smaż cebulę i czosnek, aż zmiękną.

  3. Do garnka dodaj pomidory, sos sojowy oraz ocet winny.

  4. Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż sos odparuje o połowę. Dodaj cukier i gotuj jeszcze przez około 20 minut.

  5. Sos przypraw i gotuj 5-10 minut. Sos stanie się gęsty i bardzo aromatyczny.

Sos barbecue

Skomentuj Pod wpisem mamy już 8 komentarzy!

oceny: 3, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

Ilość komentarzy: 8 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Pieczony lub smazony czosnek zamienia sie w nic nie warta papke, proponuje zatem usmazyc cebule a na koncu na chwileczke dac czosnek i zaraz dodac pomidory. Gotowac 5 minut i gotowe. Redukowanie sosu zawsze pozbawia go poza woda aromatu!

Czego szukasz?

css.php