zajadam.pl

Guacamole

guacamole

Guacamole to jeden z moich ulubionych elementów kuchni meksykańskiej. A sama kuchnia meksykańska …jest jedną z moich ulubionych i ubolewam nad tym, że większość osób jej znajomość opiera na marnej jakości polskich-meksykańskich barach serwujących głównie ryż z mrożonkami i mielonym mięsem.


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Kuchnię meksykańską uwielbiam za niesamowite, świeże i słoneczne kolory potraw. Guacamole jest takim właśnie sztandarowym przykładem. Zachwyca żywą zielenią i intensywnym smakiem. Utarło się, że jest to dodatek do chipsów nachos lub tortilli, ale ja uwielbiam ten dip jako dodatek do dosłownie wszystkiego. Świetnie pasuje również do grillowanych i pieczonych mięs, i grzanek.

Guacamole występuje w ogromnej liczbie odmian. Ja podaję przepis na jego bardziej tradycyjną wersję. Ilości składników możesz jednak dobierać wedle własnego uznania – jeżeli lubisz ostrzejsze potrawy, dodaj więcej chilli. Moja propozycja jest neutralna – jest pikantnie, ale nie bardzo bardzo pikantnie ;)

guacamole składniki

Czas przygotowania

15 minut

Składniki guacamole

  • 1 dojrzałe awokado
  • czerwona cebula – pół średniej cebuli na jedno średniej wielkości awokado
  • papryczka chilli – nie więcej niż pół małej, podłużnej papryczki
  • świeża kolendra – wedle uznania od kilku do kilkunastu gałązek (jak na zdjęciu)
  • ząbek czosnku
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • sól

Przygotowanie

  1. Awokado obieram ze skóry. Najlepsze jest awokado tak dojrzałe, że skórę da się zdjąć palcami jednym czy dwoma ruchami. Ważne przy tym, aby owoc nie czerniał w środku.

  2. Obrane awokado wrzucam do wysokiego naczynia, polewam sokiem z limonki, posypuję szczyptą soli i przy pomocy widelca rozgniatam na miazgę. Guacamole nie musi, a nawet nie powinno być jednolitą papką, dlatego właśnie używam widelca i zostawiam nieco nierozdrobnionych kawałeczków awokado.

  3. Następnie do awokado dodaję wyciśnięty jeden ząbek czosnku, posiekaną w drobniutką kosteczkę cebulę, posiekaną kolendrę i posiekane drobniutko chili.guacamole przepis

  4. Na koniec mieszam dość dokładnie wszystkie składniki i przekładam guacamole do salaterki lub małej miseczki.guacamole przepis

  5. Guacamole najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, ma też wtedy najpiękniejsze kolory.guacamole

  6. Uwielbiam to! :)

Skomentuj Pod przepisem mamy już 30 komentarzy!

oceny: 7, śr. ocena: 4

4

Ilość komentarzy: 30 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Dzięki za ciekawe przepisy.Skorzystam z przepisu na : bruschettę ,pastę z AVOCADO i DIP- GUACAMOLE – proste , zdrowe i inne,egzotyczne , Pozdrawiam Masta

  2. Dobry przepis. Szczególnie na tle innych w sieci. Smak jest intensywny i wyrazisty. Cebulę proponuje dodawać stopniowo i próbować żeby nie zdominowała smaku.

    1. Do tradycyjnego guacamole nie dodaje sie rzadnej oliwy, avokado sam w sobie jest odzywcze i bogate w dobry tluszcz nienasycony.
      A jak najbardzie, miedzy pietruszka a kolendra jest MEGAAAA roznica smakowa !!

      1. Racja z oliwą, ja jednak dodaję i myślę że niczemu to nie szkodzi, a wręcz pomaga ze względu na to że nie zawsze w naszych warunkach awokado jest tak kremowe jak być powinno :)

  3. Cześć Tomek. Czy to prawda, że kolendra jest składnikiem obowiązkowym w guacamole? Problem w tym, że chyba dość trudno jest dostać świeżą kolendrę.

    1. Tak, kolendra to składnik obowiązkowy, ale z drugiej strony nie wszystkim ona przypada do gustu (szczególnie w Polsce), dlatego ja np. często świeżą kolendrę daję z boku jako dodatek – ja osobiście ją uwielbiam ;) Co do dostępności to faktycznie różnie z tym bywa, w większych hipermarketach zwykle jest, w mniejszych okazjonalnie. Świeża kolendra poza guacamole genialnie pasuje do zup, szczególnie kremów z dyni :)

  4. Długo szukałam przepisu na dobre guacamole i wreszcie znalazłam. Dziękuję Ci za przepis. Ponieważ razem z mężem uwielbiamy ostre smaki, na pewno wiele razy z niego skorzystamy. Fajnie byłoby, gdybyś jeszcze podał kilka przykładów do czego je używasz. Mnie, oczywiście oprócz tortilli, nasuwają się grillowane mięsa i jako ostry dodatek do kanapek z warzywami. Pozdrawiam.

  5. ja dodaję świeże ogórki. Pychotka! A dzisiaj dodałam obgotowane i pokrojone drobniutko szparagi zielone. Rewelacja.

  6. 5

    Nigdy nie próbowałam ale wygląda fenomenalnie. Na pewno spróbuję. Avocado aby było smaczne proponuję wybrać z linii RTE (Ready to eat). Ja najbardziej cenię sobie ostatnimi czasy takie w czarnej, smoczej skorupce (niestety nie znam nazwy).

  7. 3

    Witam serdecznie ja zamiast paryczki Daje pomidory jest wtedy o wiele lepsze no I sole I Daje pieprz wtedy jest bardziej zaostrza sie smak ale to zalezy jak kto lubi

  8. Mega niesmaczne!
    Chociaż zrobiłam zgodnie z przepisem było czuć z przewagą cebulę i limonkę
    Tak czy siak gdyby nie to i tak mi nie smakuje
    Wszystkie składniki z osobna lubię ale nigdy bym ich razem nie połączyła

  9. 5

    Już chyba piec razy robiłam to guacamole i gorąco polecam :) cała tajemnica to zakup dobrego awokado a o to niełatwo wbrew pozorom :/

  10. Na początku skosztowałem samego awokado i miałem wątpliwości bo smakowało „mydlanie”. Ale po doprawieniu i jako sos do tortilli extra klasa!

Czego szukasz?

css.php