Guacamole

guacamole

Guacamole to jeden z moich ulubionych elementów kuchni meksykańskiej. A sama kuchnia meksykańska …jest jedną z moich ulubionych i ubolewam nad tym, że większość osób jej znajomość opiera na marnej jakości polskich-meksykańskich barach serwujących głównie ryż z mrożonkami i mielonym mięsem.

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Kuchnię meksykańską uwielbiam za niesamowite, świeże i słoneczne kolory potraw. Guacamole jest takim właśnie sztandarowym przykładem. Zachwyca żywą zielenią i intensywnym smakiem. Utarło się, że jest to dodatek do chipsów nachos lub tortilli, ale ja uwielbiam ten dip jako dodatek do dosłownie wszystkiego. Świetnie pasuje również do grillowanych i pieczonych mięs, i grzanek.

Guacamole występuje w ogromnej liczbie odmian. Ja podaję przepis na jego bardziej tradycyjną wersję. Ilości składników możesz jednak dobierać wedle własnego uznania – jeżeli lubisz ostrzejsze potrawy, dodaj więcej chilli. Moja propozycja jest neutralna – jest pikantnie, ale nie bardzo bardzo pikantnie ;)

guacamole składniki

Czas przygotowania

15 minut

Składniki guacamole

  • 1 dojrzałe awokado
  • czerwona cebula – pół średniej cebuli na jedno średniej wielkości awokado
  • papryczka chilli – nie więcej niż pół małej, podłużnej papryczki
  • świeża kolendra – wedle uznania od kilku do kilkunastu gałązek (jak na zdjęciu)
  • ząbek czosnku
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • sól

Przygotowanie

  1. Awokado obieram ze skóry. Najlepsze jest awokado tak dojrzałe, że skórę da się zdjąć palcami jednym czy dwoma ruchami. Ważne przy tym, aby owoc nie czerniał w środku.

  2. Obrane awokado wrzucam do wysokiego naczynia, polewam sokiem z limonki, posypuję szczyptą soli i przy pomocy widelca rozgniatam na miazgę. Guacamole nie musi, a nawet nie powinno być jednolitą papką, dlatego właśnie używam widelca i zostawiam nieco nierozdrobnionych kawałeczków awokado.

  3. Następnie do awokado dodaję wyciśnięty jeden ząbek czosnku, posiekaną w drobniutką kosteczkę cebulę, posiekaną kolendrę i posiekane drobniutko chili.guacamole przepis

  4. Na koniec mieszam dość dokładnie wszystkie składniki i przekładam guacamole do salaterki lub małej miseczki.guacamole przepis

  5. Guacamole najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, ma też wtedy najpiękniejsze kolory.guacamole

  6. Uwielbiam to! :)

tagi: , , , , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 30 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

30 odpowiedzi na “Guacamole”

  1. Teresa pisze:

    Dzięki za ciekawe przepisy.Skorzystam z przepisu na : bruschettę ,pastę z AVOCADO i DIP- GUACAMOLE – proste , zdrowe i inne,egzotyczne , Pozdrawiam Masta

  2. Paweł pisze:

    Dobry przepis. Szczególnie na tle innych w sieci. Smak jest intensywny i wyrazisty. Cebulę proponuje dodawać stopniowo i próbować żeby nie zdominowała smaku.

  3. Autor zapomnial o oliwie, alternatywa olej rzepakowy, czarny pieprz swiezo mielony???

  4. bosa pisze:

    Dodaj pestkę to gotowej potrawy, a nie sczernieje.

  5. Dagma Lakpo pisze:
    2

    Stanowczo za dużo cebuli. Nie może być dominantą

  6. Koleżka pisze:

    Cześć Tomek. Czy to prawda, że kolendra jest składnikiem obowiązkowym w guacamole? Problem w tym, że chyba dość trudno jest dostać świeżą kolendrę.

    • Tomek Lach pisze:

      Tak, kolendra to składnik obowiązkowy, ale z drugiej strony nie wszystkim ona przypada do gustu (szczególnie w Polsce), dlatego ja np. często świeżą kolendrę daję z boku jako dodatek – ja osobiście ją uwielbiam ;) Co do dostępności to faktycznie różnie z tym bywa, w większych hipermarketach zwykle jest, w mniejszych okazjonalnie. Świeża kolendra poza guacamole genialnie pasuje do zup, szczególnie kremów z dyni :)

    • Koleżka pisze:

      A co myślisz o zastąpieniu liści sproszkowaną kolendrą? Czy to zadziała?

  7. Kasia pisze:
    5

    Właśnie zjadłam z tortillą. przygotowany wg przepisu Tomka. Pycha!

  8. Kinga pisze:

    Długo szukałam przepisu na dobre guacamole i wreszcie znalazłam. Dziękuję Ci za przepis. Ponieważ razem z mężem uwielbiamy ostre smaki, na pewno wiele razy z niego skorzystamy. Fajnie byłoby, gdybyś jeszcze podał kilka przykładów do czego je używasz. Mnie, oczywiście oprócz tortilli, nasuwają się grillowane mięsa i jako ostry dodatek do kanapek z warzywami. Pozdrawiam.

  9. Ela pisze:

    ja dodaję świeże ogórki. Pychotka! A dzisiaj dodałam obgotowane i pokrojone drobniutko szparagi zielone. Rewelacja.

  10. Joanna pisze:
    5

    Nigdy nie próbowałam ale wygląda fenomenalnie. Na pewno spróbuję. Avocado aby było smaczne proponuję wybrać z linii RTE (Ready to eat). Ja najbardziej cenię sobie ostatnimi czasy takie w czarnej, smoczej skorupce (niestety nie znam nazwy).

  11. Monika pisze:
    3

    Witam serdecznie ja zamiast paryczki Daje pomidory jest wtedy o wiele lepsze no I sole I Daje pieprz wtedy jest bardziej zaostrza sie smak ale to zalezy jak kto lubi

  12. Ilona pisze:
    4

    Ja dodaję pomidory koktajlowe,polecam

  13. Aneta pisze:

    Wygląda przepysznie, uwielbiam wszystkie powyższe składniki, a ich połączenie musi być znakomite, na pewno zrobię! :-)

  14. Gośka ;) pisze:

    Moje ulubione guacamole :) nie dość ze pyszne to świetnie wygląda :)

  15. As pisze:

    Mega niesmaczne!
    Chociaż zrobiłam zgodnie z przepisem było czuć z przewagą cebulę i limonkę
    Tak czy siak gdyby nie to i tak mi nie smakuje
    Wszystkie składniki z osobna lubię ale nigdy bym ich razem nie połączyła

  16. Lidan pisze:
    5

    Dawno nie robiłam a to fajny dodatek do chlebka.

  17. Irene pisze:
    5

    Już chyba piec razy robiłam to guacamole i gorąco polecam :) cała tajemnica to zakup dobrego awokado a o to niełatwo wbrew pozorom :/

  18. Gos pisze:

    Pyszne! Do tego pieczywo z ziarnami i jajka ugotowane na półtwardo mmm idealne śniadanie :)

  19. qqryq pisze:

    Na początku skosztowałem samego awokado i miałem wątpliwości bo smakowało „mydlanie”. Ale po doprawieniu i jako sos do tortilli extra klasa!

  20. dusia pisze:

    nigdy jeszcze nie jadłam, wygląda zachęcająco

  21. Basia pisze:

    Uwielbiam guacamole, a Twoje wygląda bardzo apetycznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php