Na czasie:

Guacamole

guacamole

Guacamole to jeden z moich ulubionych elementów kuchni meksykańskiej. A sama kuchnia meksykańska …jest jedną z moich ulubionych i ubolewam nad tym, że większość osób jej znajomość opiera na marnej jakości polskich-meksykańskich barach serwujących głównie ryż z mrożonkami i mielonym mięsem.

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Kuchnię meksykańską uwielbiam za niesamowite, świeże i słoneczne kolory potraw. Guacamole jest takim właśnie sztandarowym przykładem. Zachwyca żywą zielenią i intensywnym smakiem. Utarło się, że jest to dodatek do chipsów nachos lub tortilli, ale ja uwielbiam ten dip jako dodatek do dosłownie wszystkiego. Świetnie pasuje również do grillowanych i pieczonych mięs, i grzanek.

Guacamole występuje w ogromnej liczbie odmian. Ja podaję przepis na jego bardziej tradycyjną wersję. Ilości składników możesz jednak dobierać wedle własnego uznania – jeżeli lubisz ostrzejsze potrawy, dodaj więcej chilli. Moja propozycja jest neutralna – jest pikantnie, ale nie bardzo bardzo pikantnie ;)

guacamole składniki

Czas przygotowania:

15 minut

Składniki guacamole

  • 1 dojrzałe awokado
  • czerwona cebula – pół średniej cebuli na jedno średniej wielkości awokado
  • papryczka chilli – nie więcej niż pół małej, podłużnej papryczki
  • świeża kolendra – wedle uznania od kilku do kilkunastu gałązek (jak na zdjęciu)
  • ząbek czosnku
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • sól

Przygotowanie

  1. Awokado obieram ze skóry. Najlepsze jest awokado tak dojrzałe, że skórę da się zdjąć palcami jednym czy dwoma ruchami. Ważne przy tym, aby owoc nie czerniał w środku.

  2. Obrane awokado wrzucam do wysokiego naczynia, polewam sokiem z limonki, posypuję szczyptą soli i przy pomocy widelca rozgniatam na miazgę. Guacamole nie musi, a nawet nie powinno być jednolitą papką, dlatego właśnie używam widelca i zostawiam nieco nierozdrobnionych kawałeczków awokado.

  3. Następnie do awokado dodaję wyciśnięty jeden ząbek czosnku, posiekaną w drobniutką kosteczkę cebulę, posiekaną kolendrę i posiekane drobniutko chili.guacamole przepis

  4. Na koniec mieszam dość dokładnie wszystkie składniki i przekładam guacamole do salaterki lub małej miseczki.guacamole przepis

  5. Guacamole najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, ma też wtedy najpiękniejsze kolory.guacamole

  6. Uwielbiam to! :)

przygotowania: 15 minut
czas potrzebny: 15 minut
ilość porcji: 4
kuchnia meksykańska
Przystawka

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 27 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 27 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Paweł says:

    Dobry przepis. Szczególnie na tle innych w sieci. Smak jest intensywny i wyrazisty. Cebulę proponuje dodawać stopniowo i próbować żeby nie zdominowała smaku.

  • Autor zapomnial o oliwie, alternatywa olej rzepakowy, czarny pieprz swiezo mielony???

  • bosa says:

    Dodaj pestkę to gotowej potrawy, a nie sczernieje.

  • Dagma Lakpo says:
    2

    Stanowczo za dużo cebuli. Nie może być dominantą

  • Koleżka says:

    Cześć Tomek. Czy to prawda, że kolendra jest składnikiem obowiązkowym w guacamole? Problem w tym, że chyba dość trudno jest dostać świeżą kolendrę.

    • Tomek Lach says:

      Tak, kolendra to składnik obowiązkowy, ale z drugiej strony nie wszystkim ona przypada do gustu (szczególnie w Polsce), dlatego ja np. często świeżą kolendrę daję z boku jako dodatek – ja osobiście ją uwielbiam ;) Co do dostępności to faktycznie różnie z tym bywa, w większych hipermarketach zwykle jest, w mniejszych okazjonalnie. Świeża kolendra poza guacamole genialnie pasuje do zup, szczególnie kremów z dyni :)

    • Koleżka says:

      A co myślisz o zastąpieniu liści sproszkowaną kolendrą? Czy to zadziała?

  • Kasia says:
    5

    Właśnie zjadłam z tortillą. przygotowany wg przepisu Tomka. Pycha!

  • Kinga says:

    Długo szukałam przepisu na dobre guacamole i wreszcie znalazłam. Dziękuję Ci za przepis. Ponieważ razem z mężem uwielbiamy ostre smaki, na pewno wiele razy z niego skorzystamy. Fajnie byłoby, gdybyś jeszcze podał kilka przykładów do czego je używasz. Mnie, oczywiście oprócz tortilli, nasuwają się grillowane mięsa i jako ostry dodatek do kanapek z warzywami. Pozdrawiam.

  • Ela says:

    ja dodaję świeże ogórki. Pychotka! A dzisiaj dodałam obgotowane i pokrojone drobniutko szparagi zielone. Rewelacja.

  • Joanna says:
    5

    Nigdy nie próbowałam ale wygląda fenomenalnie. Na pewno spróbuję. Avocado aby było smaczne proponuję wybrać z linii RTE (Ready to eat). Ja najbardziej cenię sobie ostatnimi czasy takie w czarnej, smoczej skorupce (niestety nie znam nazwy).

  • Monika says:
    3

    Witam serdecznie ja zamiast paryczki Daje pomidory jest wtedy o wiele lepsze no I sole I Daje pieprz wtedy jest bardziej zaostrza sie smak ale to zalezy jak kto lubi

  • Ilona says:
    4

    Ja dodaję pomidory koktajlowe,polecam

  • Aneta says:

    Wygląda przepysznie, uwielbiam wszystkie powyższe składniki, a ich połączenie musi być znakomite, na pewno zrobię! :-)

  • Gośka ;) says:

    Moje ulubione guacamole :) nie dość ze pyszne to świetnie wygląda :)

  • As says:

    Mega niesmaczne!
    Chociaż zrobiłam zgodnie z przepisem było czuć z przewagą cebulę i limonkę
    Tak czy siak gdyby nie to i tak mi nie smakuje
    Wszystkie składniki z osobna lubię ale nigdy bym ich razem nie połączyła

  • Lidan says:
    5

    Dawno nie robiłam a to fajny dodatek do chlebka.

  • Irene says:
    5

    Już chyba piec razy robiłam to guacamole i gorąco polecam :) cała tajemnica to zakup dobrego awokado a o to niełatwo wbrew pozorom :/

  • Gos says:

    Pyszne! Do tego pieczywo z ziarnami i jajka ugotowane na półtwardo mmm idealne śniadanie :)

  • qqryq says:

    Na początku skosztowałem samego awokado i miałem wątpliwości bo smakowało „mydlanie”. Ale po doprawieniu i jako sos do tortilli extra klasa!

  • dusia says:

    nigdy jeszcze nie jadłam, wygląda zachęcająco

  • Basia says:

    Uwielbiam guacamole, a Twoje wygląda bardzo apetycznie!

Ilość komentarzy: 27 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php