zajadam.pl

Sos czosnkowy

sos-czosnkowy-2

Kremowy i bardzo aromatyczny sos czosnkowy to niezastąpiony dodatek do dań z grilla. Sprawdzi się do mięs z rusztu, pieczonych ziemniaków czy innych grillowanych warzyw. Sporządzany na bazie jogurtu naturalnego i wzbogacony ziołami.

W moim menu (zwłaszcza w sezonie grillowym) to pozycja obowiązkowa. Jak zrobić taki sos czosnkowy?

Zobacz przepis w wersji wideo:


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Składniki

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

  1. Do naczynia wlej jogurt naturalny, dodaj majonez – konsystencja powinna być lejąca, niezbyt gęsta.

  2. Następnie dodaj 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Co do ilości czosnku- wszystko zależy od tego, jak bardzo czosnkowy chcesz uzyskać sos. Możesz użyć więcej czosnku, jeśli lubisz bardziej intensywne smaki. Dla mnie delikatny posmak jest lepszy.

  3. Wsyp pół łyżeczki cukru i zioła prowansalskie.

  4. Na koniec sól, pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i spróbuj sosu.

  5. Odstaw do lodówki na trochę, aby sos się przegryzł.

 

sos-czosnkowy-1

Jak widzisz wystarczy naprawdę niewiele, by urozmaicić smak wielu potraw. Ciężko wymienić wszystkie dania, z którymi sos czosnkowy dobrze się komponuje.

Smacznego!

Skomentuj Pod przepisem mamy już 32 komentarzy!

oceny: 6, śr. ocena: 5

5

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 32 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Można dać jogurt grecki + fetę + troszkę czosnku i doprawić do smaku.pozdrawiam Pana dania są pyszne i chce się je zjadać.

  2. Przepyszny,nasz ulubiony. Za każdym razem przy grilu króluje na stole , wszystkim bardzo smakuje :) Robię go również do smażonych na grilu elektrycznym filetów z kurczaka. Wspaniałe połączenie smaków.

    1. Czemu jak u mamy? Moze jak u zony bardziej? Co za chore bezsensowne wyssane z palca powiedzonka. Znam mase kobiet (żon) gotujacych o niebo lepiej od matek.

  3. Cukier tam nie jest potrzebne, prawda, niema sensu. Tym bardziej że właśnie zrobiłem i wyszedł mi slodky, za miast czosnku, czuje słodycz. Tak to jest dobry, tylko cukier odstawić.

  4. no z tym cukrem to przesada… za bardzo kaloryczny
    ja dodaje więcej jogurtu naturalnego – więcej czosnku – 1 mała łyżeczka majonezu dla posmaku + ziola prowasalskie
    i git :D

  5. Szybki sposób a sos bardzo dobry. Jak nie ma majonezu można go zastąpić 1/2 łyżeczki musztardy i taką samą ilością oleju co jest jogurtu- wszystko ubić mikserem lub trzepaczką.

  6. 5

    Świetny przepis! Ta odrobinka cukru w sosie robi diametralną różnicę. Co prawda nie miałem ziół prowansalskich, aczkolwiek dodałem ociupinkę bazylii, pieprzu ziołowego i ziół do sałatek i wyszło znakomicie. Właśnie tego smaku szukałem, dzięki! :)

  7. 5

    Świetny przepis. Lepiej parę minut poświęcić na zrobienie sosu samemu, niż iść na łatwiznę i korzystać z paczkowanych sosów.

  8. 5

    Świetny przepis na sosik czosnkowy. Gratuluję pomysłu i polecam wszystkim gotującym. Dzięki temu przepisowi udało mi się zrobić smaczny dodatek do kurczaczka w płatkach kukurydzianych ze składników, który każdy ma w swoich kuchennych szafkach.

  9. 5

    Ja też zamiast ziół dodaję suszony koperek. Do tego pół łyżeczki ostrego ketchupu, paprykę ostrą i słodką. Nie dodaję cukru, za to dużo dużo więcej czosnku, bo wszyscy w domu uwielbiają :)

  10. Mój sos bez majonezu jogurt naturalny mały 3-4 ząbki czosnku wygniecione praską zioła prowansalskie łyżeczka do herbaty wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny można posolić i dodać pieprz ziołowy.

Czego szukasz?

css.php