zajadam.pl

Ostry sos chili

Ostry sos chili

Ostry sos chili, czyli coś dla wszystkich miłośników pikantnych smaków. Dzięki niemu każda potrawa nabierze charakteru i oryginalnego aromatu. Już niewielka ilość wystarczy, by nadać „ostrości”.

Jest to znakomity dodatek do zup, dań orientalnych i mięsnych. Sprawdzi się jako doskonały dip do przekąsek czy kanapek. Dzięki połączeniu ostrych czerwonych papryczek i octu uzyskasz bardzo ostry lekko kwaskowaty smak, zaś czosnek doskonale podkreśli walory smakowe wielu dań. To, co „piecze” w papryce, to kapsaicyna, która działa na receptory bólu powodując uczucie pieczenia i ostrości, podrażnia błony śluzowe. Dlatego do przygotowania sosu, oprócz składników, polecam użycie jednorazowych rękawiczek. Podczas krojenia papryczek staraj się nie dotykać ręką okolic nosa i oczu.

Składniki

  • 5 papryczek chili
  • 3 ząbki czosnku
  • mały kawałek świeżego imbiru – około 2 cm
  • 100 ml octu winnego
  • 125 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

Ostry sos chili

Wykonanie

  1. Papryczki umyj i osusz, następnie pokrój w drobną kostkę. Ostrość sosu zależy na pewno od wielkości, ale także rodzaju użytych papryczek. Można ją też modyfikować przez dodanie pestek z chili. W moich papryczkach było niewiele pestek, więc dodałam wszystkie.

  2. Imbir zetrzyj na tarce o grubszych oczkach, czosnek rozgnieć za pomocą praski.

  3. Do garnka wlej ocet, dodaj cukier i zagotuj syrop. Do syropu wrzuć chili, imbir i czosnek. Gotuj, aż sos zgęstnieje.

  4. Gdy sos nabierze gęstej konsystencji przelej do szklanego słoiczka. Tak przygotowany sos możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Ostry sos chili

Skomentuj Pod przepisem mamy już 11 komentarzy!

oceny: 1, śr. ocena: 5

5

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 11 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Mała prośba: jakbyście zamiast liczby papryk podali ich masę, bo w wypadku małych papryczek nie dam rady proporcji ustalić.
    Dzięki!

  2. witam czy ocet winny można zastąpić zwykłym ? i czy można dodać do tego słodką paprykę i cebulę ? słyszałam że powinno się sos pasteryzować jeśli chcę zrobić większą ilość proszę o odpowiedz

  3. Przepis jest niedobry sos mi się skarmelizował .
    Sądzę że 125 g cukru to zdecydowanie za dużo .
    Nie polecam tego przepisu- mocno się zawiodłem .
    Ocena zero

  4. 5

    na zdjęciu wygląda jak rodem od chińczyka ;) – to na plus bo je uwielbiam, a czy jest podobny w smaku?ja z kupnych polecam develey;)

Czego szukasz?

css.php