Ostry sos chili

Ostry sos chili, czyli coś dla wszystkich miłośników pikantnych smaków. Dzięki niemu każda potrawa nabierze charakteru i oryginalnego aromatu. Już niewielka ilość wystarczy, by nadać „ostrości”.

Jest to znakomity dodatek do zup, dań orientalnych i mięsnych. Sprawdzi się jako doskonały dip do przekąsek czy kanapek. Dzięki połączeniu ostrych czerwonych papryczek i octu uzyskasz bardzo ostry lekko kwaskowaty smak, zaś czosnek doskonale podkreśli walory smakowe wielu dań. To, co „piecze” w papryce, to kapsaicyna, która działa na receptory bólu powodując uczucie pieczenia i ostrości, podrażnia błony śluzowe. Dlatego do przygotowania sosu, oprócz składników, polecam użycie jednorazowych rękawiczek. Podczas krojenia papryczek staraj się nie dotykać ręką okolic nosa i oczu.

Składniki

  • 5 papryczek chili
  • 3 ząbki czosnku
  • mały kawałek świeżego imbiru – około 2 cm
  • 100 ml octu winnego
  • 125 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

Ostry sos chili

Wykonanie

  1. Papryczki umyj i osusz, następnie pokrój w drobną kostkę. Ostrość sosu zależy na pewno od wielkości, ale także rodzaju użytych papryczek. Można ją też modyfikować przez dodanie pestek z chili. W moich papryczkach było niewiele pestek, więc dodałam wszystkie.

  2. Imbir zetrzyj na tarce o grubszych oczkach, czosnek rozgnieć za pomocą praski.

  3. Do garnka wlej ocet, dodaj cukier i zagotuj syrop. Do syropu wrzuć chili, imbir i czosnek. Gotuj, aż sos zgęstnieje.

  4. Gdy sos nabierze gęstej konsystencji przelej do szklanego słoiczka. Tak przygotowany sos możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 60 minut
czas potrzebny: 75 minut
ilość porcji: 4
kuchnia meksykańska
Przystawka

Ostry sos chili

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 11 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 11 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php