Grillowane szparagi z cytryną, chili i miętą

Szparagi to warzywa, które doskonale nadają się do grillowania. Możesz przygotować je na wiele sposobów – pokroić na kawałki i dodać do szaszłyków lub podać w formie roladek – zawijając warzywa w szynkę. Dziś mam dla Was najprostszy sposób na grillowane szparagi.

Szparagi z rusztu serwuję skropione charakternym dressingiem. W jego skład wchodzą takie wyraziste składniki jak: chili, skórka i sok z cytryny oraz mięta. Warzywa w takiej formie są proste i szybkie do przygotowania, a do tego niezwykle smaczne. Zielone szparagi przyrządzone w ten sposób sprawdzą się jako przekąska, ale również jako dodatek do dania głównego.

Składniki

  • pęczek szparagów (ok. 500 g)
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • garść świeżych liści mięty, drobno posiekanych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania szparagów
  • szczypta suszonych płatków chili
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • twardy ser typu parmezan do podania

Szparagi z grilla

Przygotowanie

  1. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce.

  2. Oczyszczone szparagi posmaruj oliwą z oliwek.

  3. Warzywa ułóż na rozgrzanym grillu i piecz przez ok. 5 minut. Co minutę obracaj je, aby się równo przypiekły z każdej strony.

  4. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok i skórkę z cytryny, posiekane liście mięty i płatki chili. Dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  5. Gotowe szparagi przełóż na talerz i skrop obficie przygotowanym dressingiem.

  6. Danie zwieńcz płatkami grubo startego parmezanu.

Szparagi z grilla

Sezon grillowy trwa w najlepsze. Na blogu pojawiło się już sporo pomysłów na dania mięsne i wegetariańskie z rusztu oraz dodatki do potraw z grilla – sałatki, dipy, sosy. Przepisy znajdziesz tutaj.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • ewa banaszczyk says:

    problem polega na tym ze w centralnej Polsce nie mozna kupić świezych szparagów.Jestem nauczona do kupowania naprawdę świezych a to co jest u mnie w małym mieście do kupienia w markietach a nawet a rynku to pomsta do nieba.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php