zajadam.pl

Pomysł na obiad: Polędwiczki wieprzowe ze szparagami

Szparagi zawitały już do sklepów, więc sezon można uznać za otwarty! :) Dziś mój pomysł na szybki i prosty wiosenny obiad ze szparagami w roli głównej.

polędwiczki ze szparagami

Ja przygotowałem ten obiad w piekarniku (szparagi) i na patelni (polędwiczki), ale równie dobrze może to być zestaw do grillowania na świeżym powietrzu.

Składniki

  • Pęczek zielonych szparagów
  • Polędwiczka wieprzowa
  • Sos na bazie octu balsamicznego do mięsa
  • Musztardowo-miodowy sos vinegrette do polania szparagów

Przygotowanie

  1. Szparagi umyj, odłam twarde części, ułóż na blaszce, skrop oliwą z oliwek i posól. Tak przygotowane wstaw do piekarnika nagrzanego do ok. 175 stopni i piecz do czasu aż ładnie się przypieką i zmiękną.

  2. Polędwiczkę pokrój w grube plastry 2-3 cm grubości. Każdy kawałek mięsa lekko oprósz solą i pieprzem, posyp suszonym rozmarynem i skrop oliwą z oliwek, a następnie odłóż na bok na czas pieczenia szparagów.

  3. Sos vinegrette przygotuj z czterech łyżek oliwy z oliwek, łyżki musztardy, łyżki miodu, dwóch łyżek soku z cytryny oraz wyciśniętego ząbka czosnku. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie do uzyskania gładkiej, złocistej emulsji.

  4. Kiedy szparagi są już prawie gotowe, rozgrzej mocno patelnię (możesz dodać odrobinę tłuszczu do smażenia) i smaż krótko polędwiczki na dużym ogniu. Wystarczy ok. 2 minuty z każdej strony – tak aby mięso nie było surowe, ale by zachowało miękkie i soczyste wnętrze, a z wierzchu ładnie się przypiekło.

  5. Danie podaj zaraz po usmażeniu mięsa z gorącymi szparagami obficie polanymi przygotowanym wcześniej sosem.

Skomentuj

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php