Pizza focaccia ze szparagami

W pełni sezonu szparagowego przyszła mi do głowy myśl, aby przyrządzić z ich udziałem jakiś fajny piknikowy smakołyk. Coś konkretnego, co pozwoli nabrać energii w trakcie dnia spędzanego na świeżym powietrzu.

Focaccia! To był pierwszy, a zarazem najlepszy pomysł :-) Efektem tego eksperymentu jest łatwa do przechowania i transportu, sycąca przekąska. Szparagi i gorgonzola to jak się okazuje świetne połączenie – nie miałem wcześniej okazji wypróbować tej pary, ale na pewno będę ten zabieg powtarzał jeszcze nie raz.

Zielone warzywa nadają pizzowemu chlebkowi świeżości i świetnie chrupią w trakcie jedzenia. Ser zaś nadaje całości konkretnego charakteru i słonego smaku.

Pizza focaccia ze szparagami i serem gorgonzola

Czas przygotowania:

Ok. 1,5 godziny

Składniki

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki

  • zielone szparagi – 8-10 sztuk
  • 50 g sera gorgonzola
  • świeży rozmaryn
  • oliwa z oliwek

Wykonanie

  1. Ciasto na focaccię musi wyrastać dłużej niż dla zwykłej domowej pizzy, więc zarezerwuj przynajmniej półtorej godziny na jej przygotowanie.

    Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli nawet przez 10 minut. A następnie odstaw do wyrastania pod przykryciem na 40 minut.

    Na tym filmie zobaczyć możesz jak przygotowuję ciasto do pizzy:

    SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube
  2. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy, np. małej keksówki lub naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą z oliwek.

    Pizza focaccia ze szparagami i serem gorgonzola

  3. Następnie skrop dość obficie oliwą z oliwek, dodaj listki rozmarynu i naciskając palcami dość mocno zrób w cieście wiele wgłębień sięgających do samego dna formy

    Pizza focaccia ze szparagami i serem gorgonzola

  4. Teraz czas na dodatki, przygotuj zielone szparagi – odłam zdrewniałe końcówki i obierz twarde fragmenty ze skóry. Szparagi staraj się wgnieść w ciasto, aby w trakcie wyrastania pizzy mogły się w niej zatopić. Na wierzchu ułóż kostki sera gorgonzola.

    Pizza focaccia ze szparagami i serem gorgonzola

  5. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw focaccię na kolejne 30 minut do wyrastania. Ciasto powinno bardzo wyraźnie zwiększyć swoją objętość i wręcz wchłonąć szparagi.

  6. Tak przygotowaną focaccię piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni C (dolna i górna grzałka, bez termoobiegu) przez ok. 25 minut.

  7. Po wyjęciu focacci z piekarnika warto skropić ją jeszcze raz oliwą z oliwek i odstawić na przynajmniej 10 minut, aby „doszła” w temperaturze pokojowej.

Pizza focaccia ze szparagami i serem gorgonzola

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php