Pizza ze szparagami

Pizza ze szparagami to efekt mojej miłości do sezonowych warzyw i owoców. Uwielbiam zaopatrywać się na zakupach w te produkty, które trafiły na półki w szczycie swojej największej dostępności i są dzięki temu bardzo dobrej jakości, a przy tym relatywnie tanie.

Właśnie takim rarytasem są szparagi – dostępne w maju i czerwcu. Zdrowe, delikatne i chrupiące. Świetnie pasują jako dodatek do wielu dań (np. risotto, tortilla, czy pyszna zupa), dobrze komponują się z serami o mocniejszym smaku, i co chyba najważniejsze w mojej męskiej kuchni – ich obróbka i przyrządzanie zajmują bardzo mało czasu :-)

Pizza ze szparagami

Czas przygotowania:

45 minut

Składniki

Z podanych ilości składników upieczesz pizzę dla dwóch osób, o średnicy ok. 30 cm.

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki

  • 12 – 15 sztuk zielonych szparagów, raczej cienkich
  • sos pomidorowy do pizzy (przepis tutaj)
  • 75 g sera mozzarella
  • kilka plastrów sera camembert
  • 2 łyżki śmietany 30 – 36%

Wykonanie pizzy

  1. Przygotowanie pizzy tradycyjnie zacznij od ciasta. Musi ono wyrastać przez ok. pół godziny i w tym czasie będzie czas na zajęcie się pozostałymi składnikami.

  2. Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystej kuli (dokładniejszy przepis na ciasto znajdziesz tutaj, a tutaj na wersja ciasta ze świeżymi drożdżami).

    Zobacz również film, na którym prezentuję prosty sposób na wykonanie idealnego ciasta na pizzę:

    SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube
  3. Po wyrobieniu ciasta i odstawieniu do wyrastania na 30 minut zajmij się przygotowaniem szparagów. Umyj je, osusz i obierz twardsze części ze skóry.

  4. Następnie szparagi podgotuj w lekko osolonej przez ok. 3 minuty – najlepiej w taki sposób, aby ich główki wystawały ponad wodę. Są na tyle delikatnymi częściami, że wystarczy im kilka minut w piekarniku.

  5. Kiedy ciasto już wyrośnie uformuj z niego na blaszce okrągły, cienki placek. Posmaruj go sosem pomidorowym i poukładaj szparagi.

    Pizza ze szparagami

  6. Pomiędzy szparagami poukładaj kawałeczki mozzarelli i kilka plastrów sera camembert. Całość skrop dwoma łyżkami śmietanki 30%.

  7. Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 225 stopni C przez 10-12 minut do czasu, aż ciasto zacznie się rumienić od spodu. Możesz też upiec pizzę w maksymalnej temperaturze piekarnika (czyli np. 250 st. C), na najniższej półce przez ok. 7-9 minut.

  8. Pizzę podawaj skropioną niewielką ilością oliwy z oliwek.

przygotowania: 35 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 4
kuchnia włoska

Pizza ze szparagami

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php