zajadam.pl

Tortilla ze szparagami, szpinakiem, boczkiem i sosem holenderskim

grillowane szparagi tortilla

Szparagi to bardzo seksowne warzywo, ja postanowiłem jednak na ich bazie przygotować proste jak cep, męskie danie :) Z drugiej strony myślę jednak, że można też ten przepis określić mianem wykwintnej alternatywy dla kebaba z budki ;)

Szparagi mają ostatnio bardzo dobrą prasę. Przyznam, że mnie do ich zakupu skłoniły właśnie poruszane w mediach tematy, np. to, że Polska jest dużym producentem szparagów, ale większość z nich trafia na stoły w zachodniej Europie. Wystarczyło jedno podejście i od razu przekonałem się, że to będzie co roku w trakcie sezonu szparagowego obowiązkowa pozycja zakupowa. Gotowane, pieczone, grillowane – szparagi w każdej postaci są rewelacyjne i wbrew pozorom bardzo łatwe w przygotowaniu.

Aktualnie najbardziej przypadły mi do gustu szparagi zielone – głównie ze względu na brak konieczności ich obierania :)

Potrzebne składniki

Podaję proporcje na dwie tortille

  • ok. 8-10 sztuk zielonych szparagów
  • garść liści szpinaku
  • ćwiartka żółtej lub czerwonej papryki
  • cztery podłużne i cienkie plastry boczku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • dwie tortille pszenne
  • sos holenderski – najlepiej domowej roboty, ale możesz też użyć gotowego sosu czosnkowego lub majonezowego

Przygotowanie tortilli ze szparagami

  1. W pierwszej kolejności rozgrzałem dużą patelnię grillową i włączyłem piekarnik
  2. Szparagi opłukałem i odłamałem twarde końcówki u dołu pędów, a następnie skropiłem lekko oliwą i ułożyłem na gorącej patelni grillowej.
  3. Ćwiartkę papryki pokroiłem w długie paski o szerokości ok. 1 cm i również wrzuciłem je na patelnię.
  4. Kiedy warzywa ładnie się przyrumieniły, dodałem na patelnię boczek – wystarczyły niecałe dwie minuty, aby się ładnie przyrumienił i dzięki temu wszystkie ciepłe dodatki były gotowe jednocześnie. Kiedy boczek był gotowy odstawiłem patelnię na bok.
    grillowane szparagi tortilla
  5. W tym momencie do gorącego piekarnika wstawiłem na ok. minutę tortille.
  6. Na gorące tortille ułożyłem po małej garści liści szpinaku, następnie grillowane szparagi, paprykę i boczek. Dzieło zwieńczyłem kilkoma łyżkami sosu holenderskiego. Tortillę starannie i dość mocno zwinąłem w rulon.
  7. GOTOWE! Niebo, niebo, niebo w gębie. Delikatne liście szpinaku, chrupiące szparagi, charakterny boczek i idealnie pasujący do tego zestawu sos – to wszystko w chrupiącej tortilli. Niebo w gębie.

grillowane szparagi tortilla

Skomentuj

Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php