Pizza z pieczarkami

Pizza z pieczarkami to klasyka gatunku. Choć wielu osobom może się kojarzyć z najtańszymi pozycjami z menu lokalnych pizzerii, to ja dziś przedstawią ją w wersji deluxe, którą przyrządzisz w prosty sposób w domowym piekarniku.

W podanym niżej przepisie skupiam się na tym, co najważniejsze w pizzy z pieczarkami – czyli dobrym cieście i obróbce grzybów, tak aby wszystkie składniki idealnie się upiekły, a przy tym by nic się nie wysuszyło, ani nie było niedogotowane. Potraktuj ten przepis jako bazę do własnych eksperymentów i bez wahania rozszerz go o ulubione dodatki, np. szynkę, salami czy dodatkowe warzywa.

Problem z pizzą pieczarkową polega na tym, że najlepsze ciasto to takie krótko pieczone, a grzyby potrzebują więcej czasu aby zmięknąć. W dodatku surowe pieczarki w trakcie podgrzewania często puszczają sok i wszystko zaczyna pływać – na te problemy mam jednak sprawdzony sposób, który prezentuję w przepisie :)

Pizza z pieczarkami

Składniki pizzy

Podane ilości składników pozwalają na przygotowanie dużej pizzy o średnicy ok. 30 cm – w sam raz dla dwóch dorosłych osób.

Pizza z pieczarkami

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki

  • sos pomidorowy (wypróbuj przepisy na blogu: przepis 1, przepis 2)
  • ok. 15 sztuk pieczarek
  • 1 duża cebula
  • ser żółty – ok. 100 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: oregano, papryka słodka w proszku, pieprz

Wykonanie pizzy z pieczarkami

  1. Zaczynamy od ciasta, ponieważ musi wyrastać przez ok. pół godziny i w tym czasie będzie czas na zajęcie się pozostałymi składnikami. Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę.

  2. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy powoli zacznie się tworzyć zwarta masa, zacznij wyrabiać rękoma – do uzyskania sprężystej kuli (dokładniejszy przepis na ciasto znajdziesz tutaj, a tutaj na wersja ciasta ze świeżymi drożdżami).

  3. Najważniejszym dodatkiem do tej pizzy są pieczarki. I musimy o nie dobrze zadbać. Ja nie lubię dodawać ich surowych, bo jest spora szansa że puszczą dużo soku, albo że wyjdą zbyt suche. Dlatego polecam pokroić pieczarki w cienkie plastry, posiekać pół cebuli i podsmażyć je razem na patelni z dodatkiem oliwy, tak aby pieczarki ładnie zmiękły i żeby odparował sok. Dzięki temu pizza będzie wyborna i chrupiąca.

    Pizza z pieczarkami

  4. Kiedy już ciasto wyrośnie rozprowadź je równomiernie na blaszce do postaci cienkiego placka, na wierzchu rozsmaruj słuszną porcję sosu pomidorowego i poukładaj podsmażone wcześniej pieczarki.

    Pizza z pieczarkami

  5. Następnie posyp pizzę startym żółtym serem i drugą częścią cebuli pokrojonej w cienkie piórka.

    Pizza z pieczarkami

  6. Na wierzch dodaj przyprawy i piecz pizzę w piekarniku nagrzanym do temperatury 225 stopni C przez 12-15 minut do czasu, aż spód pizzy zacznie się rumienić.

    Możesz też upiec pizzę w maksymalnej temperaturze piekarnika (czyli np. 250 st. C), na najniższej półce przez ok. 7-9 minut.

przygotowania: 40 minut
czas wykonania: 15 minut
czas potrzebny: 55 minut
ilość porcji: 2
kuchnia włoska
Przekąski karnawałowe

Pizza z pieczarkami

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 29 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 29 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Rafał says:

    Dokładnie tak trzeba przesmażyć pieczarki przed położeniem na ciasto. Przepis zdecydowanie do polecenia

  • Ania says:
    5

    Najlepsza jaką robiłam

  • Natalia says:

    Pizza pyszna !!

  • Pizza Jesz Burger says:
    5

    Wolimy chyba z mozzarellą, ale Wasza pizza wygląda tak smakowicie, że chyba je spróbujemy.

  • Monika says:

    Jezeli 7g suchych drozdzy to ile normalnych? :D

  • Kris says:

    Jutro bedzie moj debiut z pizza od podstaw .. w zwiazku z tym mam pytanie bo juz sie pogubilem… na 2 pizze ok 30 cm dajemy 250g czy 0.5 kg mąki i reszta skladnikow razy 2?

    • Tomek Lach says:

      Kris – jak chcesz zrobić pizzę na cienkim cieście to wystarczy 250g na dwie, a jak chcesz zrobić na grubym cieście to 500g na dwie większe sztuki :-)

  • Artur says:

    bardzo dobra jeden minus to przepis na bardzo małą pizze :D dla dwóch osób to trzeba składniki razy 4 :)

    • DOROTA says:

      To bardzo duzo jecie :) ja wlasnie robilam z tego przepisu i wyszla mi o srednicy 30cm

  • Anna says:

    Bardzo dobra pizza, choć ciasto wyszło dość cienkie.

  • tomasz says:
    5

    barco smaczne polecam

  • martta says:
    5

    piekę według tego przepisu 2-gi raz pychota mniam

  • Oliwia Stasik says:
    5

    Robiłam pizze i była prze pyszna :)

  • Amelia Dominiak says:
    5

    Bardzo dobra i prosta.Polecam szczególnie tym którzy lubią zajadać pizzę

  • ewa says:
    5

    Pysznie wyglada – dzisiaj poraz pierwszy bede ja robic- mam nadzieje ze terz tak bedzie swietnie wygladac- pozdrawiam.

  • anecia says:

    jakie składniki sa do pizzy

  • Mary3010 says:

    Zastanawia mnie tylko dlaczego jest taka roznica w skladnikach w zwyklym przepisie na ciasto na pizze na Pana stronie a tym przepisem.. tutaj jest praktycznie dwa razy wiecej drozdzy, mniej maki i oliwy, i bez cukru.. czy jezeli zdrobie tamten przepis i dodam pieczarki to pizza sie nie uda ? Bo jednak na wszystkich innych stronach pisza, ze cukier jest wazny przy drozdzach.. Ale na Pana stronie one wygladaja duzo smaczniej :) Przepraszam, ale dawno nie robilam pizzy i nie pamietam jakich wczesniej proporcji uzywalam..

    • Tomek Lach says:

      Mary przepis na samo ciasto powstał już dość dawno temu, a teraz stosuję nieco inny (właśnie ten widoczny na tym przepisie na pizzę z pieczarkami) – z obu powinno wyjść dobre ciasto :) Ja już od dawna nie używam cukru do ciasta, tylko drożdże trzymam przez minutę-dwie w ciepłej wodzie i dopiero wtedy dodaję do mąki. Ciasto również bardzo dokładnie wyrabiam i odstawiam w ciepłe i wilgotne miejsce do wyrastania (np. miska przykryta lekko wilgotną ściereczką. Zawsze się udaje! :)

    • Mary3010 says:

      Dziekuje Panie Tomku za szybka odpowiedz :) dzieki temu moglam zastosowac Pana rady przy dzisiejszym obiedzie :) Pizza wyszla na prawde bardzo smaczna :) z pewnoscia bede uzywac tego przepisu :) Pozdrawiam :)

  • Amsztel says:
    3

    Zdecydowanie pieczarek nie nalezy smazyc! Staja sie wtedy takie „gumowate” a tego nie chcemy. Polecam zarowno grzyby jak i cebule kroic cienko. Nastepna sprawa to kolejnosc ukladania. Najpierw sos pomidorowy potem ser, nastepnie pieczarki i cebula. Jezeli grzyby beda zatopione w sosie to puszcza sok – a tego takze nie chcemy :) Na samym koncu dodajemy przyprawy oraz odrobine soli dla odpowiedniej chrupkosci i skrapiamy wszystko oliwa.Pozdrawiam serdecznie :)

  • Agade says:
    5

    Oglądając zdjęcia w dziale pizza dosłownie ślinka zaczęła mi cieknąć. Z pewnością sukcesywnie będę przepisy wypróbowywać. Czy ta cebulka na pizzy nie jest twarda? Nigdy nie dodawałam świeżej cebuli do pizzy, ale bardzo mnie to zaintrygowało. Pozdrawiam smacznie

    • Tomek Lach says:

      Cebulka nie jest twarda, a raczej surowa jeżeli pieczesz w wysokiej temperaturze, a piórka cebuli są cienko pokrojone ;)

  • Daria Rejdych says:
    4

    troche za dłua strona i nie da się wydrukowac na drukarce

  • Patrycja says:

    Wprawdzie mam swój ulubiony przepis na pizzę jak z wykwintnej restauracji ale ten wydaje się jeszcze prostszy od mojego ;) ale sposób na pieczarki mam prostszy: kroję bardzo cieniutko pieczarki na plasterki i układam równo, w miarę nie za gęsto na pizzy. Dobrze mi się przypieka, a soku nie puszcza i pieczarki nie są takie gumowe ale soczyste ;) nie są wypieczone za mocno, a że lubię pieczarki normalnie na surowo jeść więc mi to nie przeszkadza. Przepis przy najbliższej okazji z pewnością sprawdzę!

    • Tomek Lach says:

      Dzięki za podpowiedź :) Ja też czasem dodaję pieczarki surowe, ale wtedy przynajmniej skrapiam je oliwą przed ułożeniem na pizzy. No i tak jak napisałaś – wtedy warto pokroić na cieniutkie plasterki.

Ilość komentarzy: 29 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php