Pizza z pieczarkami

Pizza z pieczarkami to klasyka gatunku. Choć wielu osobom może się kojarzyć z najtańszymi pozycjami z menu lokalnych pizzerii, to ja dziś przedstawią ją w wersji deluxe, którą przyrządzisz w prosty sposób w domowym piekarniku.

W podanym niżej przepisie skupiam się na tym, co najważniejsze w pizzy z pieczarkami – czyli dobrym cieście i obróbce grzybów, tak aby wszystkie składniki idealnie się upiekły, a przy tym by nic się nie wysuszyło, ani nie było niedogotowane. Potraktuj ten przepis jako bazę do własnych eksperymentów i bez wahania rozszerz go o ulubione dodatki, np. szynkę, salami czy dodatkowe warzywa.

Problem z pizzą pieczarkową polega na tym, że najlepsze ciasto to takie krótko pieczone, a grzyby potrzebują więcej czasu aby zmięknąć. W dodatku surowe pieczarki w trakcie podgrzewania często puszczają sok i wszystko zaczyna pływać – na te problemy mam jednak sprawdzony sposób, który prezentuję w przepisie :)

Pizza z pieczarkami

Składniki pizzy

Podane ilości składników pozwalają na przygotowanie dużej pizzy o średnicy ok. 30 cm – w sam raz dla dwóch dorosłych osób.

Pizza z pieczarkami

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatki

  • sos pomidorowy (wypróbuj przepisy na blogu: przepis 1, przepis 2)
  • ok. 15 sztuk pieczarek
  • 1 duża cebula
  • ser żółty – ok. 100 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: oregano, papryka słodka w proszku, pieprz

Wykonanie pizzy z pieczarkami

  1. Zaczynamy od ciasta, ponieważ musi wyrastać przez ok. pół godziny i w tym czasie będzie czas na zajęcie się pozostałymi składnikami. Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę.

  2. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy powoli zacznie się tworzyć zwarta masa, zacznij wyrabiać rękoma – do uzyskania sprężystej kuli (dokładniejszy przepis na ciasto znajdziesz tutaj, a tutaj na wersja ciasta ze świeżymi drożdżami).

  3. Najważniejszym dodatkiem do tej pizzy są pieczarki. I musimy o nie dobrze zadbać. Ja nie lubię dodawać ich surowych, bo jest spora szansa że puszczą dużo soku, albo że wyjdą zbyt suche. Dlatego polecam pokroić pieczarki w cienkie plastry, posiekać pół cebuli i podsmażyć je razem na patelni z dodatkiem oliwy, tak aby pieczarki ładnie zmiękły i żeby odparował sok. Dzięki temu pizza będzie wyborna i chrupiąca.

    Pizza z pieczarkami

  4. Kiedy już ciasto wyrośnie rozprowadź je równomiernie na blaszce do postaci cienkiego placka, na wierzchu rozsmaruj słuszną porcję sosu pomidorowego i poukładaj podsmażone wcześniej pieczarki.

    Pizza z pieczarkami

  5. Następnie posyp pizzę startym żółtym serem i drugą częścią cebuli pokrojonej w cienkie piórka.

    Pizza z pieczarkami

  6. Na wierzch dodaj przyprawy i piecz pizzę w piekarniku nagrzanym do temperatury 225 stopni C przez 12-15 minut do czasu, aż spód pizzy zacznie się rumienić.

    Możesz też upiec pizzę w maksymalnej temperaturze piekarnika (czyli np. 250 st. C), na najniższej półce przez ok. 7-9 minut.

przygotowania: 40 minut
czas wykonania: 15 minut
czas potrzebny: 55 minut
ilość porcji: 2
kuchnia włoska
Przekąski karnawałowe

Pizza z pieczarkami

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 29 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 29 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Rafał says:

    Dokładnie tak trzeba przesmażyć pieczarki przed położeniem na ciasto. Przepis zdecydowanie do polecenia

  • Ania says:
    5

    Najlepsza jaką robiłam

  • Natalia says:

    Pizza pyszna !!

  • Pizza Jesz Burger says:
    5

    Wolimy chyba z mozzarellą, ale Wasza pizza wygląda tak smakowicie, że chyba je spróbujemy.

  • Monika says:

    Jezeli 7g suchych drozdzy to ile normalnych? :D

  • Kris says:

    Jutro bedzie moj debiut z pizza od podstaw .. w zwiazku z tym mam pytanie bo juz sie pogubilem… na 2 pizze ok 30 cm dajemy 250g czy 0.5 kg mąki i reszta skladnikow razy 2?

    • Tomek Lach says:

      Kris – jak chcesz zrobić pizzę na cienkim cieście to wystarczy 250g na dwie, a jak chcesz zrobić na grubym cieście to 500g na dwie większe sztuki :-)

  • Artur says:

    bardzo dobra jeden minus to przepis na bardzo małą pizze :D dla dwóch osób to trzeba składniki razy 4 :)

    • DOROTA says:

      To bardzo duzo jecie :) ja wlasnie robilam z tego przepisu i wyszla mi o srednicy 30cm

  • Anna says:

    Bardzo dobra pizza, choć ciasto wyszło dość cienkie.

  • tomasz says:
    5

    barco smaczne polecam

  • martta says:
    5

    piekę według tego przepisu 2-gi raz pychota mniam

  • Oliwia Stasik says:
    5

    Robiłam pizze i była prze pyszna :)

  • Amelia Dominiak says:
    5

    Bardzo dobra i prosta.Polecam szczególnie tym którzy lubią zajadać pizzę

  • ewa says:
    5

    Pysznie wyglada – dzisiaj poraz pierwszy bede ja robic- mam nadzieje ze terz tak bedzie swietnie wygladac- pozdrawiam.

  • anecia says:

    jakie składniki sa do pizzy

  • Mary3010 says:

    Zastanawia mnie tylko dlaczego jest taka roznica w skladnikach w zwyklym przepisie na ciasto na pizze na Pana stronie a tym przepisem.. tutaj jest praktycznie dwa razy wiecej drozdzy, mniej maki i oliwy, i bez cukru.. czy jezeli zdrobie tamten przepis i dodam pieczarki to pizza sie nie uda ? Bo jednak na wszystkich innych stronach pisza, ze cukier jest wazny przy drozdzach.. Ale na Pana stronie one wygladaja duzo smaczniej :) Przepraszam, ale dawno nie robilam pizzy i nie pamietam jakich wczesniej proporcji uzywalam..

    • Tomek Lach says:

      Mary przepis na samo ciasto powstał już dość dawno temu, a teraz stosuję nieco inny (właśnie ten widoczny na tym przepisie na pizzę z pieczarkami) – z obu powinno wyjść dobre ciasto :) Ja już od dawna nie używam cukru do ciasta, tylko drożdże trzymam przez minutę-dwie w ciepłej wodzie i dopiero wtedy dodaję do mąki. Ciasto również bardzo dokładnie wyrabiam i odstawiam w ciepłe i wilgotne miejsce do wyrastania (np. miska przykryta lekko wilgotną ściereczką. Zawsze się udaje! :)

    • Mary3010 says:

      Dziekuje Panie Tomku za szybka odpowiedz :) dzieki temu moglam zastosowac Pana rady przy dzisiejszym obiedzie :) Pizza wyszla na prawde bardzo smaczna :) z pewnoscia bede uzywac tego przepisu :) Pozdrawiam :)

  • Amsztel says:
    3

    Zdecydowanie pieczarek nie nalezy smazyc! Staja sie wtedy takie „gumowate” a tego nie chcemy. Polecam zarowno grzyby jak i cebule kroic cienko. Nastepna sprawa to kolejnosc ukladania. Najpierw sos pomidorowy potem ser, nastepnie pieczarki i cebula. Jezeli grzyby beda zatopione w sosie to puszcza sok – a tego takze nie chcemy :) Na samym koncu dodajemy przyprawy oraz odrobine soli dla odpowiedniej chrupkosci i skrapiamy wszystko oliwa.Pozdrawiam serdecznie :)

  • Agade says:
    5

    Oglądając zdjęcia w dziale pizza dosłownie ślinka zaczęła mi cieknąć. Z pewnością sukcesywnie będę przepisy wypróbowywać. Czy ta cebulka na pizzy nie jest twarda? Nigdy nie dodawałam świeżej cebuli do pizzy, ale bardzo mnie to zaintrygowało. Pozdrawiam smacznie

    • Tomek Lach says:

      Cebulka nie jest twarda, a raczej surowa jeżeli pieczesz w wysokiej temperaturze, a piórka cebuli są cienko pokrojone ;)

  • Daria Rejdych says:
    4

    troche za dłua strona i nie da się wydrukowac na drukarce

  • Patrycja says:

    Wprawdzie mam swój ulubiony przepis na pizzę jak z wykwintnej restauracji ale ten wydaje się jeszcze prostszy od mojego ;) ale sposób na pieczarki mam prostszy: kroję bardzo cieniutko pieczarki na plasterki i układam równo, w miarę nie za gęsto na pizzy. Dobrze mi się przypieka, a soku nie puszcza i pieczarki nie są takie gumowe ale soczyste ;) nie są wypieczone za mocno, a że lubię pieczarki normalnie na surowo jeść więc mi to nie przeszkadza. Przepis przy najbliższej okazji z pewnością sprawdzę!

    • Tomek Lach says:

      Dzięki za podpowiedź :) Ja też czasem dodaję pieczarki surowe, ale wtedy przynajmniej skrapiam je oliwą przed ułożeniem na pizzy. No i tak jak napisałaś – wtedy warto pokroić na cieniutkie plasterki.

Ilość komentarzy: 29 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję