Włoski sos pomidorowy do pizzy

Sos pomidorowy to sekret udanej pizzy. Zwykle wykorzystuję szybki przepis na sos bez gotowania, ale od czasu do czasu znajduję czas na przygotowanie tradycyjnego sosu zgodnie z zaleceniami mistrzów kuchni włoskiej.

Ten gęsty i aromatyczny sos nadaje się do pizzy, ale nadmiar bez problemu możesz zużyć do makaronu, a nawet jako dip do podania z innymi potrawami. Jest to podstawa wielu dań kuchni włoskiej i w zasadzie jedyną jego tajemnicą są dobrej jakości składniki: dojrzałe i aromatyczne pomidory, świeża bazylia, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Sos do pizzy - tradycyjny włoski przepis

Czas przygotowania:

Przygotowanie tego sosu może zająć przynajmniej godzinę, a nawet więcej czasu - trzeba postać przy garach dla najlepszego efektu ;)

Składniki sosu do pizzy

Podane proporcje pozwolą na przygotowanie sosu na dwie duże pizze.

  • puszka pomidorów całych lub krojonych 400-500 g
  • jeden ząbek czosnku
  • kilka liści bazylii
  • dwie łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie sosu do pizzy

  1. Na dużej patelni lub w rondlu z nieprzywierającą powłoką rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż przez ok. jedną minutę posiekany ząbek czosnku.

  2. Kiedy tylko czosnek się zeszkli dodaj do rondla pomidory i liście bazylii. Dopraw solą i pieprzem, i doprowadź sos do wrzenia.

    Sos do pizzy - tradycyjny włoski przepis

  3. Sos pomidorowy w takiej formie trzeba będzie następnie przetrzeć. W domowych warunkach używam do tego zwykłego sitka (raczej o niezbyt drobnych oczkach) ułożonego na misce.

  4. Sos pomidorowy przecieraj na sitku przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki, tak aby wszystko co najlepsze w pomidorach wylądowało w misce razem z aromatem czosnku i ziół.

    Sos do pizzy - tradycyjny włoski przepis

  5. Ten zabieg pozwoli Ci oddzielić wszystkie twardsze części od miękkiego miąższu i uzyskać sos o idealnej konsystencji.

    Sos do pizzy - tradycyjny włoski przepis

  6. Sos w takiej postaci wlej z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu do czasu, aż wyraźnie zgęstnieje i będzie się nadawał do posmarowania pizzy.

    Sos do pizzy - tradycyjny włoski przepis

  7. Im mniej wodnisty sos tym lepiej dla pizzy, ponieważ ciasto nie będzie nim nasiąkać w trakcie pieczenia. Gotowanie może potrwać nawet 30-40 minut. Pamiętaj o mieszaniu sosu aby się nie przypalił.

    Sos do pizzy - tradycyjny włoski przepis

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 40 minut
czas potrzebny: 50 minut
ilość porcji: 2
kuchnia włoska

Zobacz również szybki wideo-przepis na sos do pizzy:

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 32 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 32 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • MAKALAKA says:

    CZY DOBRY TEN SOS???

  • Ania says:
    5

    zabieram się do pracy, dziękuję!

  • mietek says:

    We Włoszech to co u nas można kupić pod nazwą soku pomidorowego sprzedają pod nazwą sos do pizzy. Dokładnie ten sam sprowadzany z Polski.

  • GITARAAA SIEEMAA says:
    5

    Mniam!

  • Amelia says:
    5

    A czy można ten sos wlać do słoika i zapasteryzować? I przechowywać w spiżarni?

  • SucharPL says:
    5

    Alternatywnie zamiast punktu 4, można po prostu użyć blendera. Sos wychodzi również bardzo dobry.

  • Pieczar says:
    5

    jeśli bym zrobił ten sosik i chciał go przechować w lodówce , to ile mógłby stać żeby się nie zepsuł ??? pilne ???

  • Patrycja Kula says:

    Ja raz robiłam sos do pizzy z pomidorów z puszki ale nie lubie pomidorów i przez niedokładne wymieszanie natknełam się na pomidor. Teraz sos robie tak:
    Przecier pomidorowy wylewam do rondelka i mieszam. W trakcie tego dodaje oregano, zioła prowansalskie i bazylie zmieloną do smaku dodaje sól i pieprz. Zostawiam aby wyparowała woda i odstawiam żeby ostygło.
    Sos robi się szybko i jest bardzo smaczny :)

  • Paweł says:
    4

    Jakie pomidory w puszce wybrac? Przygotowywałem sos wg tego przepisu juz dwa razy i nie smakował mi. Obawiam się, że to wina pomidorów. Jakie wybrać żeby sos wyszedł smaczny?

    • Tomek Lach says:

      Tutaj niestety jest tak, że im droższe pomidory tym lepsza jakość, tak że faktycznie np. puszka pomidorów za 2 zł lub mniej nie da takiego dobrego sosu do pizzy jak ta za 4-5 zł z gęstym sosem i dojrzałymi włoskimi pomidorami w środku.

  • Renata says:

    ja gotuje taki sos 2 godz.Dodaję też łyzke koncentratu pomidorowego.I oczywiscie nie przecieram.Pomidory same sie rozpadają.Cukier oczywiscie konieczny,a bazylię dodaje się już po ugotowaniu sosu.Wczesniej dodana traci aromat.

  • Hania says:

    Ja zaczynam od uduszenia cebuli pokrojonej w kostkę(nie może się przyrumienić),dodaję pomidory i duszę na bardzo małym ogniu na dużej patelni,aż się rozgotują(bo nie przecieram),a gdyby sos za szybko zgęstniał a pomidory nie rozgotowały się dolewam trochę wody do całości.Przeciskam przez praskę lub drobniutko siekam czosnek,solę, rozgniatam w palcach maleńką papryczkę chili(bywa że 2-3) i to jest prawdziwy włoski sos,a po wyłączeniu dodaje łyżkę prawdziwej oliwy.Na oliwie nigdy nie smażę bo szybko pod wpływem temperatury wydzielają się szkodliwe związki.To jest sos baza do którego każdego dnia dodaję coś innego raz będzie to bazylia,innym razem posiekana natka z pietruszki,innym razem wędzona,obrana i pognieciona makrela lub resztki mięsa z obiadu lub tuńczyk z puszki we własnym sosie.Tak postępują Włosi by codziennie jedząc makaron(a poprawnie pastę) mieć inny smak.Za „makaron” obrywało mi się bo to jeden z rodzajów pasty.Za to ja się z moim Włochem droczyłam,że my Polacy mamy pastę do zębów lub do podłogi(do parkietu) A teraz co do pizzy bez oregano nie ma włoskiej pizzy! Ciasto -idealne proporcje tylko ja bym dała nie dwie tylko jedną łyżkę oliwy.

  • Zuzia says:

    Czy to słynny sos marinara? ;)

  • zakłopotana :) says:

    A co zrobić, aby sos nie był taki gorzki? :) Dodaję wszystkie składniki tj. mają być, a jednak za każdym razem jest lekki posmak goryczki… :/

    • Bara says:

      Ja daje troche cukru ;)

    • Bartek says:

      Pewnie przypalasz czosnek. Czosnek powinien się tylko zeszklić – minuta na dużym ogniu i bardzo gorącej oliwie zabija aromat czosnku i powoduje, że ten robi się strasznie gorzki, co odbija się potem na smaku sosu.

    • Renata says:

      Moze dodajesz za duzo ziol.Rozmaryn w duzych ilosciach moze dac gorzki smak.

  • Piotr30 says:
    3

    Sos do włoskiej pizzy zawsze robie sam ale co mnie zainteresowało w tym przepisie to fakt pozbawienia sosu aromatu i wartości odżywczych czosnku i bazyli poprzez przecieranie go. Dlaczego nie zblendować sobie całości na masę nie wyrzucjając tak cennego czosnku??? Pozdrawiam.

    • Tomek Lach says:

      Czosnek i bazylię możesz dodać z powrotem do sosu i użyć również tych składników w pizzy – jak kto woli :) …a ten przepis bardzo mocno inspirowany jest naukami mistrzów tradycyjnej włoskiej kuchni

  • Gosia says:

    Ja robiłam kiedyś z pomidorów z puszki bo poza sezonem niestety ale wyszło pycha mniam mniam a zaraz będę robiła znów :-)

  • Marta says:
    5

    Sos wyszedł pyszny, robiłam z krojonych pomidorów z puszki. Redukowałam tylko 25 min, konsystencja jak na zdjęciu :)

  • Bartosz says:

    A nie mogą być świeże pomidory , przecież jest sezon na pomidory, wydaje mi się że świeże sezonowe pomidory dojrzałe smaczniejsze i zdrowsze niż z puszki ? w sezonie zimowym to ja rozumiem :)

    • Tomek Lach says:

      Mogą być świeże pomidory – trzeba je sparzyć, obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę i dalej już używać w przepisie tak samo jak takich puszki proponowanych przeze mnie. Dobre pomidory w puszcze są dostępne przez 12 miesięcy w roku, a świeże dobre pomidory przez miesiąc, góra dwa – stąd w przepisie podaję właśnie pomidory z puszki, i tak to też wygląda u szanowanych szefów kuchni :-)

  • kasia says:

    Jak długo można przechowywać taki sos w słoiku? (wlać gorący,zapasteryzować) i czy koniecznie w lodówce? :)

    • Tomek Lach says:

      Spokojnie w lodowce powinien wytrzymać tydzień – najlepiej w lodowce. U mnie nigdy nie przetrwał dłużej niż trzy dni bo zawsze szybko i ze smakiem go zjadamy ;-)

Ilość komentarzy: 32 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php