Ciasto do pizzy ze świeżymi drożdżami

Ciasto do pizzy ze świeżymi drożdżami

Ciasto na pizzę przygotowuję prawie zawsze z suchych drożdży, jednak w komentarzach tak często pytacie o to jak wygląda przepis z użyciem drożdży świeżych, że nie było innego wyjścia jak przygotować również taką wersję :)

Mój podstawowy przepis na ciasto do pizzy zakłada użycie 7 gram drożdży w proszku. Niemniej jednak wiele osób woli użyć drożdży świeżych, których potrzebną ilość łatwo przeliczyć.

Przygotowałem też krótki wideo-poradnik, na którym pokazuję jak wyrabiam ciasto na pizzę:

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube
Czas przygotowania:

Przygotowanie składników i wyrobienie ciasta zajmuje 5-10 minut. Następnie konieczne jest odczekanie ok. 30 minut na wyrośnięcie ciasta.

Składniki ciasta do pizzy

Przygotowanie ciasta do pizzy nie wymaga bardzo skrupulatnego trzymania się proporcji składników, dlatego przedstawiam dwie wersje listy – dla dokładnych i dla lubiących improwizację ;) Ja przyzwyczaiłem się już do pilnowania proporcji, bo bardzo ułatwia mi to plastykowy dzbanuszek z miarkami pozwalającymi szybko i łatwo odmierzyć dokładne ilości mąki i wody.

Proporcje dokładne:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml bardzo ciepłej wody (max. 40 stopni C)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • solidna szczypta soli

Proporcje na oko:

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki bardzo ciepłej wody (max. 40 stopni C)
  • 25 g świeżych drożdży
  • nieco oliwy z oliwek
  • sól do smaku

pizza-3

Przygotowanie ciasta

  1. Pokrusz drożdże na niewielkie kawałki i wrzuć je do ciepłej wody. Odczekaj jedną-dwie minuty. Na wierzchu wody z drożdżami może utworzyć się swego rodzaju pianka – to dobry znak, drożdże pracują.

    Świeże drożdże do pizzy

  2. W dużej misce umieść mąkę, dodaj sól i oliwę z oliwek, a następnie wlej wodę z drożdżami.

    Ciasto do pizzy - wyrabianie

  3. Ciasto mieszaj łyżką do czasu aż wstępnie połączą się wszystkie składniki. Dalej wyrabiaj już dłońmi przez kilka minut aż do uzyskania kuli gładkiego i sprężystego ciasta.

    Ciasto do pizzy - wyrabianie

  4. Wyrobione ciasto do pizzy powinno wyglądać mniej więcej jak to co widzisz na poniższym zdjęciu. Pozostaje już tylko ułożyć je w misce i przykryć ściereczką lub przykrywką, a następnie odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

    pizza-1

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 4
kuchnia włoska
Obiad

Wyrośnięte ciasto pozostaje już tylko udekorować fajnymi dodatkami i cieszyć się rewelacyjną pizzą :-)

pizza-10

Akcesoria dla miłośników pizzy

Każdemu miłośnikowi pizzy polecam zaopatrzenie się w kilka pomocnych akcesoriów. Dla mnie nóż do krojenia pizzy, odpowiednia blacha czy kamień, to gadżety zapewniające jeszcze więcej frajdy w zabawie z pizzą.

Kamień do pizzy – projektu Jamie Olivera

Nóż do pizzy – nie rysuje delikatnych powierzchni

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 203 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 203 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • ala says:

    Super przepis,ciasto wychodzi idealne.Dziękuje :-)

  • wielebny says:

    bardzo dobry przepis własnie na zdrowej pliwie a tego debila co tak wyzywa poprostu olej

  • johann says:

    Co za IDIOTA,lub IDIOTKA napisala ten „przepis”???Ciasto na pizze (ORYGINALNE) robi sie bez drozdzy!!A gdy chcemy miec pulchne ciasto,robimy DROZDZOWE!!I NIE MA ZNACZENIA ZY DROZDZE BEDA SUCHE CZY SWIEZE!!Tomek!!Nie oliwe z oliwek (chyba ze ci placa za reklame i jestes swinia),tylko POLSKI OLEJ RZEPAKOWY!!!Niedlugo BARANIE przed zrobieniem ciasta,kazesz ludziom SUSZYC DROZDZW!!Potem zmielic,dodac wody i …………PUKNIJ SIE W SWOJ PUSTY!!!!!!!

  • Michał says:

    wyszło pycha !!! moja pierwsza pizza co wyszła

  • Michal says:

    też właśnie jestem w trakcie , czekam aż urośnie ciasto. uwielbiam gotować ale ciasta drożdżowe jakoś zawsze mnie odrzucaly może temu że nikt za bardzo bo nienrobil bo się nie chciało czekać. jeśli wyjdzie to koniec z spodem do pizzy że sklepu które jest nic nienwarte napisze jak upiekę:)

  • daria 77 says:

    za chwilke biore sie za tworzenie pizzy! opinie sa genialne mam nadzieje ze pizza bedzie znakomita! :D

  • Anka says:

    Zrobilam dzis z moim 3latkiem swietna zabawa a pizza mega dobra polecam

  • Koza says:

    HAlo, cukier, proszę dodać cukier, ponieważ drożdże nie zadziałają bez cukru. Pół łyżeczki. Czekałem aż zadziałąją same z 10 minut, a potem dodałem cukier u od razu zaczęło rosnąć. Pozdrawiam serdecznie wszystkich wariatów spod sklepu Żeromskiego/Radwańskiej

  • Anna says:

    Ja piekłam 17 minut w 250 stopniach i wyszło ok.

  • Anna says:

    WRESZCIE znalazłam przepis, który działa. Wielkie dzięki, pizza wyszła super.Co prawda ja dodałam drożdżom szczyptę cukru, ale tak czy inaczej jest ekstra.

  • Kasia says:

    Dziękuję bardzo za ten rewelacyjny przepis. Nareszcie mam odpowiednie ciasto na pizzę. Polecam ten przepis wszystkim. Jeszcze raz bardzo dziękuję .

  • Arek says:

    2gi raz robię. Przepis 1sza klasa.!

  • Pizzerman says:

    Ciasto powinno wyrosnąć… Skoro jest na świeżych drozdzach… A Ty masz placka… Skoro są drożdże to w przepisie powinien byc cukier. Chociaż pol łyżeczki…

  • Daria says:

    Właśnie zrobiłam to ciasto, zobaczymy jaka wyjdzie pizza :)

  • Zaklopotana says:

    W jakiej temperaturze najlepiej piec i ile minut ?

  • Justyna says:
    5

    Przepis super. Wszyscy się zachwycają. Ja polecam mąke do pizzy Typ 0

  • Monika says:
    5

    W jakiej temperaturze piec??

  • Krzysztof says:
    5

    Czy to ciasto można przechować w lodówce? Jak tak to ile dni i czy lodówka czy zamrażarka.?

    • Tomek Lach says:

      Można ciasto zamrozic zaraz po wyrobieniu, potem rozmrażasz w lodówce i ono w tym czasie wyrośnie. Przechowywać w zamrażarce może spokojnie przez kilka tygodni.

  • Cwiejola says:

    Gotuje i pieke od lat, ale z drozdzami nigdy nie bylo mi po drodze. Niby zawsze pizze pieklam ale nie byla taka jakbym oczekiwala. Az przy kolejnym podejsciu trafilam na ten przepis. REWELACJA! Wychodzi za kazdym razem (zawsze robie z potrojnej albo podwojnej porcji), ciasto jest puszyste ale dobrze wypieczone i chrupiace.
    Ten przepis odczarowal dla mnie drozdze i nawet zaczelam robi placek drodzowy ktory rowniez zaczal wychodzic idealny ^^
    Dziekuje i pozdrawiam :3

  • kasia says:

    Czekam na ciasto aż urosnie i zobaczymy

  • Madzikkk203 says:

    Witam . W jakiej temperaturze piec i jak długo?
    Pozdrawiam

    • Sebastian Siedlce says:

      Hej mówią że 350 stopni na górnej spirali a 100-150 dolnana kamieniu szamotowym. Ja w tym roku zakupiłem specjalny piec do pizzy. Ale w zwykłym piekarniku przy 250 stopniach i przy podgrzewaniu góra dół pizza również powinna się upiec. Czas 8-10 min. W piecu przy 350 jest gotowa po 5. Poki co ćwiczę odpowiednie wygniatanie ciasta , aby nie zbijac go za bardzo i pozwalać byc pulchne . Tylko takie wypiecze sie i będzie przepisowo chrupkie.

  • Angelika says:

    Ile piec w piekarniku?

    Pozdrawiam

  • Kasia says:
    5

    Ciasto robi się szybko i bez problemów, wychodzi super. Przepis godny polecenia :)

1 2
Ilość komentarzy: 203 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php