zajadam.pl

Ciasto do pizzy ze świeżymi drożdżami

Ciasto do pizzy ze świeżymi drożdżami

Ciasto na pizzę przygotowuję prawie zawsze z suchych drożdży, jednak w komentarzach tak często pytacie o to jak wygląda przepis z użyciem drożdży świeżych, że nie było innego wyjścia jak przygotować również taką wersję :)

Mój podstawowy przepis na ciasto do pizzy zakłada użycie 7 gram drożdży w proszku. Niemniej jednak wiele osób woli użyć drożdży świeżych, których potrzebną ilość łatwo przeliczyć.

Przygotowałem też krótki wideo-poradnik, na którym pokazuję jak wyrabiam ciasto na pizzę:


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Czas przygotowania

Przygotowanie składników i wyrobienie ciasta zajmuje 5-10 minut. Następnie konieczne jest odczekanie ok. 30 minut na wyrośnięcie ciasta.

Składniki ciasta do pizzy

Przygotowanie ciasta do pizzy nie wymaga bardzo skrupulatnego trzymania się proporcji składników, dlatego przedstawiam dwie wersje listy – dla dokładnych i dla lubiących improwizację ;) Ja przyzwyczaiłem się już do pilnowania proporcji, bo bardzo ułatwia mi to plastykowy dzbanuszek z miarkami pozwalającymi szybko i łatwo odmierzyć dokładne ilości mąki i wody.

Proporcje dokładne:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml bardzo ciepłej wody (max. 40 stopni C)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • solidna szczypta soli

Proporcje na oko:

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki bardzo ciepłej wody (max. 40 stopni C)
  • 25 g świeżych drożdży
  • nieco oliwy z oliwek
  • sól do smaku

pizza-3

Przygotowanie ciasta

  1. Pokrusz drożdże na niewielkie kawałki i wrzuć je do ciepłej wody. Odczekaj jedną-dwie minuty. Na wierzchu wody z drożdżami może utworzyć się swego rodzaju pianka – to dobry znak, drożdże pracują.

    Świeże drożdże do pizzy

  2. W dużej misce umieść mąkę, dodaj sól i oliwę z oliwek, a następnie wlej wodę z drożdżami.

    Ciasto do pizzy - wyrabianie

  3. Ciasto mieszaj łyżką do czasu aż wstępnie połączą się wszystkie składniki. Dalej wyrabiaj już dłońmi przez kilka minut aż do uzyskania kuli gładkiego i sprężystego ciasta.

    Ciasto do pizzy - wyrabianie

  4. Wyrobione ciasto do pizzy powinno wyglądać mniej więcej jak to co widzisz na poniższym zdjęciu. Pozostaje już tylko ułożyć je w misce i przykryć ściereczką lub przykrywką, a następnie odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

    pizza-1

Wyrośnięte ciasto pozostaje już tylko udekorować fajnymi dodatkami i cieszyć się rewelacyjną pizzą :-)

pizza-10

Akcesoria dla miłośników pizzy

Każdemu miłośnikowi pizzy polecam zaopatrzenie się w kilka pomocnych akcesoriów. Dla mnie nóż do krojenia pizzy, odpowiednia blacha czy kamień, to gadżety zapewniające jeszcze więcej frajdy w zabawie z pizzą.

Kamień do pizzy – projektu Jamie Olivera

Nóż do pizzy – nie rysuje delikatnych powierzchni

Skomentuj Pod przepisem mamy już 208 komentarzy!

oceny: 59, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 208 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Nigdy nie napisałam komentarza pod przepisami, z których korzystałam. Teraz wiem, dlaczego. Ten przepis jest genialny! Aż żałuję, że tak późno tu trafiłam. Polecam w 100 %.

  2. UWAGA: Komentarz usunięty przez administratora ze względu na naruszenie zasad kulturalnej dyskusji i brak konstruktywnej krytyki.

    1. Widzę, że ktoś tu jest fest niezrównoważony. Stabilności emocjonalnej i zdrowia życzę. Szczerze. Bo musisz strasznie cierpieć człowieku, skoro wystarczy, że jeden z milionów przepisów w internecie tak cię potrafi aktywować.

    2. Ja bym usunęła ten komentarz. Internet jest pełny hejtu, ale blogi kulinarne są dla tych którzy szukają inspiracji, nie dla tych którzy potrzebują dać upust swoim frustracjom. Dziwnie się czyta takie komentarze w takim miejscu.

  3. też właśnie jestem w trakcie , czekam aż urośnie ciasto. uwielbiam gotować ale ciasta drożdżowe jakoś zawsze mnie odrzucaly może temu że nikt za bardzo bo nienrobil bo się nie chciało czekać. jeśli wyjdzie to koniec z spodem do pizzy że sklepu które jest nic nienwarte napisze jak upiekę:)

  4. HAlo, cukier, proszę dodać cukier, ponieważ drożdże nie zadziałają bez cukru. Pół łyżeczki. Czekałem aż zadziałąją same z 10 minut, a potem dodałem cukier u od razu zaczęło rosnąć. Pozdrawiam serdecznie wszystkich wariatów spod sklepu Żeromskiego/Radwańskiej

  5. WRESZCIE znalazłam przepis, który działa. Wielkie dzięki, pizza wyszła super.Co prawda ja dodałam drożdżom szczyptę cukru, ale tak czy inaczej jest ekstra.

  6. Dziękuję bardzo za ten rewelacyjny przepis. Nareszcie mam odpowiednie ciasto na pizzę. Polecam ten przepis wszystkim. Jeszcze raz bardzo dziękuję .

  7. Ciasto powinno wyrosnąć… Skoro jest na świeżych drozdzach… A Ty masz placka… Skoro są drożdże to w przepisie powinien byc cukier. Chociaż pol łyżeczki…

  8. Gotuje i pieke od lat, ale z drozdzami nigdy nie bylo mi po drodze. Niby zawsze pizze pieklam ale nie byla taka jakbym oczekiwala. Az przy kolejnym podejsciu trafilam na ten przepis. REWELACJA! Wychodzi za kazdym razem (zawsze robie z potrojnej albo podwojnej porcji), ciasto jest puszyste ale dobrze wypieczone i chrupiace.
    Ten przepis odczarowal dla mnie drozdze i nawet zaczelam robi placek drodzowy ktory rowniez zaczal wychodzic idealny ^^
    Dziekuje i pozdrawiam :3

    1. Hej mówią że 350 stopni na górnej spirali a 100-150 dolnana kamieniu szamotowym. Ja w tym roku zakupiłem specjalny piec do pizzy. Ale w zwykłym piekarniku przy 250 stopniach i przy podgrzewaniu góra dół pizza również powinna się upiec. Czas 8-10 min. W piecu przy 350 jest gotowa po 5. Poki co ćwiczę odpowiednie wygniatanie ciasta , aby nie zbijac go za bardzo i pozwalać byc pulchne . Tylko takie wypiecze sie i będzie przepisowo chrupkie.

Czego szukasz?

css.php