Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap promocji 50% → Sprawdź: pizzanerd.pl

Pizza focaccia

pizza-focaccia

Focaccia to, najprościej rzecz ujmując, pizza bez sera :) Można by ją też określić jako rodzaj pieczywa. We Włoszech – skąd pochodzi – występuje w wielu odmianach. Ja najbardziej lubię pulchną focaccię o dość wysokim cieście z dodatkiem ziół.

Bywa, że w weekendy czy dni świąteczne służy mi taka pizza jako zamiennik pieczywa ;) Najczęściej jednak jest to po prostu bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut + czas potrzebny na wyrośnięcie ciasta i pieczenie pizzy. Focaccia jest też bardzo łatwa w modyfikacji – bazowy przepis można wzbogacić o świeże zioła, suszone pomidory, czy oliwki – wszystko to w niewielkich ilościach, tak aby dodatki dawały pizzy tylko dodatkowy smaczek.

Składniki pizzy

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży instant
  • oliwa z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól
  • opcjonalnie: świeże zioła (np. rozmaryn lub szałwia), suszone pomidory, kapary

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

4 odpowiedzi na “Pizza focaccia”

  1. Ania pisze:

    Ile dać oliwy?

  2. Mamania32 pisze:
    5

    Ładnie wyrasta i wygląda smacznie :) W takiej wersji jeszcze nie jadłam. Dzięki za inspirację!

  3. Lee pisze:

    a pomidory wrzucamy na surowe ciasto? Bo chyba nie pieczemy jeszcze raz?

  4. Kyu pisze:

    Jaka porcja wychodzi z takiej ilości składników? Na zdjęciu widać foremkę… Do pieczenia w blaszce się nada?

    • Tomek Lach pisze:

      Ciastem z podanej ilości składników wypełniam długą formę keksówkę – na większych ciasto będzie niższe, możesz też zrobić podwójne proporcje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php