Na czasie:

Pizza focaccia

pizza-focaccia

Focaccia to, najprościej rzecz ujmując, pizza bez sera :) Można by ją też określić jako rodzaj pieczywa. We Włoszech – skąd pochodzi – występuje w wielu odmianach. Ja najbardziej lubię pulchną focaccię o dość wysokim cieście z dodatkiem ziół.

Bywa, że w weekendy czy dni świąteczne służy mi taka pizza jako zamiennik pieczywa ;) Najczęściej jednak jest to po prostu bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut + czas potrzebny na wyrośnięcie ciasta i pieczenie pizzy. Focaccia jest też bardzo łatwa w modyfikacji – bazowy przepis można wzbogacić o świeże zioła, suszone pomidory, czy oliwki – wszystko to w niewielkich ilościach, tak aby dodatki dawały pizzy tylko dodatkowy smaczek.

Składniki pizzy

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży instant
  • oliwa z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól
  • opcjonalnie: świeże zioła (np. rozmaryn lub szałwia), suszone pomidory, kapary

Przygotowanie pizzy

  1. pizza focaccia przepisDrożdże wsypuję do szklanki z ciepłą wodą, mieszam i odstawiam na kilka minut na bok.
  2. Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, cukier (cukier to pokarm dla drożdży – dzięki temu ciasto ładniej wyrośnie), oliwę i wodę z drożdżami.
  3. OPCJONALNIE: W tym momencie dodaję również zioła lub inne dodatki (byle nie za dużo).
  4. pizza-focaccia-przepis-ciastoCiasto wyrabiam najpierw łyżką, a następnie ręką przez ok. 5 minut.
  5. Kiedy ciasto zyskuje zwartą i sprężystą konsystencję, i nie klei się do rąk, smaruję je dodatkowo niewielką ilością oliwy z oliwek (dzięki temu nie przywrze do miski), przykrywam miskę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
  6. pizza focaccia przepisPo upływie godziny ciasto do pizzy powinno bardzo mocno zwiększyć swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładam do nasmarowanej oliwą formy, rozprowadzam równomiernie, nakłuwam widelcem i odstawiam jeszcze na kilkanaście minut w ciepłe miejsce.
  7. Tak przygotowaną pizzę smaruję z wierzchu oliwą z oliwek, wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st. C i piekę przez ok. 15 minut do czasu, aż wierzch pizzy ładnie się zrumieni.pizza-focaccia-przepis-ciasto-3
  8. Pizza focaccia najlepiej smakuje na świeżo, jeszcze lekko ciepła i z chrupiącą skórką. Do jej krojenia najlepiej użyć noża z ząbkami. Jako pierwszą polecam przygotować wersję podstawową, a potem eksperymentować z dodatkami zarówno na etapie pieczenia i jak jedzenia (np. maczanie kawałków focaccii w oliwie z oliwek z octem balsamicznym)
  9. SMACZNEGO! :-)

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php