zajadam.pl

Pizza focaccia

pizza-focaccia

Focaccia to, najprościej rzecz ujmując, pizza bez sera :) Można by ją też określić jako rodzaj pieczywa. We Włoszech – skąd pochodzi – występuje w wielu odmianach. Ja najbardziej lubię pulchną focaccię o dość wysokim cieście z dodatkiem ziół.

Bywa, że w weekendy czy dni świąteczne służy mi taka pizza jako zamiennik pieczywa ;) Najczęściej jednak jest to po prostu bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut + czas potrzebny na wyrośnięcie ciasta i pieczenie pizzy. Focaccia jest też bardzo łatwa w modyfikacji – bazowy przepis można wzbogacić o świeże zioła, suszone pomidory, czy oliwki – wszystko to w niewielkich ilościach, tak aby dodatki dawały pizzy tylko dodatkowy smaczek.

Składniki pizzy

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży instant
  • oliwa z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól
  • opcjonalnie: świeże zioła (np. rozmaryn lub szałwia), suszone pomidory, kapary
Skomentuj

oceny: 1, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php