Na czasie:

Pizza focaccia

pizza-focaccia

Focaccia to, najprościej rzecz ujmując, pizza bez sera :) Można by ją też określić jako rodzaj pieczywa. We Włoszech – skąd pochodzi – występuje w wielu odmianach. Ja najbardziej lubię pulchną focaccię o dość wysokim cieście z dodatkiem ziół.

Bywa, że w weekendy czy dni świąteczne służy mi taka pizza jako zamiennik pieczywa ;) Najczęściej jednak jest to po prostu bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut + czas potrzebny na wyrośnięcie ciasta i pieczenie pizzy. Focaccia jest też bardzo łatwa w modyfikacji – bazowy przepis można wzbogacić o świeże zioła, suszone pomidory, czy oliwki – wszystko to w niewielkich ilościach, tak aby dodatki dawały pizzy tylko dodatkowy smaczek.

Składniki pizzy

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży instant
  • oliwa z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól
  • opcjonalnie: świeże zioła (np. rozmaryn lub szałwia), suszone pomidory, kapary

Przygotowanie pizzy

  1. pizza focaccia przepisDrożdże wsypuję do szklanki z ciepłą wodą, mieszam i odstawiam na kilka minut na bok.
  2. Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, cukier (cukier to pokarm dla drożdży – dzięki temu ciasto ładniej wyrośnie), oliwę i wodę z drożdżami.
  3. OPCJONALNIE: W tym momencie dodaję również zioła lub inne dodatki (byle nie za dużo).
  4. pizza-focaccia-przepis-ciastoCiasto wyrabiam najpierw łyżką, a następnie ręką przez ok. 5 minut.
  5. Kiedy ciasto zyskuje zwartą i sprężystą konsystencję, i nie klei się do rąk, smaruję je dodatkowo niewielką ilością oliwy z oliwek (dzięki temu nie przywrze do miski), przykrywam miskę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
  6. pizza focaccia przepisPo upływie godziny ciasto do pizzy powinno bardzo mocno zwiększyć swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładam do nasmarowanej oliwą formy, rozprowadzam równomiernie, nakłuwam widelcem i odstawiam jeszcze na kilkanaście minut w ciepłe miejsce.
  7. Tak przygotowaną pizzę smaruję z wierzchu oliwą z oliwek, wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st. C i piekę przez ok. 15 minut do czasu, aż wierzch pizzy ładnie się zrumieni.pizza-focaccia-przepis-ciasto-3
  8. Pizza focaccia najlepiej smakuje na świeżo, jeszcze lekko ciepła i z chrupiącą skórką. Do jej krojenia najlepiej użyć noża z ząbkami. Jako pierwszą polecam przygotować wersję podstawową, a potem eksperymentować z dodatkami zarówno na etapie pieczenia i jak jedzenia (np. maczanie kawałków focaccii w oliwie z oliwek z octem balsamicznym)
  9. SMACZNEGO! :-)

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję