zajadam.pl
Nauka pieczenia pizzy
Nauka pieczenia pizzy

Pizza domowa

Pizza domowa to jedyna pizza jaką znałem, zanim zacząłem odwiedzać restauracje i poznawać tradycyjny, włoski sposób na pizzę. W wielu domach przygotowuje się ją w zasadzie ten sam sposób i nazywa zwykle „po swojemu”.

Pizza domowa

Obiło mi się nawet o uszy, że w różnych krajach funkcjonują różne przyjęte ogólnie nazwy tego samego rodzaju pizzy. Jaka jest moja pizza domowa? To pizza na grubym, a nawet bardzo grubym cieście, z dużą ilością dodatków (często wszystkie resztki z lodówki) i upieczona w prostokątnej, wysokiej brytfannie.

Zobacz również film wideo z poradnikiem na temat przygotowania domowej pizzy:


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Chicago-style

Co ciekawe w USA funkcjonuje pojęcie „Chicago-style pizza”, którym określa się właśnie pizzę na grubym cieście, z całą masą dodatków, upieczoną w naczyniu o wysokich ściankach. Wyobraź sobie, że brzegi ciasta mają w tej pizzy często nawet 3 cale wysokości! :)

Czas przygotowania

Składniki i ciasto na tą pizzę przygotowuję ok. 20 minut, do tego oczywiście czas potrzebny na wyrośnięcie ciasta i 25 minut pieczenia.

Składniki pizzy domowej

Podane proporcje powinny wystarczyć do przygotowania pizzy o wymiarach ok. 20*30 cm. Na dużą brytfankę warto podwoić ilość składników. Ilość dodatków dobierz wedle własnych upodobań, jednak nie należy ich żałować.

Ciasto do pizzy

  • 250 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant
  • 150 ml gorącej wody
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Dodatki do pizzy

  • Sos pomidorowy
  • Starty żółty ser
  • Szynka, salami, boczek (lub dowolny miks ulubionych wędlin)
  • Pieczarki
  • Kolorowa papryka
  • Kukurydza z puszki
  • Cebula
  • Czosnek
  • Suszone oregano

pizza-23

Przygotowanie pizzy

  1. Zacznij od przygotowania ciasta. Wsyp drożdże do bardzo ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na moment. Mąkę przesiej (lub po prostu wsyp) do dużej miski, dodaj sól i oliwę z oliwek, a na koniec wodę z rozpuszczonymi drożdżami.

  2. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki przy pomocy łyżki, a kiedy ciasto zacznie się formować na jednolitą masę wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania zwartej i sprężystej kuli o gładkiej powierzchni. Jeżeli ciasto lepi się do rąk, możesz je oprószyć odrobiną mąki. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania przez 30 minut.

    pizza-ciasto-rosnie

  3. W czasie kiedy ciasto wyrasta w misce, zajmij się przygotowaniem dodatków, w tym sosu pomidorowego. Polecam skorzystać z tego przepisu na sos pomidorowy, ale użyć możesz też innego który akurat masz pod ręką, a może kupiłaś w sklepie. W ostateczności nada się nawet ketchup.

  4. Wszystkie wędliny pokrój na nieduże kawałki, a warzywa w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  5. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wysmarowaną odrobiną oliwy z oliwek (aby nie przywarło w trakcie pieczenia) i rozprowadź dłońmi tak aby równomiernie wypełniło brytfankę. Następnie nakłuj kilkanaście razy widelcem i odstaw jeszcze na 10-15 minut aby ponownie wyrosło.

  6. Następnie posmaruj ciasto odrobiną oliwy z oliwek, a na wierzch nałóż sos pomidorowy. Nie za mało – żeby pizza nie była sucha, ale też nie za dużo, żeby z pizzy nie zrobiła się zupa (pieczarki i inne warzywa i tak puszczą soki w trakcie pieczenia).

  7. Na sos pomidorowy nałóż wędliny, a na wędliny wszystkie warzywa. Na sam koniec obficie posyp pizzę startym żółtym serem. Możesz jeszcze posypać po serze suszonymi ziołami, co nada pizzy bardzo ładny zapach.

  8. Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C (grzałka górna i dolna), najlepiej na dolną półkę – dzięki temu grube ciasto dobrze się upiecze zanim ser na górze zacznie się przypalać. Pieczenie pizzy powinno trwać 20-25 minut, a czasem nawet i 30 minut (to zależy od piekarnika). Gotowa pizza powinna mieć ciasto zrumienione na złoty kolor (szczególnie od spodu). Nie zaszkodzi sprawdzić poziom upieczenia ciasta przy pomocy wykałaczki – tak samo jak to się robi w przypadku ciast deserowych. Przy odrobinie wprawy i dobrej znajomości piekarnika wystarczy na pewno metoda „na oko” :)

     

  9. Pizza domowa obowiązkowo serwowana jest z ketchupem lub dodatkowym sosem pomidorowym do posmarowania w trakcie jedzenia. W porządnej włoskiej pizzerii ketchup to byłoby świętokradztwo, ale w końcu jesteś w swojej kuchni i w swoim domu – tu wolno wszystko :)

Pizza domowa

Skomentuj Pod przepisem mamy już 71 komentarzy!

oceny: 15, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 71 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Od paru tygodni chodziła za mną pizza z dzieciństwa, na grubym cieście z wieloma składnikami. Wczoraj znalazłam Twój przepis:) jest mega pyszna. Mięciutkie ciasto, chrupiące po bokach. Robiłam z podwójnej porcji. Wszystkie składniki wymieszałam w mikserze planetarnym. Wyrosło błyskawicznie. Jest ten smak, którego szukałam, polana sosem czosnkowym wymiata:)

  2. a ja z tego przepisu zrobilam male buleczki slimaczki z serem cebula i pesto i wyszlo super .szybko bez balaganu dzieciarnia happy

  3. Przepis wydaje sie bardzo smaczny jutro bede robic :) tylko pytanie czy pieczarki odgotowac czy po prostu takie swieze, obrane wkroic ?

  4. 5

    Wrocilam i potwierdzam-ciasto rewelacja…puszyste,mieciutkie,przepyszne! Jak najbardziej polecam (jedynie co zmienilam-to……. rozpuszczalam drozdze w cieplej wodzie,ok.38st)Zapisuję! Będę zawsze używać tego przepisu, bo jest naprawdę dobry.Dziękuję i pozdrawiam!

  5. Właśnie zabieram się za pizze z Twojego przepisu. Nie chcę prawdziwej włoskiej pizzy na cieniutkim cieście. Chcę pizze domową na grubym z kupą dodatkow! Dlatego trafiłam właśnie na Twój przepis :) widzę wiele pozytywnych komentarzy i wierze,że mi też się uda zrobić tak pyszną! :) pozdrawiam!

  6. 5

    Witam, bardzo proszę o szybką odpowiedź bo dziś będę robiła drugie podejście do ciasta. Wczoraj pizza wyszła płaska, bo zapomniałam o jednym składniku z przepisu 150 ml gorącej wody. Robię ze świeżymi drożdżami, 25 g rozpuściłam w 50 ml wody, zaczyn drożdżowy wyszedł. Dodałam mąkę, 2 łyżki kujawskiego (nie miałam oliwy) i sól. Ciasto było suche – przez to, że właśnie nie dolałam 150 ml gorącej wody z przepisu. Moje pytanie: czy mam drożdże świeże wymieszać w 150 ml gorącej wody, czy zrobić tak: mimo 50 ml wody, w ktorych wymieszałam drożdże dodać jeszcze 150 ml gorącej wody z przepisu? Bardzo, bardzo proszę o szybką odpowiedź. :)

  7. 2

    Witam, chciałam zapytać o drożdże. W przepisie jest napisane 7g, a co jeśli posiadam zwykłe drożdże i nie jestem w stanie odmierzyc akurat tyle i czy przy ich zmianie zmieni się ich ilość?

  8. 5

    Właśnie zrobiłam trzecią z kolei pizzę według tego przepisu;)Jest pyszna! Żałuję, że tyle czasu straciłam, żeby się odważyć…Polecam wszystkim i nie zastanawiajcie się, tylko zróbcie pizzę już dziś.A ulubione dodatki i własna inwencja sprawią, że będzie dla Was najwspanialszą pizzą jaką jedliście kiedykolwiek;)

  9. 4

    Brzmi pysznie :) My w Szybkiej Pizzy dodajemy ciepłej wody do pizz, które mają być na grubym cieście. Sprawia to, że ciasto jest bardzo puszyste. Z kolei przy cienkim cieście jednym z ważniejszych kryteriów jest chrupkość ciasta. W każdym razie zawsze warto próbować robić swoją w domu, bo przecież trening czyni mistrza! Ale to prawda, że co człowiek, to inna nazwa pizzy i jej sposób robienia ;)

  10. Przed chwilą upiekłam moja pierwsza domowa pizza zawsze wolałam taką z mąki 0 ale tęskniłam z pizzą, którą robiła moja mama :)
    POLECAM

  11. 4

    Przepis jest świetny,ja czasem dodaję jeszcze łyżkę stołową kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego i troche groszku lub kukurydzy z puszki i trochę zieleniny np. natki pietruszki lub kopru świeżego lub suszonego.

  12. 5

    Prosty przepis na pyszną pizza. Podczas pieczenia w domu pachniało jak w pizzerii. Jeszcze poszłam na łatwiznę i wyrobiłam ciasto maszyną do pieczenia chleba ;-) Panie Tomku, dziękuję za pomysł i polecam wszystkim niezdecydowanym.

  13. 5

    Prosty przepis napisany w zrozumiały dla każdego język. Dodam, że ja go nieco modyfikowalam, np poprzez dodanie bezpośrednio do ciasta bazylii , drożdże rozpuszczalam w mleku. Każdy ma swoją koncepcję i dodaje to, co lubi :) czekam właśnie aż się upiecze i ciekawa jestem, jak wyjdzie. Pozdrawiam wszystkich miłośników gotowania!

  14. 5

    Panie Tomku, trafiłam tu dzisiaj przez przypadek … Pizzę zrobiłam krok po kroku według przepisu z całą masą rzeczy z lodówki i… całej rodzince przypomniało się dzieciństwo wyszła pyszna!

  15. 5

    witam ją chciałam zapytać może pan się oriętuje czy taka pizzę można zrobić w halogenie? jeśli tak bard o bym prosiła w ilu stopniach można ją pięć i przez jaki czas oraz w ja ki sposób.

    1. niestety nie wiem, nie korzystałem nigdy z takiego urządzania – dla pizzy ważne jest, żeby dostała temperaturę od dołu, bo jak ciasto się dobrze upiecze, to dodatki na pewno też :)

  16. Witam…

    Jeśli chodzi o opis przygotowania pizzy…to rozumiem, że taka autorowi smakuje i jest ok. Z całym szacunkiem, ale nie są to porady godne polecenia. Autor powinien zaznaczyć, że są to TYLKO i wyłącznie Jego prawda o przygotowaniu pizzy. Inaczej niedoświadczeni w przygotowaniu pizzy będą myśleli, że to prawidowy przepis.
    Wypowiadam się tak, bo sama tego typu wyroby robiłam w domu i wiem, że to był błąd….
    Proszę spróbować coś takiego:

    Ciasto:
    · 500 g mąki pszennej (włoska farina 00 lub chlebowa Szymanowska 750)
    · 320 g letniej wody (nie może być zbyt gorąca)
    · ok. 20 g mokrych drożdży
    · ½ łyżeczki cukru
    · 15 g soli soli
    · 40 ml oliwy z oliwek

    Drożdże rozkruszamy i przekładamy do miseczki. Następnie posypujemy je cukrem, dodajemy 1 łyżkę mąki, zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut. Do osobnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, robimy wgłębienie wlewamy oliwę z oliwek, sól oraz drożdże z wodą. Początkowo ciasto wyrabiamy w misce, następnie przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i energicznie wyrabiamy (ok. 15 minut) aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto ponownie odkładamy do miski, przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, ponownie wyrabiamy i dzielimy je na 2 lub 3 kule równej wielkości. Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy na 15-20 minut.

    Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury (u mnie 250 °C). Kule ciasta rozpłaszczamy dłonią, formujemy dysk, przekładamy ciasto na ręcę i rozciągamy do porządanego kształtu i grubości. Dodajemy ulubione dodatki i pieczemy ok 8-15 minut (w zależności od temperatury)

    Do sosu użyć najlepiej włoskiej Passaty, świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki.
    Ser do posypania wg mnie TYLKO mozarella.

    Pizza wychodzi bardzo dobra, polecam.

    PS. Z moich doświadczeń wynika jedno…można w domu zrobić dobrą pizzę, ale nigdy nie będzie ona taka jak z BARDZO DOBREJ pizzerii, czyli… pieczona w opalanym drewnem piecu w temp 500, 600 stopni lub wiecej nawet. Wtedy taką pizzę się piecze tylko kilkadziesiąt sekund…
    Pozdrawiam.

    1. Dzięki za tak długi komentarz, na blogu mam dużo przepisów na pizzę, w tym dokładnie taki jak zaproponowałaś – ale zauważ, że trzeba mieć pół dnia wolnego i specjalną mąkę, żeby zrobić taką pizzę. A ten przepis pozwala zrobić również dobrą pizzę, w krótszym czasie i łatwo dostępnych składników :)

    2. no własnie Panie Tomku! Nam chodzi o to żeby było szybko, tanio i smacznie! a pani chyba po prostu bardzo lubi siedzieć w kuchni i pitrasić… pitrasić… i pitrasić! A ja wolę wejść, zrobić i uciekać szybko!

  17. Uwielbiam domową pizzę, tymbardziej, że ciężko taką dostać na mieście :D pełna smaku, bogata w składniki i zjedzona w spokoju :)

  18. Ciasto ni w 5 ni w 10 nie chce mi wyrosnąć a trzymam je już ponad 30 minut, najpierw w kuchni przy piecyku gdzie piekłam babkę teraz na kaloryferze i nic stoi w miejscu :/

      1. Coś niestety musiałaś zrobić nie tak jak należy… może za gorąca woda zabiła drożdże, a może ciasto nie wyrastało w ciepłym miejscu?

  19. Chicago style pizza/ deep dish pizza nie jest pizza na grubym cieście, ciasto jest uformowane w swojego rodzaju „miskę” a dodatki w niej sa ułożone w innej kolejności na samym spodzie ser potem dodatki i na gorze sos. Mało to pizzowe, bo każdy koneser pizzy wie ze ciasto musi byc cieniutkie dużo pomidorów troche sera i nie za dużo dodatków tak właśnie wyglada pizza. To co zaproponowałes to raczej jakiś placek zasypany zbyt duża ilością dodatków i sera, nie oznacza to ze nie jest smaczny tylko cieżko to nazwać pizza

  20. U mnie grubosc ciasta jest uzalezniona od posiadanej ilosci maki i ilosci porcji do przygotowania :D Dla mnie domowa pizza oznacza najlepsza pizze swiata :)

Czego szukasz?

css.php