Na czasie:

Pizza domowa

Pizza domowa to jedyna pizza jaką znałem, zanim zacząłem odwiedzać restauracje i poznawać tradycyjny, włoski sposób na pizzę. W wielu domach przygotowuje się ją w zasadzie ten sam sposób i nazywa zwykle „po swojemu”.

Pizza domowa

Obiło mi się nawet o uszy, że w różnych krajach funkcjonują różne przyjęte ogólnie nazwy tego samego rodzaju pizzy. Jaka jest moja pizza domowa? To pizza na grubym, a nawet bardzo grubym cieście, z dużą ilością dodatków (często wszystkie resztki z lodówki) i upieczona w prostokątnej, wysokiej brytfannie.

Zobacz również film wideo z poradnikiem na temat przygotowania domowej pizzy:

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Chicago-style

Co ciekawe w USA funkcjonuje pojęcie „Chicago-style pizza”, którym określa się właśnie pizzę na grubym cieście, z całą masą dodatków, upieczoną w naczyniu o wysokich ściankach. Wyobraź sobie, że brzegi ciasta mają w tej pizzy często nawet 3 cale wysokości! :)

Czas przygotowania:

Składniki i ciasto na tą pizzę przygotowuję ok. 20 minut, do tego oczywiście czas potrzebny na wyrośnięcie ciasta i 25 minut pieczenia.

Składniki pizzy domowej

Podane proporcje powinny wystarczyć do przygotowania pizzy o wymiarach ok. 20*30 cm. Na dużą brytfankę warto podwoić ilość składników. Ilość dodatków dobierz wedle własnych upodobań, jednak nie należy ich żałować.

Ciasto do pizzy

  • 250 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant
  • 150 ml gorącej wody
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Dodatki do pizzy

  • Sos pomidorowy
  • Starty żółty ser
  • Szynka, salami, boczek (lub dowolny miks ulubionych wędlin)
  • Pieczarki
  • Kolorowa papryka
  • Kukurydza z puszki
  • Cebula
  • Czosnek
  • Suszone oregano

pizza-23

Przygotowanie pizzy

  1. Zacznij od przygotowania ciasta. Wsyp drożdże do bardzo ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na moment. Mąkę przesiej (lub po prostu wsyp) do dużej miski, dodaj sól i oliwę z oliwek, a na koniec wodę z rozpuszczonymi drożdżami.

  2. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki przy pomocy łyżki, a kiedy ciasto zacznie się formować na jednolitą masę wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania zwartej i sprężystej kuli o gładkiej powierzchni. Jeżeli ciasto lepi się do rąk, możesz je oprószyć odrobiną mąki. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania przez 30 minut.

    pizza-ciasto-rosnie

  3. W czasie kiedy ciasto wyrasta w misce, zajmij się przygotowaniem dodatków, w tym sosu pomidorowego. Polecam skorzystać z tego przepisu na sos pomidorowy, ale użyć możesz też innego który akurat masz pod ręką, a może kupiłaś w sklepie. W ostateczności nada się nawet ketchup.

  4. Wszystkie wędliny pokrój na nieduże kawałki, a warzywa w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  5. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wysmarowaną odrobiną oliwy z oliwek (aby nie przywarło w trakcie pieczenia) i rozprowadź dłońmi tak aby równomiernie wypełniło brytfankę. Następnie nakłuj kilkanaście razy widelcem i odstaw jeszcze na 10-15 minut aby ponownie wyrosło.

  6. Następnie posmaruj ciasto odrobiną oliwy z oliwek, a na wierzch nałóż sos pomidorowy. Nie za mało – żeby pizza nie była sucha, ale też nie za dużo, żeby z pizzy nie zrobiła się zupa (pieczarki i inne warzywa i tak puszczą soki w trakcie pieczenia).

  7. Na sos pomidorowy nałóż wędliny, a na wędliny wszystkie warzywa. Na sam koniec obficie posyp pizzę startym żółtym serem. Możesz jeszcze posypać po serze suszonymi ziołami, co nada pizzy bardzo ładny zapach.

  8. Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C (grzałka górna i dolna), najlepiej na dolną półkę – dzięki temu grube ciasto dobrze się upiecze zanim ser na górze zacznie się przypalać. Pieczenie pizzy powinno trwać 20-25 minut, a czasem nawet i 30 minut (to zależy od piekarnika). Gotowa pizza powinna mieć ciasto zrumienione na złoty kolor (szczególnie od spodu). Nie zaszkodzi sprawdzić poziom upieczenia ciasta przy pomocy wykałaczki – tak samo jak to się robi w przypadku ciast deserowych. Przy odrobinie wprawy i dobrej znajomości piekarnika wystarczy na pewno metoda „na oko” :)

     

  9. Pizza domowa obowiązkowo serwowana jest z ketchupem lub dodatkowym sosem pomidorowym do posmarowania w trakcie jedzenia. W porządnej włoskiej pizzerii ketchup to byłoby świętokradztwo, ale w końcu jesteś w swojej kuchni i w swoim domu – tu wolno wszystko :)

przygotowania: 60 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 70 minut
ilość porcji: 4
kuchnia amerykańska
Kolacja

Pizza domowa

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 71 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 71 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Jacek M says:

    sprawdzony przepis wyszła super

  • Nagda says:

    Od paru tygodni chodziła za mną pizza z dzieciństwa, na grubym cieście z wieloma składnikami. Wczoraj znalazłam Twój przepis:) jest mega pyszna. Mięciutkie ciasto, chrupiące po bokach. Robiłam z podwójnej porcji. Wszystkie składniki wymieszałam w mikserze planetarnym. Wyrosło błyskawicznie. Jest ten smak, którego szukałam, polana sosem czosnkowym wymiata:)

  • marlena says:

    a ja z tego przepisu zrobilam male buleczki slimaczki z serem cebula i pesto i wyszlo super .szybko bez balaganu dzieciarnia happy

  • PastelDustYT says:

    Dziękuję Ci bardzo :)

  • Lucy says:

    Czy mogą być jakieś inne drożdże? Kupiłam już inne

  • millenium says:

    A blacha jaka duża?

  • Karolina says:

    Ja ustawic podgrzewanie w piekarniku, na dol, na dol i gore, na górę, czy termoobieg?

  • Merry says:

    Ile mam dać tego żółtego sera?

  • Paulaa says:

    Przepis wydaje sie bardzo smaczny jutro bede robic :) tylko pytanie czy pieczarki odgotowac czy po prostu takie swieze, obrane wkroic ?

    • Tomek Lach says:

      jak świeże to cieniutko pokrojone i niezbyt dużo – żeby nie utopiły pizzy ;) ja zwykle jednak pieczarki przed dodaniem do pizzy podsmażam

    • Paulaa says:

      Tez tak myślę ;)a zolty ser dodac przy koncu pieczenia pizzy czy od razu ze wszystkimi składnikami?

  • Moonamoore says:
    5

    Wrocilam i potwierdzam-ciasto rewelacja…puszyste,mieciutkie,przepyszne! Jak najbardziej polecam (jedynie co zmienilam-to……. rozpuszczalam drozdze w cieplej wodzie,ok.38st)Zapisuję! Będę zawsze używać tego przepisu, bo jest naprawdę dobry.Dziękuję i pozdrawiam!

  • Moonamoore says:

    Właśnie zabieram się za pizze z Twojego przepisu. Nie chcę prawdziwej włoskiej pizzy na cieniutkim cieście. Chcę pizze domową na grubym z kupą dodatkow! Dlatego trafiłam właśnie na Twój przepis :) widzę wiele pozytywnych komentarzy i wierze,że mi też się uda zrobić tak pyszną! :) pozdrawiam!

  • Julita says:
    5

    Witam, bardzo proszę o szybką odpowiedź bo dziś będę robiła drugie podejście do ciasta. Wczoraj pizza wyszła płaska, bo zapomniałam o jednym składniku z przepisu 150 ml gorącej wody. Robię ze świeżymi drożdżami, 25 g rozpuściłam w 50 ml wody, zaczyn drożdżowy wyszedł. Dodałam mąkę, 2 łyżki kujawskiego (nie miałam oliwy) i sól. Ciasto było suche – przez to, że właśnie nie dolałam 150 ml gorącej wody z przepisu. Moje pytanie: czy mam drożdże świeże wymieszać w 150 ml gorącej wody, czy zrobić tak: mimo 50 ml wody, w ktorych wymieszałam drożdże dodać jeszcze 150 ml gorącej wody z przepisu? Bardzo, bardzo proszę o szybką odpowiedź. :)

  • Ala says:

    Czy mogę po prostu wyłożyć blachę papierem do pieczenia?

  • e says:

    to nie jest pizza, tylko wielka zapiekanka. nie odparowac pieczarek, serio?

  • Julia says:
    2

    Witam, chciałam zapytać o drożdże. W przepisie jest napisane 7g, a co jeśli posiadam zwykłe drożdże i nie jestem w stanie odmierzyc akurat tyle i czy przy ich zmianie zmieni się ich ilość?

  • Julia says:
    5

    Zrobiłam zgodnie z przepisem – wyszła pyszna! Polecam!

  • tess says:
    5

    Właśnie zrobiłam trzecią z kolei pizzę według tego przepisu;)Jest pyszna! Żałuję, że tyle czasu straciłam, żeby się odważyć…Polecam wszystkim i nie zastanawiajcie się, tylko zróbcie pizzę już dziś.A ulubione dodatki i własna inwencja sprawią, że będzie dla Was najwspanialszą pizzą jaką jedliście kiedykolwiek;)

  • Miłosz says:
    4

    Brzmi pysznie :) My w Szybkiej Pizzy dodajemy ciepłej wody do pizz, które mają być na grubym cieście. Sprawia to, że ciasto jest bardzo puszyste. Z kolei przy cienkim cieście jednym z ważniejszych kryteriów jest chrupkość ciasta. W każdym razie zawsze warto próbować robić swoją w domu, bo przecież trening czyni mistrza! Ale to prawda, że co człowiek, to inna nazwa pizzy i jej sposób robienia ;)

  • Dominika says:

    Przed chwilą upiekłam moja pierwsza domowa pizza zawsze wolałam taką z mąki 0 ale tęskniłam z pizzą, którą robiła moja mama :)
    POLECAM

  • Hania says:

    Czy do Pizzy można dodać zwykłe drożdże??

    • Tomek Lach says:

      Do pizzy możesz użyć zarówno drożdży instant, jak i świeżych czy suszonych – trzeba tylko użyć odpowiedniej ilości każdego typu

  • 5

    Bardzo pyszna i polecam

  • Gabi says:
    4

    Przepis jest świetny,ja czasem dodaję jeszcze łyżkę stołową kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego i troche groszku lub kukurydzy z puszki i trochę zieleniny np. natki pietruszki lub kopru świeżego lub suszonego.

  • Kasia says:
    5

    Prosty przepis na pyszną pizza. Podczas pieczenia w domu pachniało jak w pizzerii. Jeszcze poszłam na łatwiznę i wyrobiłam ciasto maszyną do pieczenia chleba ;-) Panie Tomku, dziękuję za pomysł i polecam wszystkim niezdecydowanym.

  • Dominika says:
    5

    Prosty przepis napisany w zrozumiały dla każdego język. Dodam, że ja go nieco modyfikowalam, np poprzez dodanie bezpośrednio do ciasta bazylii , drożdże rozpuszczalam w mleku. Każdy ma swoją koncepcję i dodaje to, co lubi :) czekam właśnie aż się upiecze i ciekawa jestem, jak wyjdzie. Pozdrawiam wszystkich miłośników gotowania!

  • Daria says:
    5

    Panie Tomku, trafiłam tu dzisiaj przez przypadek … Pizzę zrobiłam krok po kroku według przepisu z całą masą rzeczy z lodówki i… całej rodzince przypomniało się dzieciństwo wyszła pyszna!

  • ula says:

    Nie wyrosły mi drożdze i jestem bardzo smutna co mogę zrobic z nich

  • źancia says:
    5

    witam ją chciałam zapytać może pan się oriętuje czy taka pizzę można zrobić w halogenie? jeśli tak bard o bym prosiła w ilu stopniach można ją pięć i przez jaki czas oraz w ja ki sposób.

    • Tomek Lach says:

      niestety nie wiem, nie korzystałem nigdy z takiego urządzania – dla pizzy ważne jest, żeby dostała temperaturę od dołu, bo jak ciasto się dobrze upiecze, to dodatki na pewno też :)

  • Ewa says:

    Witam…

    Jeśli chodzi o opis przygotowania pizzy…to rozumiem, że taka autorowi smakuje i jest ok. Z całym szacunkiem, ale nie są to porady godne polecenia. Autor powinien zaznaczyć, że są to TYLKO i wyłącznie Jego prawda o przygotowaniu pizzy. Inaczej niedoświadczeni w przygotowaniu pizzy będą myśleli, że to prawidowy przepis.
    Wypowiadam się tak, bo sama tego typu wyroby robiłam w domu i wiem, że to był błąd….
    Proszę spróbować coś takiego:

    Ciasto:
    · 500 g mąki pszennej (włoska farina 00 lub chlebowa Szymanowska 750)
    · 320 g letniej wody (nie może być zbyt gorąca)
    · ok. 20 g mokrych drożdży
    · ½ łyżeczki cukru
    · 15 g soli soli
    · 40 ml oliwy z oliwek

    Drożdże rozkruszamy i przekładamy do miseczki. Następnie posypujemy je cukrem, dodajemy 1 łyżkę mąki, zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut. Do osobnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, robimy wgłębienie wlewamy oliwę z oliwek, sól oraz drożdże z wodą. Początkowo ciasto wyrabiamy w misce, następnie przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i energicznie wyrabiamy (ok. 15 minut) aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto ponownie odkładamy do miski, przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, ponownie wyrabiamy i dzielimy je na 2 lub 3 kule równej wielkości. Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy na 15-20 minut.

    Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury (u mnie 250 °C). Kule ciasta rozpłaszczamy dłonią, formujemy dysk, przekładamy ciasto na ręcę i rozciągamy do porządanego kształtu i grubości. Dodajemy ulubione dodatki i pieczemy ok 8-15 minut (w zależności od temperatury)

    Do sosu użyć najlepiej włoskiej Passaty, świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki.
    Ser do posypania wg mnie TYLKO mozarella.

    Pizza wychodzi bardzo dobra, polecam.

    PS. Z moich doświadczeń wynika jedno…można w domu zrobić dobrą pizzę, ale nigdy nie będzie ona taka jak z BARDZO DOBREJ pizzerii, czyli… pieczona w opalanym drewnem piecu w temp 500, 600 stopni lub wiecej nawet. Wtedy taką pizzę się piecze tylko kilkadziesiąt sekund…
    Pozdrawiam.

    • Tomek Lach says:

      Dzięki za tak długi komentarz, na blogu mam dużo przepisów na pizzę, w tym dokładnie taki jak zaproponowałaś – ale zauważ, że trzeba mieć pół dnia wolnego i specjalną mąkę, żeby zrobić taką pizzę. A ten przepis pozwala zrobić również dobrą pizzę, w krótszym czasie i łatwo dostępnych składników :)

    • Leniuch says:

      no własnie Panie Tomku! Nam chodzi o to żeby było szybko, tanio i smacznie! a pani chyba po prostu bardzo lubi siedzieć w kuchni i pitrasić… pitrasić… i pitrasić! A ja wolę wejść, zrobić i uciekać szybko!

    • Tomek Lach says:

      Ja przede wszystkim lubię więcej czasu spędzić biesiadując z bliskimi niż stojąc przy garach! ;D

    • B says:

      załóż swojego bloga i tam prezentuj swoje przepisy….

  • szawga says:
    5

    Bardzo fajny przepis

  • Hania says:

    Uwielbiam domową pizzę, tymbardziej, że ciężko taką dostać na mieście :D pełna smaku, bogata w składniki i zjedzona w spokoju :)

  • zoja says:

    ciasto Wam nie wyrosło, ponieważ woda była za goraca i „usmierciła” drożdże.

  • Izabella says:

    Zgadzam się z komentarzem Zuzi . Nie obraź się ale dołąńczam się do Twojego pytania . Można?

  • Zuzia says:

    czy można dać oleju zamiast oliwy i drożdży świżych zamiast instant/?

  • Olga says:
    5

    Pyszna :D Taka jaką lubię, czyli dobrze sycąca i kolorowa

  • Kamila says:
    5

    Wyszlo pyszne!

  • Kami says:

    Ciasto ni w 5 ni w 10 nie chce mi wyrosnąć a trzymam je już ponad 30 minut, najpierw w kuchni przy piecyku gdzie piekłam babkę teraz na kaloryferze i nic stoi w miejscu :/

    • Tomek Lach says:

      No to proponuję przeczytać jeszcze raz na spokojnie przepis i zrobić ciasto jeszcze raz – coś musiało pójść nie tak jak trzeba ;( …ale następnym razem na pewno się uda :-)

    • Mustyk says:

      U mnie niestety idealna sytuacja, ciasto za nic nie chciało wyrosnąć. Przykra sprawa, jestem bardzo zawiedziony.

    • Tomek Lach says:

      Coś niestety zrobiłeś nie tak jak trzeba. Prześledź jeszcze raz przepis albo napisz jak to się stało i coś poradzimy ;)

    • malwina says:

      moje też nie wyrosło..

    • Tomek Lach says:

      Coś niestety musiałaś zrobić nie tak jak należy… może za gorąca woda zabiła drożdże, a może ciasto nie wyrastało w ciepłym miejscu?

  • Sylwia says:

    Właśnie robię tą pizzę i nie mogę się już doczekać ;)

  • Armando says:

    Chicago style pizza/ deep dish pizza nie jest pizza na grubym cieście, ciasto jest uformowane w swojego rodzaju „miskę” a dodatki w niej sa ułożone w innej kolejności na samym spodzie ser potem dodatki i na gorze sos. Mało to pizzowe, bo każdy koneser pizzy wie ze ciasto musi byc cieniutkie dużo pomidorów troche sera i nie za dużo dodatków tak właśnie wyglada pizza. To co zaproponowałes to raczej jakiś placek zasypany zbyt duża ilością dodatków i sera, nie oznacza to ze nie jest smaczny tylko cieżko to nazwać pizza

  • Justyna says:

    a jak zrobić dobre cienkie ciasto? my gustujemy w domowej na grubym cieście :)

  • Gosia says:

    Zrobiłam ostatnio :) była taka jak lubię – mocno serowa!

  • Aneta says:

    Pizza domowa to grube ciasto i masa ulubionych dodatków :) no i zadowolona mina rodziny a szczególnie taty :)

  • Marta says:

    U mnie grubosc ciasta jest uzalezniona od posiadanej ilosci maki i ilosci porcji do przygotowania :D Dla mnie domowa pizza oznacza najlepsza pizze swiata :)

  • Natalia says:

    U mnie cienkie ciasto, a dodatków tyle, że ledwo się trzyma. Bo taką lubimy:)

  • Rafał says:

    Domowa to taka, gdzie sam robię ciasto, a wszystkich ulubionych dodatków jest cała masa ;)

  • Paulina says:

    Ale mi narobiłeś ochoty na pizzę :) Najchętniej zrobiłabym ją już zaraz :)

  • Katarzyna says:

    pizza domowa, u mnie to sprzątanie lodówki i szybki obiad ;) , uwielbiane przez wszystkich :)

Ilość komentarzy: 71 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php