zajadam.pl

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane każdy zna i każdy nie raz je jadł. Proste i lubiane danie, jeden z moich osobistych faworytów. Kiedy je smażę u siebie w domu bardzo trudno zachować umiar i zwykle od razu znika cały ich zapas :)

Idealne placki ziemniaczane

Idealne placki ziemniaczane mają złoto-brązowy kolor, są chrupiące na zewnątrz (szczególnie na brzegach!) i miękkie w środku. Na wierzchu oczywiście ulubione dodatki. Dla mnie obowiązkowo mielona słodka papryka, od czasu do czasu wersja z cukrem. Uwielbiam też placki po węgiersku (z gulaszem), a także ze śmietaną lub roztopionym żółtym serem.

Często słyszę, że ludzie mają problemy z ich przygotowaniem i wychodzą niesmaczne, zbyt tłuste, o nieprzyjemnej barwie – myślę, że od tej pory wystarczy korzystać z tego przepisu i zawsze będzie tak pysznie jak widać to na zdjęciach i na filmie:


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Składniki

Podane proporcje powinny pozwolić na upieczenie ok. 16 średniej wielkości placków.

Placki ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia

Wykonanie placków ziemniaczanych

  1. Ziemniaki i cebulę obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeżeli wolisz drobniejsze kawałki ziemniaków to możesz użyć drobnej tarki – grubo starte ziemniaki zapewniają jednak większą chrupkość gotowych placków. Jeżeli przygotowujesz niezbyt dużą ilość masy (np. z 1kg ziemniaków), warto ziemniaki i cebulę umieścić w sitku nad miską, co znacznie ułatwi odsączenie nadmiarowych soków. Cały odsączony płyn zlej do osobnej miseczki i zachowaj na później.

    Placki ziemniaczane

  2. Do startych ziemniaków dodaj mąkę i jajka, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i pieprz.

    Placki ziemniaczane

  3. Z płynu wyciśniętego z ziemniaków zlej powolutku wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać.

    Placki ziemniaczane

  4. Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Tłuszczu powinno być raczej dużo, tak by przykrywał cała patelnię warstwą 1-2 mm. W razie potrzeby na bieżąco dolewaj świeży tłuszcz. Bardzo ważne jest, żeby smażyć placki w odpowiedniej temperaturze – tylko wtedy będą chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu. W skali od 1 do 10 polecam smażyć placki ziemniaczane na 7 stopniu mocy kuchenki. Przed rozpoczęciem pieczenia pierwszego placka wrzuć na patelnię tylko odrobinę ciasta i sprawdź czy zacznie od razu ładnie skwierczeć. Jeżeli tak, to znaczy że możesz zaczynać smażenie swoich placków.

    Placki ziemniaczane

  5. Placki smaż po 3-5 minut z każdej strony, a następnie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu. Podawaj je zaraz po usmażeniu w towarzystwie ulubionych dodaktów.

    Placki ziemniaczane

Porady, tricki – usmaż perfekcyjne placki ziemniaczane

  • Placki ziemniaczane najlepiej smażyć na patelni o grubym dnie, która zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepła i utrzymanie wysokiej temperatury.
  • Jeżeli placki rozpadają się w trakcie smażenia i przewracania na drugą stronę, może to oznaczać, że ciasto ma za dużo płynu i w takim wypadku warto dodać odrobinę mąki. Możliwe jest również niewystarczające wysmażenie placka na pierwszej stronie.
  • Placki przypalone z wierzchu i surowe w środku – zmniejsz temperaturę aby smażyć dłużej, dzięki temu temperatura wniknie na odpowiednio długo do środka LUB smażysz zbyt grube placki i środek nie dochodzi przez grube ciasto.
  • Tak jak wspomniałem w przepisie – chrupiące placki uzyskasz dzięki ziemniakom startym na tarce o grubych oczkach, a także dzięki smażeniu w idealnej temperaturze – wysokiej, ale nie za wysokiej ;)

Placki ziemniaczane

Chętnie poznam wszelkie inne porady i pomysły na upieczenie placków ziemniaczanych. Zapraszam do komentarzy! :-)

Skomentuj Pod przepisem mamy już 157 komentarzy!

oceny: 59, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 157 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Zawsze robię z tego przepisu, są chrupiące i jedne z lepszych jakie jadłam, u nas na takie placki kładziemy kwaśna śmietanę, koper i łosoś pieczony. MNIAM! ;-)

  2. Proponuję dodać przed odsączeniem dwie łyżki kwaśnej śmietany. Masa na placki nie będzie ciemniała. Pozdrawiam.

  3. Pyszne placuszki! Dodałam garść koperku i kilka ząbków czosnku. Świetny pomysł na placki z ziemniaków tartych na grubych oczkach, są o niebo lepsze od tych tradycyjnych.

  4. otóż placki ziemiaczane muszą być przetarte na drobnej tarce, a nie jak pokazano na tarce np. do sera. Tak przygotowany przecier, będzie się przypalał i nie da złocistego koloru. Zawsze jakieś jego części będą przypalone a co za tym idzie gorzkie. Proporcje są ok.
    Pozdrawim

    1. Ja w tej sprawie po latach doświadczeń wybrałam złoty arystotelesowski środek czyli połowa tartych grubo, polowa na drobnych oczkach. Reszta jak w przepisie i wychodzą genialne.

  5. Słyszałam i nawet już próbowałam dodać do ciasta trochę płatków owsianych, nie dużo, żeby ciasto nie było zbyt gęste. Z płatkami owsianymi/pszennymi/ są na brzegach bardzo chrupiące, uwielbiam je z cukrem.

  6. Napisze tak…………Od lat robie placki i zle nie sa..Mam wstret do wszelkich miarek i skladniki sam dobieralem.Gdyby mnie ktos zapytal czego i ile to bym nie umial tego okreslic.Robilem to zawsze na „”oko”..Dzieki wielkie za „obrazek”” bo wiem jaka to jest ilosc…Do „obrazka”” dodalem garsc koperku((tego nie zaluje) i duza lyzke smietany…..Wlasnie czekam na Zone ..Jak wroci do domu to sprobuje to moje dzielo i zobaczymy..Mam nadzieje ze mnie nie zwolni z obowiazku robienia czegokolwiek do jedzenia i nie bedzie chciala mnie przyjac na innych warunkach..

  7. 5

    Super przepis. To był mój debiut w smażeniu placków i odziwo debiut udany :-) Placki chrupiace i smaczne. Tak jak pisze w przepisie bardzo ważna jest temp.oleju. Pilnujcie jej ;-) Pozdrawiam

  8. Ja dodaję trochę czosnku i sporo zmielonej słodkiej papryki. Warto też dosypać trochę bułki tartej dla lepszej chrupkości.

  9. Placki ziemniaczane wyszły fantastycznie jeszcze nigdy tak pięknie mi się nie usmazyly mój chłopak po raz pierwszy siedział cicho jak jadł lol . Podziękowania dla autora xxx

  10. ja zamiast mąki dodaję bułkę tartą i są jeszcze bardziej chrupkie. No i oczywiście dodaję koperek, bez niego nawet nie podchodzę do placków.

  11. 5

    Pychotka! Ja najbardziej lubię placki z majerankiem , odrobiną tymianku i grubo mielonym, czarnym pieprzem :) Polecam!

  12. 5

    Usmażyłam w/g Pana przepisu. Z tym, że połowę ziemniaków starłam na grubych oczkach a drugą część na średnich. Placki rewelacja z 1kg zjadłyśmy we dwie osoby wsiooo, a przepraszam sąsiad dostał 3 sztuki haha. Boskie, dziękuję za pyszny przepis

  13. Usmażyłam w/g Pana przepisu. Z tym, że połowę ziemniaków starłam na grubych oczkach a drugą część na średnich. Placki rewelacja z 1kg zjadłyśmy we dwie osoby wsiooo. Boskie. dziękuję za pyszny przepis

  14. 5

    Znakomity, prosty w przygotowaniu przepis. Do tej bazy mozna dodac wiele innych skladnikow wedlug wlasnego gustu-czosnek, szczypiorek, rozne przyprawy. Polecam!

    1. Leczo i fasolke po bretonsku mniaaaam! I kapusta zasmazana..Zjadlam caly garnek,nie doczekala sie do obiadu :) Panie Tomku jest Pan BOOOSKI :)

  15. 5

    Placki wyglądają bosko, nabrałam na nie ochoty… :D Najbardziej lubię takie ziemniaczano-dyniowe na słodko :) Bardzo podoba mi się pomysł starcia ziemniaków na tarce, to przyspiesza pracę. Najsłabszym ogniwem w robieniu placków jest niestety u mnie obieranie ziemniaków.

  16. Nareszcie szczegółowy, praktyczny przepis.Biorę się do roboty. Pierwszy raz w moim ponad piędziesięciletnim żywocie.

  17. Placki rzeczywiście idealne! Nigdy nie przepadałam za plackami ale tymi to sie nie mogę najeść! Juz zawsze będę robiła z tego przepisu, polecam!:))

  18. 5

    Wypróbowałam Twój przepis na placki, rewelacja :-) Pierwszy raz robiłam placki z tak startych ziemniaków. Nie mam słów wyszły po prostu boskie :D Dzięki za ten przepis.

  19. Jesteś mega!
    Jako że w przedszkolu zatrułam się kiedyś plackami, nie mogłam i dalej nie mogę na nie patrzyć… Obiecałam jednak mężowi, że w ramach ciężkiego tygodnia dziś zrobię mu na kolację. Znalazłam Twój przepis, nie dość, że wszystko poszło gładko, to jeszcze mąż zadowolony!
    Dziękuję!

  20. 5

    Tomek,Twoje placki ziemniaczane są znakomite,nie wiem tylko po jaką cholerę,inni próbują coś do nich dodawać,”szyneczka,serek,czosnek”,a może misia Yogi -bo to już zupełnie coś innego ,a nie prawdziwe placki ziemniaczane.Zgadzam się jedynie z opinią,żeby połowę placków zetrzeć na grubej tarce a połowę na drobnej.

  21. Pyszne, chrupiące, niezbyt tłuste – lżejsze.
    Pamiętam placki ziemniaczane mojej mamy, pełno tłuszczu, ciężkie, nigdy nie lubiłam placków ziemniaczanych, ale teraz to co innego, polubiłam.
    Naleśniki też takie robiła, ciężkie i tłuste – też nie lubiłam, nauczyłam się robić delikatniejsze naleśniki i zaczęłam je jeść częściej.

  22. 5

    Właśnie skończyliśmy kolację, placki ziemniaczane udały się znakomicie:) To jest proste danie. Dziękuję za ten przepis. Myślę sobie, że jeden lub dwa ziemniaki można zetrzeć na drobnych oczkach zapewni to więcej ziemniaczanego smaku.

  23. 5

    Ja do startych ziemniaków dodaję rodzynki, orzechssłonecznik lub pestki dyni proszę spróbować _ smakują wyśmienicie polevcam

  24. 5

    Super! Placki wychodzą bardzo smaczne!A teraz uwaga: ostatnio smażyłem placki z tego przepisu w Północnej Kanadzie, na kole podbiegunowym w miejscowości Naujaat! Eskimosom bardzo smakowały!Pozdrawiam!

  25. Zalecane smazenie na oleju roslinnym ,ktory wogole nie nadaje sie do tego ze wzgledu na wytwarzanie sie niebezpiecznych dla zdrowia zwiazkow toksycznych,jest b.zla propozycja.Do smazenia podczas ktorego temperatura dochodzi do 200stopni nadaje sie pyszne maslo klarowane, a z olejow roslinnych jedynie olej kokosowy….

  26. 3

    Witam autora tego fajnego przepisu,ja czasami do gotowej,surowej masy ziemniaczanej dodaję łyżkę stołową kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego dla większej puszystości placków.Lub kiedy mam taki kaprys czy fantazję dodaję kiełbasę pokrojoną w kostkę lub groszek czy kukurydzę z puszki i tez są super:)

Czego szukasz?

css.php