Na czasie:

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane każdy zna i każdy nie raz je jadł. Proste i lubiane danie, jeden z moich osobistych faworytów. Kiedy je smażę u siebie w domu bardzo trudno zachować umiar i zwykle od razu znika cały ich zapas :)

Idealne placki ziemniaczane

Idealne placki ziemniaczane mają złoto-brązowy kolor, są chrupiące na zewnątrz (szczególnie na brzegach!) i miękkie w środku. Na wierzchu oczywiście ulubione dodatki. Dla mnie obowiązkowo mielona słodka papryka, od czasu do czasu wersja z cukrem. Uwielbiam też placki po węgiersku (z gulaszem), a także ze śmietaną lub roztopionym żółtym serem.

Często słyszę, że ludzie mają problemy z ich przygotowaniem i wychodzą niesmaczne, zbyt tłuste, o nieprzyjemnej barwie – myślę, że od tej pory wystarczy korzystać z tego przepisu i zawsze będzie tak pysznie jak widać to na zdjęciach i na filmie:

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki

Podane proporcje powinny pozwolić na upieczenie ok. 16 średniej wielkości placków.

Placki ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia

Wykonanie placków ziemniaczanych

  1. Ziemniaki i cebulę obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeżeli wolisz drobniejsze kawałki ziemniaków to możesz użyć drobnej tarki – grubo starte ziemniaki zapewniają jednak większą chrupkość gotowych placków. Jeżeli przygotowujesz niezbyt dużą ilość masy (np. z 1kg ziemniaków), warto ziemniaki i cebulę umieścić w sitku nad miską, co znacznie ułatwi odsączenie nadmiarowych soków. Cały odsączony płyn zlej do osobnej miseczki i zachowaj na później.

    Placki ziemniaczane

  2. Do startych ziemniaków dodaj mąkę i jajka, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i pieprz.

    Placki ziemniaczane

  3. Z płynu wyciśniętego z ziemniaków zlej powolutku wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać.

    Placki ziemniaczane

  4. Na patelni rozgrzej mocno olej roślinny. Tłuszczu powinno być raczej dużo, tak by przykrywał cała patelnię warstwą 1-2 mm. W razie potrzeby na bieżąco dolewaj świeży tłuszcz. Bardzo ważne jest, żeby smażyć placki w odpowiedniej temperaturze – tylko wtedy będą chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu. W skali od 1 do 10 polecam smażyć placki ziemniaczane na 7 stopniu mocy kuchenki. Przed rozpoczęciem pieczenia pierwszego placka wrzuć na patelnię tylko odrobinę ciasta i sprawdź czy zacznie od razu ładnie skwierczeć. Jeżeli tak, to znaczy że możesz zaczynać smażenie swoich placków.

    Placki ziemniaczane

  5. Placki smaż po 3-5 minut z każdej strony, a następnie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu. Podawaj je zaraz po usmażeniu w towarzystwie ulubionych dodaktów.

    Placki ziemniaczane

Porady, tricki – usmaż perfekcyjne placki ziemniaczane

  • Placki ziemniaczane najlepiej smażyć na patelni o grubym dnie, która zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepła i utrzymanie wysokiej temperatury.
  • Jeżeli placki rozpadają się w trakcie smażenia i przewracania na drugą stronę, może to oznaczać, że ciasto ma za dużo płynu i w takim wypadku warto dodać odrobinę mąki. Możliwe jest również niewystarczające wysmażenie placka na pierwszej stronie.
  • Placki przypalone z wierzchu i surowe w środku – zmniejsz temperaturę aby smażyć dłużej, dzięki temu temperatura wniknie na odpowiednio długo do środka LUB smażysz zbyt grube placki i środek nie dochodzi przez grube ciasto.
  • Tak jak wspomniałem w przepisie – chrupiące placki uzyskasz dzięki ziemniakom startym na tarce o grubych oczkach, a także dzięki smażeniu w idealnej temperaturze – wysokiej, ale nie za wysokiej ;)

Placki ziemniaczane

Chętnie poznam wszelkie inne porady i pomysły na upieczenie placków ziemniaczanych. Zapraszam do komentarzy! :-)

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 156 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 156 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • ana says:

    Pyszne placuszki! Dodałam garść koperku i kilka ząbków czosnku. Świetny pomysł na placki z ziemniaków tartych na grubych oczkach, są o niebo lepsze od tych tradycyjnych.

  • lonia says:

    otóż placki ziemiaczane muszą być przetarte na drobnej tarce, a nie jak pokazano na tarce np. do sera. Tak przygotowany przecier, będzie się przypalał i nie da złocistego koloru. Zawsze jakieś jego części będą przypalone a co za tym idzie gorzkie. Proporcje są ok.
    Pozdrawim

    • Tomek Lach says:

      Co kto lubi, ja jestem fanem placków z grubo startych ziemniaków i to się nie zmieni. Niektórzy zaś wolą placki z ziemniaków zmiksowanych na papkę ;)

    • Krystyna says:

      Ja w tej sprawie po latach doświadczeń wybrałam złoty arystotelesowski środek czyli połowa tartych grubo, polowa na drobnych oczkach. Reszta jak w przepisie i wychodzą genialne.

  • Anka pl says:

    Słyszałam i nawet już próbowałam dodać do ciasta trochę płatków owsianych, nie dużo, żeby ciasto nie było zbyt gęste. Z płatkami owsianymi/pszennymi/ są na brzegach bardzo chrupiące, uwielbiam je z cukrem.

  • wilk syty says:

    Napisze tak…………Od lat robie placki i zle nie sa..Mam wstret do wszelkich miarek i skladniki sam dobieralem.Gdyby mnie ktos zapytal czego i ile to bym nie umial tego okreslic.Robilem to zawsze na „”oko”..Dzieki wielkie za „obrazek”” bo wiem jaka to jest ilosc…Do „obrazka”” dodalem garsc koperku((tego nie zaluje) i duza lyzke smietany…..Wlasnie czekam na Zone ..Jak wroci do domu to sprobuje to moje dzielo i zobaczymy..Mam nadzieje ze mnie nie zwolni z obowiazku robienia czegokolwiek do jedzenia i nie bedzie chciala mnie przyjac na innych warunkach..

  • Ginter says:
    5

    Super przepis. To był mój debiut w smażeniu placków i odziwo debiut udany :-) Placki chrupiace i smaczne. Tak jak pisze w przepisie bardzo ważna jest temp.oleju. Pilnujcie jej ;-) Pozdrawiam

  • Małgorzata Karolak says:
    5

    Super przepis , wyszły placki najlepsze , jakie do tej pory jedliśmy .

  • Magda says:

    Placki wyszły znakomicie !

  • AS says:

    Ja dodaję trochę czosnku i sporo zmielonej słodkiej papryki. Warto też dosypać trochę bułki tartej dla lepszej chrupkości.

  • Barbara says:
    5

    Upieczone i zjedzone! Rewelacja!!!

  • JAW&PATATEL says:
    5

    SUPER !

  • Kasia says:
    5

    Robiłam właśnie pierwszy raz i wyszły idealne! Dzięki za ten przepis.

  • Ewaxxx says:

    Placki ziemniaczane wyszły fantastycznie jeszcze nigdy tak pięknie mi się nie usmazyly mój chłopak po raz pierwszy siedział cicho jak jadł lol . Podziękowania dla autora xxx

  • Natalia says:
    5

    Wyszły pyszne !!! Mega chrupiące;))

  • Kasia says:
    5

    Można dodać łyżkę kwaśnej śmietany to nie ciemnieja;)

  • mario1892 says:

    ja zamiast mąki dodaję bułkę tartą i są jeszcze bardziej chrupkie. No i oczywiście dodaję koperek, bez niego nawet nie podchodzę do placków.

  • Paweł says:
    5

    Palce lizać,dzięki za przepis :)

  • Kasia says:
    5

    Pychotka! Ja najbardziej lubię placki z majerankiem , odrobiną tymianku i grubo mielonym, czarnym pieprzem :) Polecam!

  • Kbel13 says:
    5

    Wow takie pyszne i piekne placki jeszcze nigdy mi nie wyszly. Dziekuje za przepis

  • marinios says:

    Plack ziemniaczane smażymy na patelni żeliwnej albo metalowej bardzo rozgrzanej na maxa posmarowanej kawałkiem słoniny.

  • Teresa says:
    5

    Usmażyłam w/g Pana przepisu. Z tym, że połowę ziemniaków starłam na grubych oczkach a drugą część na średnich. Placki rewelacja z 1kg zjadłyśmy we dwie osoby wsiooo, a przepraszam sąsiad dostał 3 sztuki haha. Boskie, dziękuję za pyszny przepis

  • Teresa says:

    Usmażyłam w/g Pana przepisu. Z tym, że połowę ziemniaków starłam na grubych oczkach a drugą część na średnich. Placki rewelacja z 1kg zjadłyśmy we dwie osoby wsiooo. Boskie. dziękuję za pyszny przepis

  • Mark says:
    5

    Znakomity, prosty w przygotowaniu przepis. Do tej bazy mozna dodac wiele innych skladnikow wedlug wlasnego gustu-czosnek, szczypiorek, rozne przyprawy. Polecam!

  • JayJay says:
    5

    Robiłem wedle przepisu i wyszły wyśmienite,polecam też Leczo autora,zajebiste

    • Kasia says:

      Leczo i fasolke po bretonsku mniaaaam! I kapusta zasmazana..Zjadlam caly garnek,nie doczekala sie do obiadu :) Panie Tomku jest Pan BOOOSKI :)

  • Shila says:
    5

    Ja dodaje jeszcze trochę startej marchewki ,właśnie robię i są pyszne ;) Pazdrawiam

  • Aga says:
    5

    zaaawsze korzystam z tego przepisu, tylko ja dodaje jeszcze troche smietany zeby ziemniaki nie sczarnialy.

  • Hancia says:
    5

    Placki wyglądają bosko, nabrałam na nie ochoty… :D Najbardziej lubię takie ziemniaczano-dyniowe na słodko :) Bardzo podoba mi się pomysł starcia ziemniaków na tarce, to przyspiesza pracę. Najsłabszym ogniwem w robieniu placków jest niestety u mnie obieranie ziemniaków.

  • justyna says:
    5

    pierwszy raz robiłam z przepisu i są rewelacyjne :) przepis polubiony, poleciał do ulubionych :)

  • Kokcio says:
    5

    Placki rewelacyjne :)

  • Elżbieta says:
    5

    Rewelacja,pyszne,łatwe w sporządzeniu,polecam

  • Anonymous says:

    Super

  • M. says:
    5

    Zawsze robię według tego przepisu :) REWELACJA!

  • Robek says:
    5

    Stało się zrobione – zjedzone i rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • paco48 says:

    Nareszcie szczegółowy, praktyczny przepis.Biorę się do roboty. Pierwszy raz w moim ponad piędziesięciletnim żywocie.

  • Basia says:
    5

    Placki rewelacja zawsze wychodzą Zresztą jak wszystkie przepisy ❤❤

  • Kasia says:

    Placki rzeczywiście idealne! Nigdy nie przepadałam za plackami ale tymi to sie nie mogę najeść! Juz zawsze będę robiła z tego przepisu, polecam!:))

  • Fan placków says:

    Kocham te placki…

  • Marta says:
    5

    Wypróbowałam Twój przepis na placki, rewelacja :-) Pierwszy raz robiłam placki z tak startych ziemniaków. Nie mam słów wyszły po prostu boskie :D Dzięki za ten przepis.

  • PatchuliaM says:

    Dzięki za świetny przepis. Placki zawsze się udają i smakują wyśmienicie :)!

  • Magdaaa says:
    5

    placki wyszly pyszne i chrupiace

  • goralka says:

    Jesteś mega!
    Jako że w przedszkolu zatrułam się kiedyś plackami, nie mogłam i dalej nie mogę na nie patrzyć… Obiecałam jednak mężowi, że w ramach ciężkiego tygodnia dziś zrobię mu na kolację. Znalazłam Twój przepis, nie dość, że wszystko poszło gładko, to jeszcze mąż zadowolony!
    Dziękuję!

  • burza says:
    5

    Tomek,Twoje placki ziemniaczane są znakomite,nie wiem tylko po jaką cholerę,inni próbują coś do nich dodawać,”szyneczka,serek,czosnek”,a może misia Yogi -bo to już zupełnie coś innego ,a nie prawdziwe placki ziemniaczane.Zgadzam się jedynie z opinią,żeby połowę placków zetrzeć na grubej tarce a połowę na drobnej.

  • Mikkk90 says:
    5

    jestem laikiem, dzis byl moj kulinarny debiut :D skorzystalem z przepisu wyszlo mega :) pozdrawiam

  • Joanna says:

    Pyszne, chrupiące, niezbyt tłuste – lżejsze.
    Pamiętam placki ziemniaczane mojej mamy, pełno tłuszczu, ciężkie, nigdy nie lubiłam placków ziemniaczanych, ale teraz to co innego, polubiłam.
    Naleśniki też takie robiła, ciężkie i tłuste – też nie lubiłam, nauczyłam się robić delikatniejsze naleśniki i zaczęłam je jeść częściej.

  • goo says:
    5

    Właśnie skończyliśmy kolację, placki ziemniaczane udały się znakomicie:) To jest proste danie. Dziękuję za ten przepis. Myślę sobie, że jeden lub dwa ziemniaki można zetrzeć na drobnych oczkach zapewni to więcej ziemniaczanego smaku.

  • tadeasz says:
    5

    Ja do startych ziemniaków dodaję rodzynki, orzechssłonecznik lub pestki dyni proszę spróbować _ smakują wyśmienicie polevcam

  • diks2 says:
    5

    Super! Placki wychodzą bardzo smaczne!A teraz uwaga: ostatnio smażyłem placki z tego przepisu w Północnej Kanadzie, na kole podbiegunowym w miejscowości Naujaat! Eskimosom bardzo smakowały!Pozdrawiam!

  • kamila wajda says:
    5

    som bardzo smaczne polecam

  • wieslaw says:

    Zalecane smazenie na oleju roslinnym ,ktory wogole nie nadaje sie do tego ze wzgledu na wytwarzanie sie niebezpiecznych dla zdrowia zwiazkow toksycznych,jest b.zla propozycja.Do smazenia podczas ktorego temperatura dochodzi do 200stopni nadaje sie pyszne maslo klarowane, a z olejow roslinnych jedynie olej kokosowy….

  • Ancysiek says:

    wyszły super! przepysznie smakują z sosem czosnkowym :)

  • Niwki says:

    Placki podsmażam zawsze na oleju z pestek dyni, polecam spróbować :)

  • Darek says:
    5

    Ja dodaje mięso mielone i kapustę kiszoną drobno posiekaną lub samo mięso domownicy się zajadają . Pozdrawiam

  • Kasia says:
    5

    Mam pytanieCzy tą masę z ziemniaków i cebuli można zostawić na 1-2 dni?Dziękuję z góry za odpowiedź

  • boleslaw gierczyk says:
    5

    Dobre i wypróbowane

  • Sysia says:
    5

    Wspaniałe :) Pozdrawiam:D

  • Gosia says:
    5

    Doskonały przepis i bardzo dobrze opisany. Dziękuję

  • Gabi says:
    3

    Witam autora tego fajnego przepisu,ja czasami do gotowej,surowej masy ziemniaczanej dodaję łyżkę stołową kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego dla większej puszystości placków.Lub kiedy mam taki kaprys czy fantazję dodaję kiełbasę pokrojoną w kostkę lub groszek czy kukurydzę z puszki i tez są super:)

  • Adrian says:
    5

    Świetny przepis. pierwszy raz robiłem placki i udoło się ! Nawet teściowa chwaliła!!!!

  • pakn says:

    Ja dodaje jeszcze marchewke starta razem z ziemniakiem i cebulą oraz przyprawy ziolowe do ziemniaków. polecam

  • Lunia says:

    Super ekstra przepisik i placuszki cycuś! Ja nie lubię trzeć ziemniaków, więc placki robię w … sokowirówce! Soczek elegancko odsączony, skrobia czeka na dole szklanki a i paluszki całe! Polecam :-)

  • Aska says:

    Pycha ! Dziękuję za świtny przepis. Dodałam czosnek,siemie lnianę do polowy porcji i też świetne !

  • Dajana says:

    Właśnie zrobiłam, wyszły pyszne!! Oczywiście robiłam bez czosnku, że śmietana i cukrem :)

  • Mikel says:

    Dodaj sobie do placków odrobine sody ,wtedy wyrosną Ci bardziej i nie będą takie płaskie ,po za tym placki ziemniaczane tracą chrupkość jak jest w nich za duzo mąki i czosnek musi być obowiązkowo.

  • raf says:

    ja polecam placki z surówką z pora polane sosem pomidorowym a na szybko z ketchupem pozdro

  • raf says:

    zapomniałeś o czosnku

  • Joanna says:
    5

    Palce lizać. Polecam zetrzeć na drobno marchewkę :)

  • Rysiek says:

    A ja do masy na placki dodaję starty żółty ser. Smakują wyśmienicie. Polecam!

  • gosias says:

    Uwielbiam placki ziemniaczane, wolę bardziej starte lub mieszane- na małych i grubych oczkach i smażone na patelni.
    Polecam też- składniki wg przepisu Tomka- z np. 1/2 kg ziemniaków, starte na grubych oczkach, ale nie smażone na patelni tylko w piekarniku.
    Na blasze, na papierze do pieczenia, 2-poziom. Smaruje się np. pędzelkiem papier cienką warstwą oleju, na to nakładamy łyżką placki, formujemy, po wierzchu też pędzelkiem cienka warstwa oleju. Jak placki zarumienią się na wierzchu można odwrócić i piec chwilę, tak żeby nabrały złotego koloru. Też smakują wybornie i nie ma tyle tłuszczu- dla mnie to wersja zachciankowa :)

    Niestety nie udały mi się ostatnio placki z samej cukini – zaznaczam że wg mojego przepisu bo wcześniej nie natrafiłam na tego bloga- masa wcale się nie skleiła pomimo dodania jajka i mąki, wcześniej odsączyłam sok z cukini- przewracałam placki partiami żeby wogóle można było zjeść :(- w smaku były niezłe ale pieczenie koszmar i porażka dospodyni

  • Dzik says:
    5

    Placki super, lecz za drugim razem połowę porcji ziemniaków starłam na papkę, są lepsze zdaniem domowników :) Dobre proporcje :)

  • Maciej says:

    Super przepis polecam . Placki palce lizać .

  • Naleśniki12 says:

    Witam
    Macie jakiś dobry recepturkę na naleśniki?

    • Emilia says:

      1 jajko, 1 szklanka maki, 1 szklanka mleka, szczypta soli i cukru :-)

    • Zejman says:

      Przepis na naleśniki;

      1 jajko
      szklanka mleka 1,5 %
      szklanka wody mineralnej lekko gazowanej
      szczypta soli
      mąka tortowa

      wszystkie składniki połączyć mieszając następnie dodawać stopniowo mąkę
      aż uzyska się ciasto o konsynstencji gęstej lecz płynnej śmietany lub maślanki
      smarzyć na rozgrzanej patelni, każda sztuka naleśnika dwie krople oleju
      lub natrzec słoniną patelnie przed każdą sztuką naleśnika. jak kto woli.

  • Marie says:
    5

    Powiem tak: kucharka ze mnie żadna, potrafię spieprzyć nawet prostą pomidorówkę. Pierwszy raz w życiu robiłam placki ziemniaczane i… udało się! Przepis jest świetny a placki smakowite ;)

  • Ewa says:
    5

    Pęknę…… :)

  • Alicja says:
    5

    Naprawdę świetny, prosty przepis!Ja osobiście połowę ziemniaków trę na „papkę”, a drugą połowę na grubych oczkach; placki mają wtedy cudny kolor, ale nie są „zbyt chrupiące” – choć to już kwestia gustu. Lubię też różnego rodzaju modyfikacje, do klasycznego przepisu czasem dodaję np czosnek, czy ser lub drobno pokrojony i usmażony boczek, albo plasterki szynki – właściwie wszystko co mi lodówka podsunie, kwestia tego, czy mam ochotę zjeść je na słono, czy słodko. Placki ziemniaczane nie muszą być nudne! Choć klasyczne są pyszne.

    • Yaga says:

      Zrobione I juz zjedzone. Wysmienite, ziemniaki i cebule zmielilam w blenderze. Polecam

  • Karolina says:
    5

    Idealny przepis. Napisany konkretnie, przejrzyście aż miło czytać :)Pozdrawiam kulinarnie :)

  • xara says:
    5

    Przepis znakomity, placki chrupiące, doskonałe…… zmodyfikowałam je tylko dodając cieniutko pokrojoną szynkę w paseczki….. rewelacja:))))

  • Grzegorz says:
    5

    Przepis bardzo podobny do mojej mamy (ale nie na grubych oczkach tylko „gwiazdkach”)! Tego właśnie szukałem bo cały dzień mam ochotę na placki ziemniaczane!!! Lecę do sklepu!Mała porada: Jeżeli robicie placki dla większego grona a macie w domu sokowirówkę, to wystarczy wrzucić ziemniaki i cebulę i wszystko jest super starte w przeciągu 1-2 minut. Na dodatek sok też jest od razu odsączony :) Moja mama czasem dolewa trochę soku jeżeli masa jest za sucha.

  • Rysiek says:

    Wiele zależy od samych ziemniaków. Poprzednio wyszły mi mistrzowskie, a ostatnio średnie, według tego samego przepisu. Jakie ziemnaiki polecacie?

  • agnieszka says:
    5

    Najlepszy przepis. Nie wiedziałam, że można je ścierać na grubej tarce, zawsze ścierałam sobie palce.

  • Renata says:
    5

    Przepis bardzo dobry, prosto, konkretnie podany. Dziękuję. Zwykle ziemniaki trę na tarce o drobnych oczkach; tym razem spróbowałam z połową tartych grubiej i wyszły bardziej chrupkie. Na zdjęciu do przepisu są młode ziemniaki, ale jeśli mamy możliwość, to lepiej na placki użyć starych. Mają więcej skrobi i nie trzeba ich odciskać. Wypróbowałam też sposób z mąką na wierzchu na zapobieganie ciemnieniu ciasta, podany w jednym z komentarzy . Prosty, a ułatwia życie. Koleżanka przechowuje gotowe ciasto do następnego dnia w lodówce w słoiku z jak najmniejszym wieczkiem. Utlenia się (ciemnieje) tylko wierzchnia warstwa pod przykrywką. Można ją zebrać i wyrzucić, a jak komuś nie przeszkadza kolor – to wymieszać, bo smak jest OK.

  • Emma says:
    5

    Dizekuje za prziepis. Do ziemniakow tartych na grubych oczkach tarki nie dodaje maki ani cebuli. Troche czerwonej papryki do srodka. Formuje placki reka, wysiskam sok in klade na goracy tlusz. Na teflonowej patalni wszystko sie dobrze smazy.

  • Marl says:
    5

    Wcześniej jak zetrzemy cebule a potem ziemniaki nie ciemnieją.

  • Kamila says:
    5

    Jak to mawiała Jennice z Przyjaciół.. OH MY GOD! Tak jak upierdliwa postać, tak ten przepis za mną chodził i właśnie smaże placki :) Tak, tak po 23, ale WARTO!!! Pyszne!

  • Gosia says:
    5

    Świetnie wytłumaczone, bardzo zrozumiale, a placki wyszły pyszne :) pozdrawiam!

  • emilia says:

    Bardzo fajny i przydatny blog :)

  • fuksja says:

    do placków dodaję ząbek czosnku i smakują świetnie :)

  • Sławomir Kyllyan Marusiński says:

    Ech. Nie bylo pytania. Zrozumiałem najpierw, że to ma być świeża mielona papryka :)

  • kasia says:

    Placuszki super

  • Artek says:

    Lece do biedry po skladniki jestem tak godny ze silnika mi się ze zbiera la jak czy talem :-)

    • leszek says:

      Nie leć do biedrony bo dostaniesz rozwolnienia ale w Portugalii.Przecież są Polskie sklepy.Pomyśl zanim coś zrobisz a ja biedronę omijam szerokim łukiem.

  • Artur says:

    Tomku

    Placki udały się doskonale.
    Jeszcze tak dobrych nie jadłem.
    Bardzo dziękuje za przepis.
    Pozdrawiam Artur

  • No fajno says:

    dzięki za propozycje starcia pyrów na warzywnej bo mi już się znudziło robienie papki z ziemniaków i cebuli

  • Rafał says:
    5

    Bajeczne pycha :) mama za bajtla mi takie robiła miło było miec znowu 7 lat :D:)

  • Soulfly says:
    4

    Zgadzam się że bez cebuli placki są dużo lepsze. A jak już z cebulą to może trochę jej mniej.

  • jarek says:

    bardzo dobre wyszly

  • Geddeon says:

    Prosty przepis na dobre placki :)
    Skorzystalem już kilka razy
    pozdrawiam

  • grace says:

    Kilka tygodni temu „odkryłam” Twoje przepisy i w większości są świetne-tradycyjne :) Mam tylko drobną uwagę do tych placuszków…. Cebula dodana do placków zabija cały ich urok ;) Polecam zrobić placki ziemniaczane bez cebulki- satysfakcja gwarantowana ;) pozdrawiam :)

    • Tomek Lach says:

      Grace dziękuję za komentarz i miłe słowa! :) Tak się składa, że ja sobie nie wyobrażam placków ziemniaczanych bez cebuli, a co więcej – cebula znajduje się na liście składników w każdym tradycyjnym przepisie na placki ziemniaczane ;) Pozdrawiam ciepło!

  • aga says:

    witam, mam pytanko, czy ciasto na placki ziemniaczane może trochę stać przed usmażeniem tj. ok 3godz?

    • Tomek Lach says:

      Aga może stać, ale jest spora szansa że ściemnieje, a nawet poszarzeje. Moim zdaniem to nie wpływa na smak placków, ale ciasto po pewnym czasie nie wygląda super apetycznie. Często też ciemnieje tylko wierzchnia warstwa, więc pomaga jej zebranie i wyrzucenie.

    • Zejman says:

      Ciasto może stać z tym że mąkę w ilości dwóch łyzek nie mieszamy tylko na końcu posypujemy całość i odstawiamy na dany okres. mozna też dodać mleka, wten czas ciasto nie ciemnieje.

    • Tomek Lach says:

      Dzięki za fachową poradę! :)

  • malinka says:
    5

    Pyszne wyszly chociaz zrobilam tylko z jednym jajkiem :)

  • Damian says:
    5

    Fajny przepis z którego również korzystam ! Myślę że sukces tkwi w prostocie pzodrawiam

  • misku says:
    5

    Wreszcie udało się zrobić placki, o jakich zawsze marzyłem :) dzięki!Co do dodatków, to najbardziej lubie placki „posypane” czosnkiem, a każdy kawałek mocze w śmietanie xDJednym słowem 5/5!

  • ann says:

    Ja do masy dodaje spora łyżkę smietaany :-)

  • dorota says:

    Placki- rewelacja !!!! Zawsze tarłam ziemniaki na najmniejszych oczkach ( jak mama i babcia). Wczoraj na obiad poczyniłam placki z Pana przepisu i były baaaardzo smaczne. Chrupkie z zewnątrz ,a w środku mięciutkie. Tak bardzo mi i mężowi smakowały,że zjedliśmy wszystkie z całego kilograma ziemniorów , później Hepatil ( bo my to 50+) ,ale warto było. Pozdrawiam :)

  • Natalia says:
    5

    Ja ostatnio robiłam placki według Pana przepisu ale miałam też w lodówce kawałek piersi z kurczaka. Stwierdziłam więc – czemu by nie spróbować czegoś nowego i usmażyłam placki w następujący sposób: łyżka masy ziemniaczanej wg przepisu wylana na patelnię, na to kilka kawałków doprawionego według uznania kurczaka i znowu łyżka masy ziemniaczanej. Tylko trzeba smażyć chwilkę dłużej żeby mięsko się usmazylo dokładnie :) Podałam je z sosem pieczarkowym i wyszło przepysznie! :)

    • Zejman says:

      Zrobiłem te placki z tym że piersi z kurczaka wstępnie podsmażyłe
      zrobiłem olej z przyprawą dp grilowanego kurczaka godzinę lezały pokrojone piersi
      i na patelnie potem według twoich zaleceń nie powiem inne niech się schowają
      narazie te są super dziękuje

  • Ola says:

    :) podejmuje temat :) do podanego przepisu obok ziemniakow i cebuli osobiście dodaje marchewkę :) jak dla mnie kombinacja tych 3 składników jest idealna. Zawsze ścierałam placki na małych oczkach,ale następne robię według Pana porady :) na ten momen rośnie Nam ciasto na pizzę z Pana Przepisów :) juz nie mozemy sie doczekać:)

    • Basia says:

      Witaj Olu, dzisiaj to było moje pierwsze spotkanie z plackami z marchewką. Muszę przyznać że dodaje ona odrobinkę delikatności. Co prawda podawałam je po węgiersku i na dodatek z sosikiem czosnkowym na jogurciku. Smaczne, i tych o wrażliwszej wątrobie pyszne. Muszę zapamiętać. Pozdrawiam

  • fru says:

    Tomasz tzatziki komponują się z plackami baaardzo smacznie ale ja polecam od Develey sos czosnkowy i tatarski do mięska, pyszności!

    • Agulka says:

      A ja polecam zrobic sos czosnkowy samemu:) bez porownania leszy i wiadomo co jemy:) wystarczy mały jogurt naturalny,lyzeczka majonezu(ale nie koniecznie) 2-3zabki czosnku i sol pieprz do smaku. Pyyychotka

  • Zejman says:

    Każdy dodatek jest do przyjęcia.
    Jak to mówi przysłowie,
    „Jeden woli córkę drugi teściową”
    Ja natomiast dodaje tylko gęstej śmietany
    kupowanej na targowisku i jak już są chłodne to jem z
    samym cukrem jak nie widzi żona,
    bo mi nie wolno ze względów zdrowotnych
    ale co zrobic jak jestem niepoprawnym łakomczuchem.

  • creazycook says:

    hey! kradnę przepis :) Bardzo ciekawa propozycja, a może by tak dressing jogurtowy albo sos tzatziki Develey do placków? W mojej kuchni te produkty goszczą bardzo często i sprawdzają się z wieloma potrawami, a co o tym myślicie?

  • Zejman says:

    Mój przepis na placki ziemniaczane jest podobny z niewielką różnica:
    1 kg ziemniaków
    2 duże jajka
    1 duża cebula
    trzy czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
    olej rzepakowy

    Ziemniaki tre na tarce drobnej 0,5 kg i na grubych oczkach 0,5 kg
    smaże na średniej mocy, kuchenki gazowej na wysokim oleju.
    Olej musi być bardzo mocno nagrzany przed smażeniem
    placki są po usmazeniu, odkładane na recznik papierowy celem
    pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
    Tak przyżądzone placki są chrupiące o złotawo brązowym kolorze.

  • ginger says:

    Ach, te placuszki… oczka jedzą, ale zdrowie mi nie pozwala. Jednak czasami się wyłamuję i smażę podobne, ale dodaję niewielką ilość płatków owsianych, a tym samym mniej dodaję mąki. Płatki dodają chrupkości placuszkom, a do tego zamiast śmietaną polewam jogurtem ze szczypiorkiem (może być grecki, lub mix ulubionych jogurtów) .
    Inna wersja: do ziemniaków dodaję wiórki marchewki, reszta podobnie. Mniam:)

  • Kalina says:

    Zrobiłam z ziemniaków startych na małych oczkach, z warzywami I sosem pomidorowym I wyszły rewelacyjne!

  • Patrycja says:

    właśnie się smażą! :)

  • Anna says:

    placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii są jeszcze lepsze!

  • Domowe Sposoby says:

    a ostatnio odkryłam placki z cukinii lub kalafiora- robi sie tak samo

  • Domowe Sposoby says:

    uwielbiam !

  • Johny says:
    5

    chłlopie ale mi smaka narobiłeś, wyglądają idealnie, choć u mnie robimy raczej z cienko startych ziemniaków ale takie na grubo też lubię

  • Anna says:

    uwielbiam ziemniaki, a takie placki to już po prostu szok :)

  • Ludwika says:

    Coś co uwielbiam. …mmmmmm

Ilość komentarzy: 156 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php