Naleśniki

Naleśniki to jedna z najprostszych potraw, ale potrafią wielu osobom spłatać figla. Ten kto wie jak je przygotować, składniki dobiera na oko i wszystkie przygotowania zajmują jedynie kilka minut. Sekret dobrych naleśników polega na tym, żeby za bardzo nie przejmować się proporcjami oraz żeby przy ich smażeniu zbytnio się nie cackać – naleśniki wybaczają błędy ;) i zwykle są dopiero bazą do przygotowania całego dania.

W tym wpisie przedstawiam podstawowy przepis na naleśniki, ale zapraszam Cię również do Akademii Smaku, gdzie znajdziesz kilkadziesiąt pomysłów na przyrządzenie i podanie naleśników. Sprawdź >>>

Zobacz film z przepisem:

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki potrzebne do przyrządzenia naleśników

naleśniki przepis

Jak widać na zdjęciu dużo tego nie ma ;) Nie będę też podawał szczegółowych proporcji w gramach – po prostu nie ma to większego sensu. Kiedy przygotujesz naleśniki kilka razy, nie będziesz już więcej potrzebowała przepisu.

Czego więc potrzeba do przygotowania ok. dziesięciu średniej wielkości naleśników:

  • Szklanka mąki pszennej
  • Szklanka mleka (plus trochę wody gdyby ciasto wyszło zbyt gęste)
  • Jedno jajko
  • Szczypta soli i cukru
  • Jedna łyżka oleju

Przygotowanie naleśników

  1. Zaczynam od wsypania do dużej miski prawie całej odmierzonej mąki. OKEJ, tak na prawdę to jej nie odmierzam i robię to na oko sypiąc mąkę wprost z opakowania, ale na początku radzę Ci użyć chociaż szklanki :) Radzę też zostawić nieco mąki na dnie szklanki i dodać ją dopiero jeżeli okaże się, że ciasto jest zbyt rzadkie.

  2. Następnie do miski wlewam mleko i dodaję jajko.

  3. Dodaję szczyptę soli i szczyptę cukru, a na koniec łyżkę oleju roślinnego.

  4. Wszystkie składniki dokładnie mieszam przy użyciu trzepaczki lub miksera – aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste i pierwszy naleśnik wyszedł za gruby, spokojnie możesz rozcieńczyć ciasto 1/4 szklanki mleka lub wody.

  5. Na patelni dość mocno rozgrzewam łyżkę oleju i wlewam na nią niezbyt dużą ilość ciasta. Naleśnik powinien być cienki i zwykle dobrze przygotowana masa rozleje się ładnie po całej patelni.

  6. Kiedy naleśnik z wierzchu straci płynną postać (czyli będzie widocznie ścięty i przy przechyleniu patelni ciasto nie będzie się przelewało na boki), przewracam go na drugą stronę przy pomocy odpowiedniego narzędzia lub podrzucając go wprawnym ruchem patelni (to wersja dla zaawansowanych;) ).

  7. Naleśniki najlepiej smakują, kiedy są nieco przypieczone z obu stron (jak na zdjęciu). Jeżeli jednak chcesz poddać naleśniki dalszej obróbce (np. zapiekać albo użyć do krokietów), to wystarczy że będą ledwo przyrumienione.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad

SMACZNEGO!

naleśniki przepis

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 122 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 122 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Tomasz says:

    Robiłem ostatnio ten przepis bez oleju i też wyszło ok :)

  • oski says:

    no dobra, muszę napisac, bo po przecytaniu aby się nie przejmowac tym ile czego przestałem czytać i napisałem komentarz. – jest napisane ile czego.

  • Grazyna says:

    Pyszne

  • Ania says:

    Tylko jak obejść fakt, że:
    – Nie używam mąki z pszenicy (choćby z tego względu, że pszenica w jej obecnej odsłonie jest „be”, serio). Nie jemy pieczywa z jej choćby dodatkiem, nie jemy też makaronów, ciastek z nią. O tej roślinie mogłabym niestety długo i niestety w samych negatywach. Jedyne jej pozytywy to to, że dobrze się sprawdza w kuchni. Jednak zdrowia nie dodaje. Kilogramy – tak :-)
    – Nie używamy od lat (zwłaszcza słodkiego) mleka krowiego
    – jajka jemy, ale tylko w tej postaci, że białko ścięte a żółtko – zupełnie nie.

    Na razie zrobiłam naleśniki z mąki orkiszowej, białka jajek i wody. Tłuszcz z kokosa rafinowany.
    Wyszły pyszne…talarki. Powstały bowiem krążki o średnicy ok. do 4 cm. Farsze (kilka) położyliśmy sobie obok chrupiących krążków.

    Proszę jednak o odpowiedź. Miały być naleśniki :-).
    Ania

  • Emi says:

    Na filmie ilość mleka jest większa od tej na stronie internetowej wiec ile tego mleka dać,szklankę czy szklankę i jeszcze 1/3 szklanki. Miało być prosto

  • ULA says:

    Cześć Tomek, musiałam sobie przypomnieć jak Ty je robisz, nie chcę żeby mi się rozlatywały mam warzywne coś na patelni, co będzie dobrym nadzieniem, i wymyśliłam sobie śniadanie à la burrito, najważniejsze, że cieplutkie, szybkie i smakowite, dzięki!
    Happy New Year!

  • Wiktoria Markiewicz says:

    Bardzo pyszne u mnie w domu każdemu skanuje ❤️

  • Lenn says:

    Robię z jagodami

  • stachu says:

    wyszło ok ciasto troche zbyt twarde
    moze za duzo maki dałem

  • KRZYSIEK says:

    BARDZO DOBRZE OPISANE NIEMOŻNA BYŁO TEGO LEPIEJ OPISAĆ WIELKIE DIĘKIIIII

  • Zosia i Sylwusia says:

    Mam tylko 2 lata, ale już umiem pisać i gotować.

    Idę jutro z mamą za plac zabaw i będę się bujać na skrzypiącej huśtawce. Mama mówi, żebym się nie przejmowała i piskała do woli, bo te sasiądy to są chamy.

  • Mmh says:

    Ja dodaje jeszcze łyżeczkę proszku do pieczenia i wtedy są fajne puszyste.

  • emilka says:

    mam 12 lat a wyszły rewelka :)

  • Anka says:

    Pierwszy raz w życiu udały mi się naleśniki :)
    Dzięki wielkie- już prawie wpisałam je na „czarną listę koszmarów kuchennych”.

  • Wiktoria says:
    5

    Mam tylko 13 lat I nigdy nie umiem poradzic sobie w kuchni. Tym razem zrobilam cos przepysznego! Dziekuje za pomoc.

  • Julka says:

    nie cierpię naleśników… kojarzą mi się z biedą w domu, ale…ALEEE mam dość sporo opieniek i chcę zrobić naleśniki z farszem grzybowym, może takie krokiety… mam nadzieję, że naleśniorki wyjdą bo fajnie Pan je opisał .. ale jak nie wyjdą to Pana znajdę ;) na następnym przepisie :) :) pozdrawiam Julka Mikusek

  • Anka says:

    Ja uwielbiam naleśniki w każdej postaci i ilości. Mam też dzięki dobrym radom #BabciaSzymanowska dotyczące naleśników np. dodanie wody gazowanej albo odstawienie na jakiś czas przed pieczeniem :D Polecam wypróbować.

  • Darkness says:
    5

    Świetny przepis, ja dodałam olej do masy i smażyłam na suchej patelni – naleśniki wyszły boskie :)

  • Patka says:
    5

    Super , dzięki tobie moje naleśniki zawsze wychodzą pycha

  • Ewa says:

    Świetne ! Posmarowałam jogurtem ,dodalam truskawki i złożyłam. Pyszne :)

  • Kudłaty says:

    Jeszcze długa droga zanim nauczę się jak robić dobre naleśniki, ale jest coraz lepiej! Na pewno nikogo nie poczęstuję tymi, które właśnie wysmażyłem, ale dało się zjeść :) Wciąż w kuchni najlepiej wychodzi mi gotowanie wody :p

  • Edi says:

    Fajny przepis – wyszło. (tylko nie chciała a chciał)
    Dzięki

  • Garola says:
    5

    Super nalesniki, proste przygotowanie. DZIEKUJE!!!

  • Agnieszka says:
    5

    Nalesniki rewelacyjne prawdziwe proste i smaczne takie jakich szukalam i pierwsze z mnostwa przepisow ktore mi sie udaly:)dziekuje za przepis juz ze mna zostanie

  • wk says:

    Wychodzą super, nareszcie takie, jak moja babcia smażyła. Bardzo smaczne i nie rozwalają się przy obracaniu na patelni. To, czy trzeba dolać więcej mleka, zależy od rodzaju mąki – jedna chłonie więcej, inna mniej. Dzięki za przepis i pozdrawiam!

  • Lena says:

    Super przepis!!!!!!❤❤❤❤
    Pozrawiam,
    Lena z Gliwic, 12 lat

  • Magdi says:
    4

    Ciasto smakowo ok, ale bez wody – bardzo, bardzo gęste. Jak zaczęłam rozrzedzac, trudno mi było „złapać” proporcje.

    • Garola says:

      zrob dokladnie jak w przepisie, dodaj tylko jedna czwarta szklanki wody, albo mniej – gestosc ciasta to jak smietana – inny forma kontroli cisata to: z lyzki powinno ciasto splywac, ale powinno pokryc lyzke cienka warstwa

  • Darek Wdw17i says:

    Bardzo dobry i prosty przepis, taki dla ludu, zagonionego, Tomek, jesteś wielki, wielki szacun, pozdrawiam i życzę dużo radości,

  • Oli says:

    Dziękuję za ten przepis. Idealny, właśnie czegoś takiego szukałam, a nie jak te supermiekkie superrozpadajace się, udziwniane i jedynie idealnie nadające się do wyrzucenia. Jeszcze raz dziękuję. Będę takie smażyć dzieciom.

  • Alicja says:
    5

    wyszły idealne :)

  • ZozoleQ says:

    Naleśniki wyszły superowe ! Pierwszy raz w życiu robiłam sama naleśniki i już zawsze będę korzystać z tego przepisu ! <3 Wzielismy je zamiast kanapek jak jechaliśmy do niemiec jak kanapek zawsze jest kilka to naleśników musiała być cała góra bo takie pyszne

  • Patryk says:

    Mniam Ten przepis jest znakomity ! ☺

  • adam says:
    4

    super przepis z tym podrzucaniem zaawansowanym

  • Lady Agnezza says:
    5

    Dzięki Tobie stałam się mistrzynią naleśników. Wyszły rewelacyjnie jak u mojej mamy :-DZ całą pewnością będę zaglądała tu częściej ;-)

  • pinek says:
    5

    mega przepis 7 naleśników i pełny:D

  • Aleksandra says:

    Jeju dziękuję za przepis i rady ♡ Jestem antytatent w pieczeniu naleśników , zawsze mówię nie umiem ich piec . A tu taki numer wyszły obłędne

  • Hania says:
    5

    Naleśniki pana Tomasza Łacha – pyyyyyszne naleśniki szybkie i proste smacznie polecam

  • :P says:
    5

    Przepis bardzo dobry :D Ja jednak dodałem też troszke sodki oraz maślanki polecam też tak zrobić są puszystsze :D

  • naleśniki says:

    Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)

  • Marta says:
    5

    Pierwszy raz dziś robiłam z tego przepisu ;) Dziękuję, było pyszne :)

  • Magda :) says:

    Świetny przepis! Prosto, łatwo i Smakowicie! Dzięki!

  • mlgw says:

    Witam, wszystkich serdecznie mam prawie 38 lat i to jest mój pierwszy raz!!!! Wyszły super!!! Wielkie dzięki:)

  • Patrycja says:

    Zrobiłam takie dla mamy i siostry na obiad były zachwycone.

  • ewa says:

    Aż nabrałam ochoty na naleśniki z konfiturą z pigwy :)

  • ja bardzo lubię naleśniki ze szpinakiem albo z jagodami a ten przepis pasuje do naleśników z jagodami lub też ze szpinakiem :)))) ale każdy może po swojemu!!! ;)

  • ja uwielbiam naleśniki ze szpinakiem albo z jagodami a ten przepis bardzo pasuje do szpinaku lub jagód

  • nihonka says:
    5

    Super przepis łatwo szybko i smacznie

  • Soliiik says:
    5

    bardzo fajne :) zkorzystam

  • moni says:

    Bardzo szybkie i smaczne.

  • Karolina says:

    Mam 2 pytania, czy jak użyję się podwójnej porcji składników to wyjdzie ich więcej?I czy można użyć zwykłego oleju ?

  • Karolina says:
    5

    Mam 14lat i dzisiaj pierwszy raz zrobiłam naleśniki. Zrobiłam je dla mamy kiedy wiedziałam ze wroci pozno z pracy. Byla super zadowolona ! POLECAM!

  • michal says:
    5

    Pierwszy raz robilem nalesniki i wyszly super, polecam :)

  • gonia says:
    5

    Naleśniki pierwsza klasa!!!Wcześniej próbowałam dużo przepisów ale ten pobił wszystkie MNIAM :)Moja wersja bez cukru do krokietów z odrobiną wody na tą proporcje(nie pęka przy zwijaniu)Polecam ze smakiem

  • Derse says:
    5

    Bardzo dobry przepisz pyha pyha mniam mniam

  • julia Dylewska says:
    5

    niewiem jak to smakuje

  • cyt says:
    5

    super przepis… od dawna szukałam prostego zwykłego przepisu bo z innych, wymyślnych wychodziły mdławe naleśniki – w końcu znalazłam odpowiedni :))Ja dodałam (zamiast całej szklanki mleka) pół szklanki mleka i pół szklanki wody mineralnej. Jak ktoś chce podawać na słodko to można jeszcze sypnąć do ciasta cukru waniliowego :)))

  • Blue says:

    Ja osobiście uwielbiam naleśniki. Może nie dokońca wychodzi mi ich robienie (ciasto się nie rozlewa. Ale to już moja wina :p), ale z twojego przepisu i tak wychodzą świetnie.

  • kkks says:
    5

    moja ciocia bardzo lubi ,,NALEŚNIKI”i je gotować ale niestety miała wypadek z nogą i skręciła sobie nogę

  • kkks says:
    5

    bardzo ale to bardzo dobre macie naleśniki i bardzo apetyczne bardzo bym sam takie zrobił ale mam dopiero ,,9 lat”i mama mi zabrania bo moge niby się popażyć a i moja dziewczyna też

    • Atf says:

      Wy może zostańcie przy zabawie w doktora, bo w kuchni, to wiecie, łatwopalny gaz, rozgrzany olej..

  • Lidan says:

    Nigdy nie mogę opanować zdziwienia gdy ktoś mówi, że nie umie robić naleśników. To pierwsza potrawa jakiej nauczyłam się robić jeszcze w czasach szkolnych. Tradycyjne naleśniki z twarogiem na słodko od dziecka były moim ulubinym obiadem. Robię „na oko” z mlekiem i wodą mineralną. Do ciasta dodaję odrobinkę oleju i dzięki temu nie smaruję już patelnie nawet pod pierwszego naleśnika. Odkąd pojawiły się patelnie teflonowe naleśniki zawsze mi się udają.

    • Tomek Lach says:

      To prawda, naleśniki są super proste, ale jak już się nabędzie wprawy albo ma się dobrego nauczyciela ;) Autentycznie dla wielu osób to wielkie wyzwanie.

    • kkks says:

      doba ale ja też umiem tylko mi ,,MAMA ZABRANIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

    • fokla says:

      wow

  • lubie palcki says:
    5

    bardzo dobre

  • gosias says:
    5

    Naleśniki polecam z mąki pełnoziarnistej pszennej- ja używam Lubelli- trzeba tylko dodać trochę więcej mleka lub dolać w międzyczasie bo szybciej masa gęstnieje jak trochę postoi w oczekiwaniu na smażenie. Mają inny smak niż z białej, wg mnie są lepsze. Za pierwszym razem zjadłam 3 na raz solo bez żadnego farszu :)Można też pomieszać mąkę białą i pełnoziarnistą- nie są nudne.

  • Hanka says:
    5

    No musze przyznac- przepis rewelacyjny. Nalesniki genialnie lekkie i puszyste wyszly. Ja dodalam pol na pol mleka i wody gazowanej, i sypnelam troche cukru waniliowego. Naprawde polecam przepis :)

  • Olcik says:
    5

    Wreszcie normalny bez cudacznych dodatków przepis.Naleśniczki wychodzą cudne i delikatne.Dziękuję:)))))))))))

  • Agnieszka Maj says:
    5

    Uwielbiam naleśniki, zarówno te tradycyjne cienkie jak i amerykańskie grubsze ciasto. Jak dla mnie najsmaczniejsze są zawsze z owocami lub kremem czekoladowym. Świetny przepis i na pewno go wypróbuję

  • imag123 says:
    5

    No i zrobiłam wg. przepisu, po odczekaniu 30min. ciasto jak dla mnie było trochę za gęste i dolałam wody przefiltrowanej tak ok. 100ml ale było 2szkl. mleka i 2 mąki 2 jajka. CIASTO SUPER !!! zawsze twierdzę że im prostszy przepis tym lepsze danie wychodzi. Naleśniki cieniutkie jak opłatki, w smaku wyborne. Wszystkim bardzo polecam.ZOSTAŁAM FANEM BLOGA !!!!

  • Malgosia says:
    5

    Gratulacje. Nigdy mi nie wychodziły. W końcu normalny przepis. Nie zamienię go już na żaden inny.

  • Wielki Uczony says:
    5

    Czytelny, przejrzysty, prosty – właśnie tego szukałem.

  • Madziula i Wika says:
    5

    Super przepis zrobiłyśmy wszystko same POZDRAWIAMY =]

  • Michalina11 says:
    5

    Mam 11 lat i te naleśniki zrobiłam sama. Są smaczne,szybkie do zrobienia i proste : )Naprawdę polecam; )

  • kuba says:

    Wyszly mi idealnie :) piekny przepis dziekuje bardzo :)

  • Anna says:
    5

    Naprawdę naleśniki wychodzą rewelacyjne z Twojego przepisu. Do tej pory jedynie naleśniki mi nie wychodziły jak należy. Dzięki wielkie :)

  • Maciejka says:

    Ja dodałam jeszcze startej wanili i łyżkę smietanki 30 %. Przepis super.

  • Bernard Simlat says:

    Dobry przepis dla kogoś komu nie wychodzą naleśniki. Ja osobiście robię je już od kilku lat i właściwie robię je całkowicie na oko… dodaję trochę wody, trochę mleka, soli i innych przypraw na jakie akurat mam chęć. Parę razy użyłem też wody gazowanej wtedy ciasto było bardziej … pulchne, choć nie aż tak bardzo. Można też użyć piany z białek większej ilości jeśli przygotowuje się ciasto :)

  • Aśka says:

    Prosty przepis nawet dla takiego nieuka kuchennego jak jak hehe SUPER !!

  • cicha says:
    5

    robilam wczoraj te nalesniki! mega super!! tylko z tej proporcji wyjdzie ich mało, ja dolałam troche wody gazowanej i dosypałam mąki i wyszło 9 sztuk :)

  • cicha says:
    5

    bedę dziś robić i to ze szpinakiem! <3

  • asia says:

    naleśniki wyszły super, szybko się robią, a rodzina zachwycona. dziękuję :D

  • karolina says:
    5

    ” (…) przy pomocy odpowiedniego narzędzia”…ach! jak to brzmi ! heh :)

  • Karolina i Wiktoria says:
    5

    Naleśniki wyszły genialne :) Super. Mamy po 12 lat a wyszły nam genialnie :) Dziękujemy za taki prosty przepis ;p Pozdrawiamy :D

  • Iza:) says:
    5

    Właśnie robie naleśniki! Dziękuje za przepis i pozdrawiam mysle ze dobre wyjdą haha:)

  • Sandra says:

    Już gotowe, ale co z jajkiem ??

  • Paula says:
    5

    Ja zaraz ide je robić ! Bo super wyglądają a zacie jakiś przepis na nalesniki waniliowe bo kiedyś jadłam i były super ! z gury dziękuje !

  • Daniela says:

    Prosty przepis, takiego potrzebowałam a proporcje zobrazowane za pomocą 2 szklanek zapamiętam do końca życia. PYSZNIE ROZKOCZNIE dziękuję <3

  • anna siejka says:
    5

    jesteś genialna naleśnikite są pyszne pychota

  • anna siejka says:
    5

    super mi wyszły mmmmmmmmm

  • Martyna says:

    Ja dodaję jeszcze pół łyżeczki proszku do pieczenia ;)

  • kuczek says:

    no właśnie, a gdzie po drodze zniknęło jajko…??? :-(

  • Iv says:

    co do jajka polecam dodac do ciasta zołtko, a białko ubić ze szczyptą soli i wmieszać na koniec w ciasto – bajka… :)

  • Biala says:

    Brak logistycznych informacji o jajku :)

  • justyna says:

    nie zjadlam jeszcze nalesnikow ale juz mi slinka leci

Ilość komentarzy: 122 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php