Placki z dyni

placki z dyni

Dynia to zdecydowanie najmocniejszy październikowy akcent w mojej kuchni. Po przygotowaniu wszystkich możliwych zup dyniowych, postanowiłem przygotować coś w rodzaju drugiego dania. Placki z dyni przygotowałem podobnie do placków ziemniaczanych, jednak doznania smakowe i wizualne nic wspólnego z nudnymi ziemniakami nie miały.

Placki te możesz podawać na różne sposoby, a także przyrządzać z różnych rodzajów dyni. Jestem pewien, że ich piękny kolor przypadnie do gustu wszystkim dzieciom, a co najlepsze to podawać je można zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej, czy nawet pikantnej.

Zobacz przepis na placki z dyni w wersji wideo:

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki potrzebne do przygotowania placków z dyni

  • ok. 400 – 500 gr miąższu z dyni (czyli połówka niedużej dyni pozbawiona skóry i pestek)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • dwa jajka
  • przyprawy: imbir, sól, pieprz
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • olej do smażenia
  • dwa pomidory świeże lub z puszki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka octu winnego lub balsamicznego
  • przyprawy: zioła, sól, pieprz

Przygotowanie placków z dyni

  1. Dynię oczyściłem z pestek i obrałem ze skóry, a następnie pokroiłem na kilka większych kawałków.

  2. Każdy kawałek dyni starłem na tarce o grubych oczkach (jak do placków ziemniaczanych). Startą dynię wrzuciłem do dużej miski.

    placki z dyni

  3. Do małej miseczki wbiłem dwa jajka, dodałem oliwę z oliwek, słuszną łyżeczkę imbiru, pół łyżeczki soli i dwie szczypty pieprzu, a następnie wszystko przez minutę-dwie intensywnie mieszałem przy pomocy trzepaczki.

  4. Roztrzepane z przyprawami jajka wlałem do miski z dynią i wszystko starannie wymieszałem.

  5. Następnie do miski wsypałem mąkę i znowu mieszałem wszystkie składniki do czasu uzyskania jednolitej masy.

  6. Przed smażeniem placków zająłem się przygotowaniem prostego sosu. Zmiksowałem delikatnie w blenderze dwa pomidory z dodatkiem oliwy, octu balsamicznego, soli, pieprzu i niewielkiej ilości oregano. Zamiast sosu pomidorowego z powodzeniem możesz  dodać do placków dyniowych kwaśną śmietanę, lub jogurt naturalny.

  7. Następnie na patelni rozgrzałem dość mocno niewielką ilość oleju i przy pomocy łyżki nakładałem niewielkie porcje przygotowanego ciasta.

  8. Placki smażyłem po ok. dwie minuty z obu stron. Kiedy były już ładnie przyrumienione (patrz na zdjęcie), zdejmowałem z patelni i od razu podawałem.

przygotowania: 30 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 60 minut
kuchnia polska
Obiad

Smacznego! :-)

placki z dyni

Propozycje podania placków z dyni

Powyższy przepis traktuj jako bazę do dalszych zabaw i eksperymentów.

  • Takie placki możesz podać z ulubionymi dipami
  • Świetnie pasuje do nich sos pomidorowy, taki sam jakiego używasz np. do pizzy.
  • W wersji dla dzieci jako główny dodatek posłużyć może jogurt naturalny
  • Oprócz jogurtu dobrze skomponują się z plackami dyniowymi własnej roboty powidła i konfitury, np. pomarańczowa czy śliwkowa.
  • Masę na placki możesz doprawić 1/2 łyżeczki kurkumy, imbiru, lub cynamonu, a nawet dodać rozgniecione na proszek goździki. Dzięki temu uzyskasz piękny korzenny aromat.

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 83 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 83 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Grazyna says:

    Super

  • Sprite says:

    placuszki dyniuszki – mniam, mniam :)

  • Iga says:

    Pychotka, właśnie uraczyłam nimi moją rodzinę + jogurt naturalny. Córka (16lat) zjadła, uwaga….. 15 sztuk. Lepszej pochwały chyba nie potrzeba :) Dziękuję za przepis!

  • Hania says:

    Ja dziś też zrobiłam placuszki z dyni bardzo smaczne -polecam smacznego Hania

  • damian says:

    wlasnie je zjadlem tylko bez imbiru i z ketchupem sa super nastepnym razem dodam troche sera zoltego polecam kazdemu

  • anka says:

    Niestety mojej rodzinie nie smakowały . Były słodkawe i mdłe. Zdecydowanie wolimy chrupiące ziemniaczane

  • Tomasz says:

    Bardzo dawno nie jadłam placuszków dyniowych. Muszę spróbować tego przepisu :)

  • Teresa A. says:
    5

    Też takie zrobiłam. Według Pana przepisu. Pychota . Pozdrawiam

  • kunegunda says:

    mimo małej zniechęty w filmie, to zwykla dynia najlepsza- próbowałam z piżmową i hokaido ale klasyczna polska wymiata :) polecam przepis z cebulą

  • kunegunda says:
    5

    mimo małej zniechęty w filmie, to zwyla dynia najlepsza- próbowałam z piżmową i kokaido ale klasyczna polska wymiata :) polecam przepis z cebulą

  • kunegunda says:
    5

    placki są pyszne bo przepis łatwy i smaczne :) moja siostra dyni nie cierpi ale to właśnie te placki zmieniły jej podejście :) pytanie do autora – czy takie do których do ciasta da się dżemu też nie zawiodą?

  • Aneta says:

    To moja pierwsza przygoda z dynią. Coś niesamowitego! Zniknęły w mgnieniu oka :)

  • Mar Mar Bi says:
    5

    Świetny przepis: łatwy, a danie smakowite. Robiłam z dyni piżmowej startej na mniejszych oczkach. Pomimo drobnego tarcia placki nie rozłaziły się – może dlatego, że dynia stała kilka miesięcy na stole, zanim się do niej dobrałam, więc zdążyła trochę przyschnąć? :)

  • Anita says:

    placki świetne.ja zrobiłam trochę inaczej.nie miałam w domu imbiru to dalam troszkę więcej pieprzu i dużo natki pietruszki.zamiast białej mąki dałam pół na pół kukurydzianej i żytniej i łyżke kaszy mnny dla lepszego”związania”składników. pycha.pasuje do nich prawe każdy sos ale solo sa super.dzięki za przepis

  • Karolina says:
    5

    Super placki!!! Dodalam jeszcze cebule od siebie! Polecam :)

  • Alicja says:
    5

    Szybkie, proste i pyszne. Robiłam z dyni piżmowej z mąką pszenną razową i olejem orzechowym. Mają bardzo delikatny, mleczno-słodkawy smak. Na pewno wypróbuję też inne warianty :)

  • magda says:
    5

    super! ja dodaje jeszcze 2 łyżki słonecznika łuskanego i podaje z sosem czosnkowym :)

  • Mika says:
    5

    Zostało mi miąższu z czasu gdy wybierałam go z dyni aby zrobić Jack o’Lantern, nie wiedziałam co z tym zrobić to zrobiłam placki.Nie spodziewałam się, że placki będą takie słodkie nawet bez dodatku cukru.

  • Beata says:
    5

    Ręce mi odpadły od tarki, ale warto było – rewelacja, rozpływają się w ustach :) Warto zamiast sproszkowanego imbiru wykorzystać jeszcze tę tarkę i zetrzeć do ciasta kawałek świeżego imbiru. Nadaje cudowny aromat i smak. Dzięki za przepis i pozdrawiam!

  • Dagmara says:

    już drugi sezon korzystam z tego przepisu, placuszki są rewelacyjne :)
    wszyscy nawet Ci którzy nie przepadają za dynią zjadają je ze smakiem.. polecam również wersję z drobno pokrojonym porem, coś niesamowitego :)

    • mcpr says:

      Tzn. dynia+por, czy por zamiast dyni? Imbir też się daje przy tym porze? Jaki sos? Masakrycznie zdawkowa informacja, nic nie wiadomo.

  • Ala says:

    Jakiego rodzaju dyni użyłeś w swoim przepisie?

  • Janko says:

    wlasnie szukam, czy ktos probowal z dynia pizmowa

    • Mar Mar Bi says:

      Świetny przepis: łatwy, a danie smakowite. Robiłam z dyni piżmowej startej na drobno. Pomimo drobnego tarcia placki nie rozłaziły się – może dlatego, że dynia stała kilka miesięcy na stole, zanim się do niej dobrałam, więc zdążyła trochę przyschnąć? :)

  • Sara says:
    5

    Świetny przepis, właśnie wypróbowałam. Pyszne, mięciutkie placuszki, nawet mój mąż, który nie lubi dyni, zjadł je z apetytem :)

  • anisar says:

    czy do tych plackow moze byc dynia zmiksowana

    • Mieszko says:

      Lepiej nie – puszcza wodę, i albo się rozłazi podczas smażenia albo trzeba dać dodatkowe jajko i więcej mąki i placki robią się twarde. Ziemniaki co innego – zawierają więcej skrobii.

  • Ela says:
    5

    Czy ciasto będzie dobre jeśli trochę polezy przed smażeniem?

  • CottonCandyTail says:

    Czy robił je ktoś kto NIE LUBI dyni? Moja rodzina zdecydowanie nie przepada za smakiem dyni, ale dostałam taką ładną, nie za dużą, idealnie dojrzałą od babci, grzech takiego prezentu nie przyjąć… Szukam jakiegoś ‚obojętnego’ w smaku przepisu, bo jak gdzieś widzę curry, dynię z mięsem, czy coś takiego, to nie chcą o tym słyszeć domownicy, ja zresztą też, ale placki z ziemniaków, czy cukinii to chyba każdy lubi. Robił je ktoś kto wcześniej nie lubił dyni a w takiej postaci mu smakowały?

    • Sara says:

      Tak, u mnie mąż nie lubi dyni, a placuszki zjadł z apetytem. Z dyni polecam też „oszukane” dżemy, np. z pomarańczą, która skutecznie „neutralizuje” smak dyni, taki dżemik spokojnie może uchodzić za pomarańczowy (tym bardziej, że kolorek taki sam). Jeśli chcesz przemycić zdrową dynię niejadkom – serdecznie polecam ;)

    • gosia says:

      Nie robię potraw z dyni na słodko. Lubimy zupę i placki. Wg/tego przepisu.
      Placuszki będą dziś po południu :)

    • ZOFIA says:

      to ugotuj zupę krem z dyni pycha ja dodalam ale juz na talerzu grzani tez szybko sie robi
      POLECAM

  • agusia says:

    Placki naprawdę pyszne! dziękuję za ten przepis :-) córka była również zachwycona Pozdrawiamy ;-)

  • Kacha says:
    5

    Bardzo smaczne :) ja do tego przepisu, dodalam jeszcze troche cebuli (średnią cebulę) i 2 ząbki czosnku

  • Marcin says:

    Mniam, wyglądają niesamowicie apetycznie :D

  • kuzmida says:
    5

    Super. Przyznam podeszlam z pewna doza niedowierzania, ale sadzac po komentarzach skusilam sie. Maz byl zachwycony i kucharka tez. Dzieki. Z reszty dyni bede probowac twoje pierogi:-)

  • Alicja says:
    5

    Ja dodałam do ciasta ząbek czosnku i nie żałuję ;) przepyszbe placuszki idealne na kolacje lub obiad ! ;)

  • Monika says:
    5

    Dziś zrobiłam placuszki,podałam z gulaszem .Rewelacja,dzieciaki opychały się,a to w tym przypadku oznacza,że są przepyszne.Dziękuję za przepis.Dodaję do ulubionych :-)

  • Nikola says:
    5

    W zeszłym roku robiła i wyszły takie pyszne że w rtym roku specjalnie zaczynam wcześniej sezon dyniowy :-) SUper przepis!

  • Aga says:

    ciekawy przepis własnie zerwałam świerzą dynię i biorę się do roboty!

  • Babcia says:

    To nie bedzie komentarz ale zapytanie dlaczego nie moge wydrukowac strony z przepisem…..wszystkiego nie zapamietamnp..skladnikow,wykonania…..a chetnie zrobilabym jakies danie bo wygladaja smakowicie…np placki z dyni…pozdrawiam i oczekuje odpowiedzi…

  • luim says:

    Super. Dodałem trochę mąki ziemniaczanej.
    Z dżemem z cukinii – SUPCIO :) Pozdrawiam

  • Silje says:
    5

    Przepis jest prosty, a takie lubię najbardziej :D placki wyszły lepsze niż przypuszczałam! Rewelacja :)Szkoda że mój mężczyzna nie podziela mojego zdania ale już na celowniku mam zupę czosnkową i myślę, że będzie mu smakować :)

  • katia says:

    Czy mase moza zrobic tak godz wczesniej znaczy przed smazeniem? Nie straci na koloze,konsystencji i smaku?

  • EvVy says:
    5

    Placuszki są idealne! Puszyste w środku, rumiane i chrupiace z zewnątrz.. Przesmaczne! Skomponowane z jogurtem naturalnym – wprost genialne.. :) Mąż zachwycony nowym smakiem z Mojej kuchni.. Dziękuje za przepis :) będę go jeszcze nie raz powielała!

  • Wiola says:
    5

    Wyglądają wspaniale. Już znużyły mi się zupy dyniowe i z przyjemnością spróbuję czegoś nowego. Dynię uwielbiam i to one są jednym z powodów, dla których lubię jesień :)Dzięki wielkie! Jutro robię rewolucje w kuchni ;)Pozdrawiam,Wiola

  • Ania says:
    5

    PRZEPYSZNE!!! Zamieniłam tylko makeą pszenną na kukurydzianą.Dzięki!

  • Świetne, nie robiłam jeszcze z dyni (robiłam z cukinii – jej sąsiadki). Podejrzewam, że smak jest fantastyczny!

  • Sal80 says:
    5

    Trzeba dodać odrobinę wody i może ciut więcej mąki, aby masa była bardziej płynna i kleista. Poza tym smak placków obłędny. Dzięki za przepis :)

  • Irena Trybus says:

    Poezja- są pyszne rozpływają się w ustach robiła je po raz pierwszy i nie ostatni podawałam z tzatzikami

  • Zosia says:
    5

    Pyszne placuszki dziekuje za przepis,ja uzylam dyni maslowej i podalam z sosem jablkowo-jagodowo-truskawkowy .

  • olka says:

    Pyszne!!Nie miałam imbiru,ale wyszły super.Bardzo dobrze smakują z jogurtem naturalnym i wędzonym łososiem.Polecam!!

  • Katarzyna says:
    5

    Placki z dyni najlepsze na świecie są! Dzieci są zachwycone czymś nowym. Gorąco polecam. :)

  • pani z lasu says:
    5

    Dzięki za przepis. Nie lubię imbiru, więc pozostałam przy soli i pieprzu. Dodatkowo dodałam pora. Rewelacja! Właśnie się zajadam :)

  • Asia says:
    3

    Skusilam się na te placuszki po genialnych zdjęciach i komentarzach. No i klapa :/ nie wiem co mogłam zrobić źle ale placki wcale nie wyszły puszyste a twardawe, w ogóle wymieszanie powstałej masy było bardzo trudne ze względu na „małą wilgotność”. Myślę, że trzymałam się podanych proporcji, więc co mogło pójść nie tak? Dynia świeżo zerwana z ogrodu… Może tak wrzucić więcej zdjęć? Jaka powinna być konsystencja masy gotowej do smażenia?

    • Tomek Lach says:

      Asiu konsystencja masy powinna być mniej więcej taka jak przy plackach ziemniaczanych. Myślę, że duże znaczenie ma tu sama dynia, jej gatunek, a także świeżość/wilgotność.

  • dorota says:
    5

    Gdyby zblendowac zamiast trzec na tarce? Co o tym mysliscie?

    • Tomek Lach says:

      Wyjdzie papka, ale placki powinny się usmażyć ;) Ja lubię zarówno ziemniaczane jak i dyniowe placki z grubo przetartych warzyw.

  • Iwona says:

    Właśnie zrobiłam… imbiru miałam tylko trochę mniej a do sklepu daleko. Robiłam z dyni piżmowej. Wyszło pycha :)

  • bea says:

    Placuszki pycha :) ja zrobiłam z sosem tzatziki , ale się opchaliśmy z mężem , teraz pora na siestę:)

  • Marcin says:

    SUPER!

  • Ania says:

    Wyborne !!! Mój 3 letni niejadek wcinal aż mu sie uszy trzęsły !!! Nawet moja 80 letnia babcia która całe życie piekła przepyszne ale tylko z ziemniaków powiedziała „są lepsze niż ziemniaczane” !!!! A do tego prosto i tanio dzięki za przepis pozdrawiam

  • astovera says:

    U mnie z jogurtem naturalnym, super! Polecam i coś czuję, że blog dodam do obserwowanych:)

  • kaja says:

    Placki pychota . Moja corka wlasnie sie zajada z cukrem i smietana . Prosty przepis a do tego mega pyszny.

  • majka says:

    A na jesienną słotę polecam gulasz z dynią, oczywiście najpiękniejszy jest z odmiana hokkaido :) http://www.sendspace.pl/file/721715f7c9c3d5d7bdd313e

  • majka says:

    Polecam ziemnieczano-cukiniowe <3 Najlepsze z sosem czosnkowym ze startym ogórkiem ;-)

  • OlaK. says:

    Protestuję! Ziemniaki nie są nudne! ;-)

  • Gaśka says:

    Super :))) Nie jestem jakimś wielkim fanem dyni, ale w tych plackach jak najbardziej :))) Pycha !!! Fajnie też smakują jak się doda startą cebulkę i łyżkę śmietanki, albo zamiast imbiru np ziola prowansalskie do ciasta :)) Można sobie eksperymentować do woli ! Dynia jako „materiał główny” placuszków jest super! Dużo delikatniejsza niż ziemniaki. Bardzo dziękuję za inspirację i pyszny przepis :)) Polecam!

  • jas/marti says:

    super placuchy-my jedliśmy z dżemem z truskawek tego rocznych:)mniam super

  • Emilka says:

    Te placki są świetne! Bardzo podoba mi się w nich wyraźny smak imbiru. Wielkie dzięki za przepis :)

  • iza says:

    super, super, super ;) , gdy podałam, wszyscy myśleli, że to placki ziemniaczane…inaczej…
    ha ha ha
    udało się, zajadali się, że ho ho :)
    bo na dynię długie zęby…zupka z dyni nie bardzo… ;)
    a tu suprajs !
    dzięki za przepis :)
    pozdrawiam

  • Ana says:

    pycha!! zrobiłam je dzisiaj bo miałam duuży zapas zamrożonej dyni. POLECAM

  • lu says:

    Wygląda i brzmi wybitnie pysznie. Za oknem szaro, buro i ponuro. Wszystkie składniki w domu, zaraz zabieram się do roboty. Pora wpuścić trochę złocistego słońca na talerze.
    Dzięki!

  • JunkoEve says:

    Właśnie skorzystałam z tego przepisu. Jest naprawdę prosty do wykonania, a mówię to jako osoba, która dopiero od miesiąca gotuje. Placki były puszyste, ale bardzo sycące. Sos wyszedł mi inaczej niż na zdjęciu, był spieniony, ale również bardzo smaczny.

Ilość komentarzy: 83 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php