zajadam.pl
Nauka pieczenia pizzy
Nauka pieczenia pizzy

Zupa dyniowa na mleku kokosowym

zupa dyniowa na mleku kokosowym

W sklepach również poza głównym sezonem dyniowym dostępne są od czasu do czasu różne odmiany dyni. W ostatnich tygodniach kilka razy trafiłem na nieduże dynie piżmowe o intensywnie pomarańczowym i słodkawym miąższu.

Świetnie sprawdziła się taka dynia w warzywnej zapiekance z kaszy gryczanej. Tym razem postanowiłem przygotować z niej letnią, orientalną zupę na bazie niedzielnego rosołu i mleka kokosowego. Świetnie sprawdziła się jako obiad w trakcie super upalnego weekendu.

Czas przygotowania

10 minut na pokrojenie warzyw i nastawienie zupy, a następnie ok. 30 minut na gotowanie

Składniki

  • rosół lub domowy bulion – 1 litr
  • 1 puszka mleka kokosowego – 400 g
  • jedna mała dynia piżmowa (ok. 1 kg)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • przyprawy: sól, pieprz, płatki chilli, płaska łyżeczka cynamonu, płaska łyżeczka imbiru, pół łyżeczki kurkumy

Przygotowanie zupy

  1. Dynię obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

  2. W garnku podgrzej rosół, dodaj do niego dynię i mleko kokosowe, a także wszystkie przyprawy, i sok z limonki.

  3. Gotuj na średnim ogniu przez ok 25 minut aż dynia będzie miękka, a następnie zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładziutki krem.

  4. Gotowe!

zupa dyniowa na mleku kokosowym

Skomentuj
warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Polecam upiec dynię, jej smak jest o wiele lepszy, ja dodaję jeszcze marchewki z rosołu przed zblendowaniem i zeszkoloną na maśle cebulke, posypuje uprazonymi pestkami słonecznika

Czego szukasz?

css.php