zajadam.pl

Zapiekanka warzywna z kaszą gryczaną

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Zapiekanka z kaszy gryczanej z mnóstwem warzyw i aromatycznych przypraw to jedno z fajniejszych dań, jakie w ostatnich tygodniach przygotowałem. Za składniki posłużyło mi wszystko co miałem w lodówce ;)

Zapiekanka ta jest również efektem eksperymentów, jakie czynimy w naszej domowej kuchni, a które mają na celu sprawdzenie czy (i jak smacznie) możemy funkcjonować bez mięsa i nie być głodni w godzinę po zjedzeniu obiadu. Ten przepis mogę śmiało polecić i potwierdzam – bez mięsa dało radę.

Tak duża różnorodność składników pozwala uzyskać danie o bardzo urozmaiconym smaku, gdzie każdy kolejny kęs niesie ze sobą coś nowego. A to słodka dynia z aromatem goździkowym, a to imbirowa fasolka, a to chrupiąca cukinia z nutą kardamonu. Dzięki temu nawet w przypadku przygotowania dużej porcji i zapasu na dwa-trzy dni, codzienne jedzenie tej zapiekanki szybko się nie nudzi.

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Czas przygotowania

15-20 minut na przygotowanie składników, a następnie ok. 1,5 godziny pieczenia

Składniki zapiekanki

Podane proporcje wystarczyły do przygotowania dwóch solidnych porcji obiadowych zapiekanki.

  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • pół czerwonej papryki
  • 1/3 niedużej cukinii
  • 10-15 sztuk fasoli szparagowej
  • nieduży kawałek dyni piżmowej
  • jedna marchewka
  • pół cebuli
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • jeden nieduży korzeń pietruszki
  • 1/3 szklanki oliwy lub innego tłuszczu (np. olej kokosowy, olej rzepakowy)
  • przyprawy: sól, pieprz, cynamon, kurkuma, imbir, kardamon, trzy goździki, kolendra (ilość przypraw dobierz wedle własnych upodobań, ważne aby nie przesadzić z goździkami i kolendrą, które mogą niepotrzebnie zdominować smak całej zapiekanki)
  • do podania: gęsty jogurt naturalny, posiekany szczypiorek

Przygotowanie zapiekanki

  1. Zacznij od ugotowania kaszy gryczanej zgodnie z instrukcjami z opakowania.

  2. Następnie zajmij się krojeniem warzyw. Polecam przygotowanie ich w formie większej kostki, tak aby cukinia czy dynia były w sam raz na jeden kęs. Zachęcam też do tworzenia własnych zestawów warzyw w zależności od tego co masz w danej chwili w lodówce lub jakie sezonowe warzywa dostępne są aktualnie w sklepach.

    Warzywa do zapiekanki

  3. Pokrojone warzywa wrzuć do dużej miski, posyp dość obficie wszystkimi przyprawami wymienionymi na liście składników i całość dobrze wymieszaj. Następnie do przyprawionych warzyw dodaj kaszę, wlej oliwę i jeszcze raz zamieszaj wszystko, aby składniki dobrze pokryły się tłuszczem i przyprawami. Tak przygotowaną mieszankę przełóż do naczynia żaroodpornego.

    Zapiekanka z kaszy gryczanej

  4. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (górna i dolna grzałka) i piecz przez ok. 90 minut. Proponuję przez mniej więcej połowę czasu zapiekać pod przykryciem (ja nakładam folię aluminiową na wierzch), a drugie 45 minut piecz bez przykrycia. Od czasu do czasu można lekko zamieszać warzywa, aby nie tylko te z góry ładnie się przyrumieniły.

    Zapiekanka z kaszy gryczanej

    Zapiekanka jest gotowa, kiedy wszystkie warzywa są miękkie, ale jeszcze leciutko chrupiące – nie dopuść do tego, aby zamiast zapiekanki z warzywami wyszła warzywna zupa lub papka ;)

  5. Podawaj z dodatkiem gęstego jogurtu i posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki.

Bez mięsa

Przygotowanie takiej zapiekanki jest dość czaso- i pracochłonne, jednak szczerze polecam ją wszystkim, którzy chcą choć na chwilę odpocząć od ciężkich, mięsnych potraw. Jest to danie sycące, zajadaliśmy się nim kilka razy i wsuwaliśmy po wielkiej porcji, a mimo to czuliśmy się lekko i świeżo. Bon appétit! :)

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Skomentuj Pod przepisem mamy już 10 komentarzy!

oceny: 3, śr. ocena: 4

4

Ilość komentarzy: 10 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Właśnie zrobiłam tą zapiekankę na kolację. Świetna! My akurat uwielbiamy takie smaki, dziękuję za przepis :)

  2. Dorze jest ugotować na parze warzywa al dente i połączyć z kaszą ugotowaną do zapiekania , można na wierzch posypać startym żółtym serem i zapiekanka jest gotowa w 10 minut :)

  3. Świetna zapiekanka,ja robię często takie mieszanki warzywne z różnymi kaszami,ale nigdy ich nie zapiekałam. Próbowałeś może dać surową kaszę,żeby doszła sobie w piekarniku razem z warzywami?

  4. 5

    Cześć, a gdybym jednak uparła się aby do zapiekanki dodać mięso to jakie byś mi polecił i czy wtedy trzeba w przepisie coś zmieniać? PS Uwielbiam Twoje przepisy, kilka już wykonałam :) Mąż zajada, ja zajadam aż się nam michy cieszą – takie smaczne :)

    1. hmm z mięsa to raczej nie dodawałbym piersi z kurczaka żeby się nie zeschła, ale może filety z udek pokrojone w kostkę? Albo jakaś nieco tłustawa wieprzowina, która oddałaby sporo smaku i przez te 90 minut pieczenia ładnie zmiękła? :)

Czego szukasz?

css.php