zajadam.pl

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami to dla większości z nas piękne wspomnienie dzieciństwa. Wspomnienie tak dobre, że niezależnie od wieku z niekrytą przyjemnością zajadamy się pulchnymi, chrupiącymi placuszkami z jabłkową niespodzianką w środku.

Idealne racuchy drożdżowe po usmażeniu powinny być puszyste, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Kawałki jabłek zwarte, ale mięciutkie prawie jak mus. Na wierzchu oczywiście cukier puder, a jako dodatek ulubiona konfitura lub powidła. Marzenie!

Racuchy z jabłkami

Składniki racuchów z jabłkami

Podaję proporcje wystarczające do usmażenia ok. 25 sztuk niedużych racuchów.

Racuchy z jabłkami

  • 250 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 7 g drożdży suszonych (w proszku)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka cukru
  • sól do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 średniej wielkości jabłka (najlepiej miękka i słodka odmiana)

Przygotowanie racuchów z jabłkami

  1. Wszystkie składniki oprócz jabłek wymieszaj w dużej misce aż do uzyskania jednolitej masy. Możesz to zrobić ręcznie lub przy pomocy miksera. Gotowe ciasto będzie rzadkie.

    Racuchy z jabłkami

  2. Jabłka obierz ze skóry i pokrój w dość grube plasterki (0,5 do 1 cm grubości), a następnie dodaj do gotowego ciasta.

    Racuchy z jabłkami

  3. Miskę z ciastem przykryj przykrywką lub folią spożywczą i odstaw w raczej ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. W tym czasie ciasto może nawet podwoić swoją objętość. Jak widać na zdjęciu (po prawej), wyrośnięte ciasto na racuchy powinno mieć bardzo dużo drobnych pęcherzyków powietrza.

    Ciasto na racuchy

  4. Na patelnię wlej olej w takiej ilości, aby jego głębokość wynosiła mniej więcej 1 cm. Rozgrzej patelnię z tłuszczem do w miarę wysokiej temperatury, tak aby kropla ciasta upuszczona na tłuszcz momentalnie zaczynała skwierczeć i szybko się smażyła.

    Kiedy tłuszcz jest już odpowiednio rozgrzany, nabieraj przy pomocy łyżki niezbyt duże porcje ciasta z dwoma-trzema kawałkami jabłek i układaj delikatnie na patelni. Kiedy na powierzchni ciasta tworzą się wyraźne pęcherzyki, a jego boki zaczynają się rumienić na złoto-brązowy kolor, to czas na przewrócenie racucha na drugą stronę i ją też usmaż na złoty kolor.

    Racuchy z jabłkami

  5. Usmażone pięknie racuchy układaj od razu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziesz się z racuchów nadmiaru tłuszczu.

  6. Racuchy podawaj jeszcze gorące i chrupiące, oprószone cukrem pudrem, w towarzystwie dobrej konfitury lub powideł. Ja np. proponuję własnej roboty powidła z mirabelek.

Racuchy z jabłkami

Skomentuj Pod przepisem mamy już 21 komentarzy!

oceny: 6, śr. ocena: 4

4

Podobne przepisy

Ilość komentarzy: 21 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. 5

    Najlepszy przepis!!! Robiłam racuchy z różnych przepisów i zawsze coś wychodziło nie tak. A te racuchy są genialne. Wyrastają pięknie na patelni, są puszyste z cudownie chrupiacą skórką. Robię je czasem szybciej tzn. stawiam do wyrastania na ok 45 minut w mocno nagrzanej kuchni i są tak samo super.

  2. 5

    Ciasto zrobiłam dokładnie wg przepisu, wyszło idealne. Natomiast jabłka pokroiłam w plastry, placuszki wyszły okrąglutkie i pulchniutkie:)

  3. 4

    Racuszki wyszły pyszne!!! Jednak muszę się zgodzić z przedmówczyniami – ciasto nie wychodzi rzadkie w tych proporcjach, które podano… musiałam dolać nieco więcej mleka (ciężko powiedzieć ile, bo dolewałam „na oko”, aby konsystnecja była radsza) – za to muszę niestety odjąć jedną gwiazdkę. Racuszki są delikatne, nie za słodkie :) Zamiast konfitur zrobiłam do nich pieczone kawałeczki jabłek z cynamonem i skórką pomarańczową – ekstra, polecam!

  4. Zgadzam sie z madzikmadzik. Wlasnie skonczylam robic ciasto. Uzylam wagi spozywczej do odmierzenia 250g maki. Po dodaniu 250ml mleka i reszty skladnikow ciasto wyszlo jak klucha i musialam dodac wiecej mleka. Ciasto nie wychodzi rzadkie, tak jak mowi opis w pierwszym kroku. Moze dodajesz 500ml mleka?

    1. Coś w takim razie musiałaś zrobić nie tak jak trzeba, albo jakiś składnik był złej jakości – ten przepis jest wiele razy sprawdzony. Np. Chrupkość zależy od techniki smażenia przede wszystkim – spróbuj jeszcze raz :-)

  5. kilka razy robilam racuchy , niestety zawsze byly plackowate, te wygladaja apetycznie , wiec w najblizszym czasie zabiore sie za smazenie :)

Czego szukasz?

css.php