zajadam.pl

Placki ziemniaczane z cukinią

Placki ziemniaczane to jedna z największych przyjemności, jakie pamiętam z dzieciństwa. Góra ziemniaków do starcia i dłużące się niemiłosiernie oczekiwanie na pierwszą porcję placków posypanych czerwoną papryką, z dodatkiem kwaśnej śmietany… :-)

Placki ziemniaczane z cukinią

Przepisów na placki ziemniaczane funkcjonuje dość sporo, ja po wypróbowaniu przeróżnych mam już swój ulubiony sposób, dzięki któremu placki zawsze wychodzą perfekcyjnie – złote, chrupiące i bez nadmiaru tłuszczu. Bardzo lubię też dodawać do placków cukinię i dlatego właśnie postanowiłem opublikować ten przepis. Wypróbuj koniecznie.

Czas przygotowania

Zwykle przygotowanie masy od podstaw zajmuje mi ok. 15 minut + 15-20 minut na smażenie kilkunastu sztuk placków

Składniki placków ziemniaczanych

Podane proporcje wystarczyć powinny do przygotowania ok. 20 małych placków.

  • 0,4 kg ziemniaków
  • 1 malutka cukinia (lub pół małej cukinii) – ok. 200-300 g
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie placków

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, i zetrzyj razem z cuknią na tarce o cienkich oczkach. Startą masę przełóż na sitko i odciśnij jak najwięcej płynu do miski. Ja nie obieram cukinii, a jedynie dokładnie ją myję.

  2. Starte ziemniaki z cebulą przełóż do osobnego naczynia, dodaj jajko, sól i pieprz, i całość dokładnie wymieszaj.

  3. Następnie z miski z odciśniętym sokiem delikatnie zlej płyny, tak aby na dnie została cała skrobia ziemniaczana. Ten biały osad dodaj do masy i wymieszaj jeszcze raz całość.

  4. Grubość i wielkość placków zależy od indywidualnych upodobań, jednak ja bardzo polecam smażenie małych porcji masy. Dzięki temu o wiele łatwiej uzyskać przecudnie chrupiące brzegi i nie trzeba używać zbyt dużo tłuszczu.

  5. Placki zacznij smażyć dopiero w momencie, w którym patelnia i tłuszcz będą bardzo gorące. Nie dodawaj zbyt dużo tłuszczu – placki nie muszą w nim pływać i jeżeli masz patelnię nieprzywierającą, to głównym zadaniem tłuszczu powinna być pomoc nadaniu plackom chrupkości i pięknej złotej barwy.

  6. Cienkie placki smaż ok. 2-3 minuty z każdej strony. Warto zawsze przetestować pierwsze sztuki żeby sprawdzić, ile czasu potrzebują na patelni, a także czy nie trzeba doprawić masy.

  7. Placki ziemniaczane najlepsze są prosto z patelni – wtedy zachowują najwięcej chrupkości. Jeżeli wydaje ci się, że są tłuste, możesz przed podaniem na moment przerzucić każdy z placków na papierowy ręcznik, aby odsączyć nieco tłuszczu z ich powierzchni.

Mój ulubiony sposób podania placków ziemniaczanych

Najważniejsze, żeby placki podać chrupiące! :) Ja od zawsze lekko oprószam je już na talerzu odrobiną suszonej słodkiej papryki i dekoruję kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Niebo w gębie.

Placki ziemniaczane z cukinią

Skomentuj Pod wpisem mamy już 6 komentarzy!

oceny: 2, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

Ilość komentarzy: 6 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. 5

    a ja robię placki ziemniaczane z marchewką i pietruszką, na jedną część ziemniaków przypadają dwie części marchwii i pietruszki. marchewka daje wspaniałą słodycz, a pieruszka przyjemnie podnosi smak. mniam, ale mam smaka

Czego szukasz?

css.php