Pizza Margherita

W komentarzach i prywatnych wiadomościach często pytacie mnie o to, jak najlepiej przyrządzić pizzę margheritę. Jest to dość prosta sprawa, ale trzeba pamiętać o jednym bardzo ważnym szczególe – liczą się dobrej jakości składniki. Resztę załatwicie szybko, sprawnie i gołymi rękoma.

Pizza margherita ma tylko trzy główne składniki: ciasto, sos pomidorowy i ser. Jeżeli masz pod ręką świeżą bazylię to bardzo dobrze, ale z powodu jej braku nie warto porzucać pomysłu zrobienia pizzy ;)

Ciasto

Powinno być cienkie i chrupiące. Nie powinno go też być zbyt dużo. Najlepiej wykorzystać ten przepis na ciasto do pizzy, lub część przepisu na pizzę włoską.

Sos pomidorowy

Najlepiej zrobić go ze świeżych pomidorów lub z pomidorów z puszki. Zajmuje to naprawdę niewiele czasu (patrz film poniżej). Kliknij po przepis na sos pomidorowy.

Ser mozzarella

Mi najlepiej smakuje, kiedy nie jest zbytnio przypieczony, ale jeszcze półpłynny jak na zdjęciu powyżej. Warto wypróbować kilka opcji i stosować taką wersję, jaka najbardziej Tobie przypasuje.

Dodatki

Pizza margherita oczywiście bardzo lubi listki świeżej bazylii. Przyznam, że świeże zioła nie goszczą u mnie zbyt często – po prostu w moim mieszkaniu grasują dwa koty i nie mam miejsca, w którym mógłbym takie zioła przetrzymać dłużej niż kilka godzin. Ten fakt nauczył mnie, że bez świeżej bazylii też jest bardzo OK ;-)

Gotową pizzę skrapiam zawsze oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i octem balsamicznym. Świetnie pasują również oliwy smakowe (np. truflowa lub czosnkowa)

Zapraszam też do zobaczenia dwóch filmów – jeden pokazuje przygotowanie ciasta, a na końcu w dużym skrócie przygotowanie margherity. W drugim pokazuję ekspresowe przygotowanie sosu pomidorowego do pizzy.

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

pizza margherita

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • goodpizza says:

    uważam margeritę za jedną z lepszych kompozycji smakowych, proste pizze są najsmaczniejsze,

  • leee says:

    pamietam z Włoch…. na pizzy – sos pomidorowy, oliwa i mozarella. jak sie juz upiekła to pieprzu trochę – NIE świeżo zielony, ale z torebki. I TO wszytsko, nic więcej.

  • annamaria says:

    Dziękuję, że do zrobienia placka nie użyłeś wałka i miski do wykrojenia kółka;)))) bo jak widzę takie rzeczy to mi przykro. Intryguje mnie natomiast dlaczego używasz białej kulki mozzarelli, a nie żółtej???

  • Jasiek says:

    Moje ulubione kompozycje do margherity:
    1. pepperoni, cebula, oliwki, jalapeno
    2. boczek wędzony, ananas, jalapeno
    3. ser pleśniowy dorblu, pieczarki, kukurydza, papryka

    Mniam mniam.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php