Pizzę tą poznałem pod nazwą „Quattro Stagioni Pizza”, kiedy dawno temu pracowałem w restauracji jako kelner. Na własne potrzeby nazwałem ją „4 smaki”, bo choć tłumaczenie oryginalnej włoskiej nazwy brzmi „Pizza cztery pory roku”, to w mojej wersji nie stosuję tradycyjnych dodatków w postaci karczochów i szynki.
Pizza w takim wydaniu przepięknie prezentuje się podana w całości na stół. Szczególnie na imprezach, gdzie każdy może wybrać kawałek z ulubionymi dodatkami. Możesz oczywiście eksperymentować i zmieniać do woli, np. boczek zastępując szpinakiem, a paprykę cukinią lub bakłażanem. Byleby było kolorowo! :) Tak jak wspomniałem – we włoskiej, oryginalnej recepturze dodatkami są karczochy, ser mozzarella, sos pomidorowy, szynka i oliwki.
Składniki
Podane proporcje wystarczą na przygotowanie pizzy o śr. ok 30 cm – w sam raz dla dwóch dorosłych osób.
Ciasto
- 250 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży suchych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki soli
Dodatki
Wykonanie
-
Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy utworzy się zwarta masa, wyrabiaj rękoma do uzyskania sprężystej i gładkiej kuli. Tak wyrobione ciasto ułóż w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
-
Wyrośnięte ciasto przenieś na blachę i uformuj z niego dłońmi placek o pożądanym kształcie, a następnie posmaruj je sosem pomidorowym.
-
Ciasto z sosem pomidorowym posyp startym żółtym serem.
-
Następnie na każdej ćwiartce ułóż inne dodatki. Ja proponuję na jednej ułożyć cienko pokrojone pieczarki lekko skropione oliwą oraz kilka kaparów. Na kolejnej ćwiartce ułóż pokrojoną w paseczki paprykę oraz połówki pomidorów koktajlowych. Trzecia ćwiartka to miejsce na pokrojony w cienkie paski boczek i krążki cebuli. Czwarta część ugościć powinna kukurydzę i oliwki.
-
Tak przygotowaną pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni C i piecz przez 12-15 minut do czasu, aż spód pizzy zacznie się rumienić.
-
Do podania polecam dodatek oliwy z oliwek i kilka kropel octu balsamico
The Best !!!! Wyszło genialnie… I mega smacznie ale najlepsze …. Że w 30 min…… Nie chciało mi się długo czekać….
o, moja ulubiona pizza :) przyznaje sie bez bicia ze .. ja zamawiam ;) polecam ja!