zajadam.pl

Dip do mięsa i warzyw z grilla – tzatziki w wersji PL

Sezon wprawdzie powoli dobiega już końca, ale mój sos/dip jest znakomity również do potraw z piekranika czy patelni. Niebywale orzeźwia i jest świetnym uzupełnieniem mocnego smaku grilowanych lub pieczonych mięs i warzyw. Ma pewne naleciałości tzatzikowe, ale jest o wiele łagodniejszy w smaku i na pewno bardziej polski ;)

Proporcje składników właściwie dowolne – każdy ma własny gust i tym powinien się kierować przy dobieraniu ilości poszcególnych składników niniejszego sosu, a właściwie pasty – bo zgodnie z moją recepturą dip powinien być gęsty i niezbyt wilgotny.

SKŁADNIKI:

  • twaróg (dowolny: tłustuy, półtłusty lub chudy) – powiedzmy ok. 200 gram
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • drobno (ale nie bardzo drobno) posiekany szczypiorek (u mnie pół pęczka)
  • drobno (ale nie za drobno) posiekana natka pietruszki (również połowa pęczka)
  • świeży ogórek posiekany w małą kosteczkę
  • jeden ząbek czosnku – posiekany lub wyciśnięty
  • sól, pieprz

DO DZIEŁA:

Wszystkie składniki w dowolnej kolejności wrzucam do miski i energicznie mieszam, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Większe kawałki pietruszki, ogórka i szczypiorku nadają dipowi świetnego wyglądu.

SMACZNEGO!

Skomentuj
warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php