Grillowana karkówka

Krucha i soczysta karkówka to prawdziwy rarytas dla wszystkich miłośników potraw z rusztu. Sekret pysznej karkówki tkwi w odpowiednio przyrządzonej marynacie.

Mięso rozpływające się w ustach uzyskasz marynując je przez kilka godzin przed wrzuceniem na grill. Marynaty mogą być przeróżne. Dziś proponuję karkówkę w marynacie z miodem, musztardą i aromatycznymi ziołami – rozmarynem, tymiankiem, jałowcem, kolendrą. Tak przygotowane mięso podaję z pieczonymi ziemniakami, ulubionym sosem i sałatką.

Czas przygotowania:

ok. 20 minut + marynowanie + grillowanie

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • po 1/2 łyżeczki przypraw – ziarna jałowca, kolendry i czarnego pieprzu oraz suszonego rozmarynu, tymianku, słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • sól do smaku

Grillowana karkówka

Przygotowanie

  1. Umyj mięso pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osusz je i pokrój w plastry.

  2. W misce przygotuj marynatę – wklej oliwę, dodaj musztardę, miód i odrobinę koncentratu pomidorowego. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  3. Do moździerza włóż ziarna jałowca, kolendry, pieprzu  i ucieraj. Następnie dodaj do marynaty wraz z pozostałymi przyprawami.

  4. Cebulę pokrój w plasterki, czosnek rozgnieć za pomocą praski. Dodaj do reszty składników. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

  5. Do przygotowanej marynaty włóż mięso, dorzuć pokruszone liście laurowe i gałązki świeżego rozmarynu. Odstaw na noc do lodówki.

  6. Grill ogrodowy rozgrzej do wysokiej temperatury. Plastry karkówki ułóż bezpośrednio na ruszcie lub tacce i grilluj przez ok. 8 minut (mięso powinno być rumiane i kruche, nie może być spalone i twarde), w połowie grillowania obróć karkówkę.

  7. Mięso najlepiej grillować pod przykryciem, aby nie wysychało i pozostawało kruche i soczyste.

  8. Po upieczeniu mięsa, zdejmij je i odstaw na kilka minut, aby odpoczęło. Za szybko rozkrojone mięso, straci swoje soki i stanie się suche. Zawiń mięso w folię aluminiową, która utrzyma temperaturę.

Grillowana karkówka

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • kinnka says:

    Do karkóweczki uwielbiam ogórki konserwowe krakus, pychotka są , bardzo chrupkie i słodkawe, smak zawsze ten sam , każdy je lubi. Poza tym rózne sałatki , w tym ziemniaczana , która bardzo pasuje do grilla.

  • Weronika says:

    Wszystko, tylko nie musztarda! Zrobiłam ten przepis na patelni grillowej. jak dla mnie ok. Teraz spróbuje na prawdziwym grillu gazowym. Ciekawa jestem, czy jest jakaś różnica.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję