zajadam.pl

Grillowana karkówka

Grillowana karkówka

Krucha i soczysta karkówka to prawdziwy rarytas dla wszystkich miłośników potraw z rusztu. Sekret pysznej karkówki tkwi w odpowiednio przyrządzonej marynacie.

Mięso rozpływające się w ustach uzyskasz marynując je przez kilka godzin przed wrzuceniem na grill. Marynaty mogą być przeróżne. Dziś proponuję karkówkę w marynacie z miodem, musztardą i aromatycznymi ziołami – rozmarynem, tymiankiem, jałowcem, kolendrą. Tak przygotowane mięso podaję z pieczonymi ziemniakami, ulubionym sosem i sałatką.

Czas przygotowania

ok. 20 minut + marynowanie + grillowanie

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • po 1/2 łyżeczki przypraw – ziarna jałowca, kolendry i czarnego pieprzu oraz suszonego rozmarynu, tymianku, słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • sól do smaku

Grillowana karkówka

Przygotowanie

  1. Umyj mięso pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osusz je i pokrój w plastry.

  2. W misce przygotuj marynatę – wklej oliwę, dodaj musztardę, miód i odrobinę koncentratu pomidorowego. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  3. Do moździerza włóż ziarna jałowca, kolendry, pieprzu  i ucieraj. Następnie dodaj do marynaty wraz z pozostałymi przyprawami.

  4. Cebulę pokrój w plasterki, czosnek rozgnieć za pomocą praski. Dodaj do reszty składników. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

  5. Do przygotowanej marynaty włóż mięso, dorzuć pokruszone liście laurowe i gałązki świeżego rozmarynu. Odstaw na noc do lodówki.

  6. Grill ogrodowy rozgrzej do wysokiej temperatury. Plastry karkówki ułóż bezpośrednio na ruszcie lub tacce i grilluj przez ok. 8 minut (mięso powinno być rumiane i kruche, nie może być spalone i twarde), w połowie grillowania obróć karkówkę.

  7. Mięso najlepiej grillować pod przykryciem, aby nie wysychało i pozostawało kruche i soczyste.

  8. Po upieczeniu mięsa, zdejmij je i odstaw na kilka minut, aby odpoczęło. Za szybko rozkrojone mięso, straci swoje soki i stanie się suche. Zawiń mięso w folię aluminiową, która utrzyma temperaturę.

Grillowana karkówka

Skomentuj

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Do karkóweczki uwielbiam ogórki konserwowe krakus, pychotka są , bardzo chrupkie i słodkawe, smak zawsze ten sam , każdy je lubi. Poza tym rózne sałatki , w tym ziemniaczana , która bardzo pasuje do grilla.

  2. Wszystko, tylko nie musztarda! Zrobiłam ten przepis na patelni grillowej. jak dla mnie ok. Teraz spróbuje na prawdziwym grillu gazowym. Ciekawa jestem, czy jest jakaś różnica.

Czego szukasz?

css.php