zajadam.pl

Szaszłyki z mięsa mielonego – grillujemy po turecku!

Smaki Turcji i Grecji są bardzo, bardzo charakterystyczne. Każdy kto miał okazję zjeść w jednym z tych krajów prawdziwego kebaba, nie będzie miał ochoty na powtórkę w przeciętnej polskiej kebab-budce. Stęsknionym takich smaków i zapachów polecam proste w przygotowaniu szaszłyki mięsne – idealne na grilla.

szaszłyki przepis na kebabczety

Mięso mielone świetnie nadaje się na grilla. Ze względu na złą sławę mięsa mielonego dostępnego w sklepach w postaci gotowych porcji sprzedawanych na tackach, proponuję zakup ładnego kawałka mięsa i zmielenie go w domu. Jest to o wiele prostsze niż się wydaje. Ja mielę mięso w zwykłym blenderze, którym zwykle rozdrabniam warzywa lub miksuję zupę na krem :)

Po kilkukrotnym przygotowaniu takich mięsnych szaszłyków bez większych problemów można modyfikować przepis wedle uznania i komponować nowe smaki (np. używając różnego rodzaju mięs i różnych przypraw). Mój przepis nie jest przypisany do jednej konkretnej kuchni i myślę, że można by te szaszłyki zaliczyć do kuchni tureckiej, greckiej, bułgarskie i pewnie jeszcze kilku innych ;)

Składniki:

  • 600 gram mięsa mielonego (do szaszłyków widocznych na zdjęciu użyłem 400 gram cielęciny i 200 gram wołowiny); możesz użyć baraniny, jagnięciny, wieprzowiny, wołowiny, a nawet mięsa drobiowego
  • dwie szalotki lub jedna średnia cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • jedno jajko
  • dwie łyżki bułki tartej
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • szczypta mielonych goździków
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • solidna szczypta płatków chilli
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Mięso zmieliłem przy pomocy zwykłego ręcznego blendera i wrzuciłem do miski.

  2. Do mięsa wycisnąłem dwa ząbki czosnku i dodałem posiekaną bardzo drobno szalotkę (cebulę).

  3. Dodałem również jajko, wszystkie przyprawy i bułkę tartą.

  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałem.

  5. W dłoniach formowałem małe kiełbaski.

  6. Każdą kiełbaskę nabiłem na drewniany patyczek.

  7. Szaszłyki ułożyłem na grillu i piekłem po kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru. Szaszłyki można też upiec w domu na patelni, patelni grillowej lub w piekarniku.

  8. Gotowe szaszłyki podałem w towarzystwie miętowego sosu jogurtowego i razowego pieczywa.

Skomentuj Pod wpisem mamy już 12 komentarzy!

oceny: 2, śr. ocena: 5

5

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 12 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Przepis rewelacja!! Szaszłyki wyszły pyszne, robiłam w piekarniku!!! Druga część mini szaszłyczków została usmażona. Dziękuję bardzo.

  2. boczek boczek…nie mozna szynki? :D konserwowa kania ma dobra :D nadziana otoczona w przyprawach i odpowiednio upieczona..mniam :D

  3. Osttanio robilam takie na obiad, ale byly troszke sche dlatego tym razem dodam troszke boczku zmiele go, taki na wagae, np. kani i bedzie spoko, dzieciakom i tak smakuje, wiec jest dobrze:)

Czego szukasz?

css.php