Na czasie:

Szaszłyki z mięsa mielonego – grillujemy po turecku!

Smaki Turcji i Grecji są bardzo, bardzo charakterystyczne. Każdy kto miał okazję zjeść w jednym z tych krajów prawdziwego kebaba, nie będzie miał ochoty na powtórkę w przeciętnej polskiej kebab-budce. Stęsknionym takich smaków i zapachów polecam proste w przygotowaniu szaszłyki mięsne – idealne na grilla.

szaszłyki przepis na kebabczety

Mięso mielone świetnie nadaje się na grilla. Ze względu na złą sławę mięsa mielonego dostępnego w sklepach w postaci gotowych porcji sprzedawanych na tackach, proponuję zakup ładnego kawałka mięsa i zmielenie go w domu. Jest to o wiele prostsze niż się wydaje. Ja mielę mięso w zwykłym blenderze, którym zwykle rozdrabniam warzywa lub miksuję zupę na krem :)

Po kilkukrotnym przygotowaniu takich mięsnych szaszłyków bez większych problemów można modyfikować przepis wedle uznania i komponować nowe smaki (np. używając różnego rodzaju mięs i różnych przypraw). Mój przepis nie jest przypisany do jednej konkretnej kuchni i myślę, że można by te szaszłyki zaliczyć do kuchni tureckiej, greckiej, bułgarskie i pewnie jeszcze kilku innych ;)

Składniki:

  • 600 gram mięsa mielonego (do szaszłyków widocznych na zdjęciu użyłem 400 gram cielęciny i 200 gram wołowiny); możesz użyć baraniny, jagnięciny, wieprzowiny, wołowiny, a nawet mięsa drobiowego
  • dwie szalotki lub jedna średnia cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • jedno jajko
  • dwie łyżki bułki tartej
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • szczypta mielonych goździków
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • solidna szczypta płatków chilli
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Mięso zmieliłem przy pomocy zwykłego ręcznego blendera i wrzuciłem do miski.

  2. Do mięsa wycisnąłem dwa ząbki czosnku i dodałem posiekaną bardzo drobno szalotkę (cebulę).

  3. Dodałem również jajko, wszystkie przyprawy i bułkę tartą.

  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałem.

  5. W dłoniach formowałem małe kiełbaski.

  6. Każdą kiełbaskę nabiłem na drewniany patyczek.

  7. Szaszłyki ułożyłem na grillu i piekłem po kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru. Szaszłyki można też upiec w domu na patelni, patelni grillowej lub w piekarniku.

  8. Gotowe szaszłyki podałem w towarzystwie miętowego sosu jogurtowego i razowego pieczywa.

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 15 minut
czas potrzebny: 35 minut
ilość porcji: 4
kuchnia turecka
Grill

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 12 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 12 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php