Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Miętowy sos jogurtowy

Miętowy sos jogurtowy świetnie nadaje się do dań z grilla – w szczególności pasuje do kuchni tureckiej i greckiej. Jest przy tym delikatny i jego smak stanowi przeciwny biegun do ostrego i mocnego smaku sosu tzatziki.

sos jogurtowy przepis

Składniki miętowego sosu jogurtowego

  • kubek gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego (ilość najlepiej dobrać wedle potrzeb, na kilka osób wystarczy 200-300 gram).
  • suszona mięta (gotowa przyprawa)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie sosu

  1. Odmierzam taką ilość jogurtu, jaka wydaje mi się potrzebna w danym momencie (biorę pod uwagę głównie ilość osób, które zasiądą przy stole)
  2. Do jogurtu dodaję dwie łyżki suszonej mięty (można również dodać świeżej, ale potrzeba byłoby co najmniej dwa małe krzaczki – ja świeżej mięty używam głównie do przyozdobienia gotowego sosu)
  3. Następnie dodaję sok z cytryny, sporo świeżo i grubo zmielonego pieprzu oraz sól – na początek kilka szczypt.
  4. Mieszam dokładnie wszystkie składniki i próbuję sosu.
  5. Jeżeli czegoś mi brakuje w smaku (np. za mało czuć miętę) dodaję więcej danego składnika.
  6. I tak metodą prób i błędów uzyskuję pożądany smak sosu.

Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

3 odpowiedzi na “Miętowy sos jogurtowy”

  1. elwira pisze:
    5

    Z mielonymi szaszłykami fantastyczne połaczenie. I niedzielny turecki obiad we własnym domu :)) Prosto i pysznie.

  2. boku pisze:

    Nie rozumiem dlaczego suszona mięta, jak z powodzeniem nawet w środku zimy można dostać świeżą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php