Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Grillowany pstrąg z rozmarynem

Grillowany pstrąg z rozmarynem

Do przygotowania grillowanej ryby przymierzałam się od dłuższego czasu. Wcześniej na ruszcie lądowały – tradycyjna karkówka czy warzywa w formie szaszłyków. Świeży pstrąg z masłem, czosnkiem, aromatycznym rozmarynem i cytryną to jeden z smaczniejszych sposobów na rybę z grilla.

Dodatkową zaletą dania jest prostota i szybkość wykonania. Grillowanie ryb nie jest wcale trudniejsze niż przygotowanie w ten sposób innego mięsa. Rybę piecz na mocno rozgrzanym grillu. Wtedy wystarczy jej zaledwie kilka minut z każdej strony.

Czas przygotowania

ok. 20 minut + grillowanie

Składniki

  • 4 świeże pstrągi (wypatroszone)
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki masła
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i biały pieprz do smaku

Grillowany pstrąg

Przygotowanie

  1. Ryby umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny w środku i na wierzchu.

  2. Do środka pstrąga włóż gałązkę rozmarynu, łyżkę masła i rozgnieciony w prasce ząbek czosnku.

  3. Pstrągi z wierzchu obłóż rozmarynem i zawiń szczelnie w folię aluminiową. Włóż do lodówki na kilkadziesiąt minut.

  4. Rozgrzej grill ogrodowy. Ryby przełóż do specjalnych kratek do grillowania i wrzuć na ruszt.

  5. Ryby grilluj przez ok. 20 minut (z każdej strony po 10 minut).

  6. Do gotowego pstrąga podaj jeszcze po ćwiartce cytryny, by przed jedzeniem skropić ją sokiem.

Grillowany pstrąg

Zobacz również

tagi: , , , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php