Do przygotowania grillowanej ryby przymierzałam się od dłuższego czasu. Wcześniej na ruszcie lądowały – tradycyjna karkówka czy warzywa w formie szaszłyków. Świeży pstrąg z masłem, czosnkiem, aromatycznym rozmarynem i cytryną to jeden z smaczniejszych sposobów na rybę z grilla.
Dodatkową zaletą dania jest prostota i szybkość wykonania. Grillowanie ryb nie jest wcale trudniejsze niż przygotowanie w ten sposób innego mięsa. Rybę piecz na mocno rozgrzanym grillu. Wtedy wystarczy jej zaledwie kilka minut z każdej strony.
Czas przygotowania
ok. 20 minut + grillowanie
Składniki
- 4 świeże pstrągi (wypatroszone)
- 1 cytryna
- 4 łyżki masła
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- sól i biały pieprz do smaku
Przygotowanie
- Ryby umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny w środku i na wierzchu. 
- Do środka pstrąga włóż gałązkę rozmarynu, łyżkę masła i rozgnieciony w prasce ząbek czosnku. 
- Pstrągi z wierzchu obłóż rozmarynem i zawiń szczelnie w folię aluminiową. Włóż do lodówki na kilkadziesiąt minut. 
- Rozgrzej grill ogrodowy. Ryby przełóż do specjalnych kratek do grillowania i wrzuć na ruszt. 
- Ryby grilluj przez ok. 20 minut (z każdej strony po 10 minut). 
- Do gotowego pstrąga podaj jeszcze po ćwiartce cytryny, by przed jedzeniem skropić ją sokiem. 

 
		

 
									 
									 
									 
									
Napisz pierwszy komentarz