Na czasie:

Rabarbar

Rabarbar jest warzywem, które sięga 2700 lat wstecz, do starożytnych Chin gdzie używano go jako środek przeczyszczający i łagodzący dolegliwości układu pokarmowego. Do dziś w medycynie chińskiej rabarbaru używa się jako środka na bolące zęby. Usmażony rabarbar moczy się w alkoholu i później zanurza się w roztworze wacik i przykłada się go do zęba. Tradycja głosi, że ból tą metodą szybko mija. Także Grecy i Rzymianie używali tej rośliny na dolegliwości bólu brzucha.

Rzewień to roślina, która z powodu zwartości kwasu szczawiowego jest ucieleśnieniem zasady: Co za dużo to niezdrowo. Stosuje się go w ciastach czy kompotach. Ponadto jest niskokaloryczny, zmniejsza pragnienie i zawiera dużo minerałów i witamin, przez co nie ma sensu odrzucać rabarbaru, gdy można czerpać z niego tyle korzyści, zachowując umiar w spożyciu.

Wartości odżywcze rabarbaru

W rabarbarze można znaleźć następujące witaminy i minerały: witamina A, C, E, potas, wapń, magnez, karoten, żelazo, fosfor, kwas foliowy i błonnik.

  • Rabarbar ma sporo korzystnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Wśród nich możemy wymienić funkcję odkażającą, przeczyszczającą dzięki kwasom cytrynowym i jabłkowym, antybakteryjną, przeciwzapalną, profilaktyczną dla układu krwionośnego jak zatory czy miażdżyca poprzez zapobieganie odkładaniu się cholesterolu we krwi. W określonym przypadku spełnia funkcję antynowotworową. Należy jeść rabarbar ostrożnie, ponieważ zawiera on kwas szczawiowy, który usuwa wapń z organizmu, czego efektem jest osłabienie zębów i kości. Najwięcej tego kwasu zawierają liście więc zazwyczaj sprzedaje się same łodygi. Dlatego też osoby z problemami układu trawiennego powinny zachować ostrożność. Nie poleca się jedzenia rabarbaru przez dzieci.
  • Naukowcy prowadząc badania nad rabarbarem, zauważyli, że podczas pieczenia rabarbaru wysoka temperatura sprawia, że nabiera on właściwości antynowotworowych dzięki polifenolom. Ponadto polifenole to naturalne przeciwutleniacze, dzięki czemu niszczą wolne rodniki oraz korzystnie wpływają na stan skóry i komórek. Korzenia rabarbaru można użyć jako lekarstwa oczyszczającego i dezynfekujące przewód pokarmowy. Poprawia on pracę jelit oraz pomaga przyspieszać przemianę materii. Rabarbar jest skuteczny w powstrzymywaniu biegunek, ale może też je wywołać, jeśli zje się go za dużo.

Co znajdziemy w rabarbarze

Łodyga rabarbaru waży 140 g. Warzywo pozbawione części niejadalnych waży 110 g. A już w 100 g znajdziemy:

  • 9 kcal = 36 kJ
  • Węglowodany= 4.6 g
  • Błonnik = 3.2 g
  • Witamina C = 9 mg (12% dziennego zapotrzebowania)
  • Sód = 2 mg  (0.13% dziennego zapotrzebowania)
  • Potas = 136 mg  (3% dziennego zapotrzebowania)
  • Wapń = 52 mg  (5% dziennego zapotrzebowania)
  • Fosfor = 24 mg  (3.5% dziennego zapotrzebowania)
  • Magnez = 13 mg  (4% dziennego zapotrzebowania)
  • Żelazo = 0.6 mg  (3% dziennego zapotrzebowania)
  • Cynk = 0.13 mg  (2% dziennego zapotrzebowania)
  • Miedź = 0.05 mg  (5% dziennego zapotrzebowania)
  • Mangan = 0.16 mg  (8% dziennego zapotrzebowania)
  • Jod = 2.3 mg  (100% dziennego zapotrzebowania)

Image courtesy of [James Barker] at FreeDigitalPhotos.net

 

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Witam, kwas szczawiowy- szczawiany powodują wypłukiwanie wapnia z organizmu -kości i stawów a to oznacz, że nie mogą go jeść osoby chore na osteoporozę – kobiety zwłaszcza starsze, w ciąży , dzieci bo potrzebują wapń w okresie rozwoju. Oprócz tego osoby chorujące na choroby reumatyczne.
    To, że zawiera witaminy itp. nie ma znaczenia bo powyższe właściwości powodują, że rabarbar jest trucizną.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję