Chyba już wspominałam, że truskawki to moje ulubione sezonowe owoce. Dlatego staram się wykorzystać maksymalnie czas, kiedy są dostępne. Tym razem przygotowałam pyszny deser z truskawkami w roli głównej. Owoce zapiekane są pod złocistą warstwą kruszonki.

Truskawki zapiekane pod kruszonką możesz przygotować w jednym – średniej wielkości naczyniu lub kilku mniejszych żaroodpornych kokilkach. Wybrałam drugą opcję, serwując pojedyncze porcje. Każdy domownik może zajadać się jeszcze gorącą zawartością foremki. Tak przygotowany deser smakuje wyśmienicie w towarzystwie lodów śmietankowych.

Czas przygotowania:

ok. 30 minut

Składniki na 4 porcje

  • 100 g mąki pszennej
  • 800 g truskawek
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 50 g płatków migdałowych
  • 70 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 40 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Truskawki pod kruszonką

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki (oprócz truskawek) umieść w misce i połącz ze sobą, aż uzyskasz dość sypkie ciasto.

  2. Ciasto umieść w lodówce na co najmniej godzinę.

  3. Truskawki umyj, odetnij zielone szypułki i podziel owoce na połówki. Następnie przełóż je do żaroodpornych foremek.

  4. Kruszonkę wysyp na truskawki, tak aby szczelnie pokryła wszystkie owoce.

  5. Całość zapiekaj około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Truskawki pod kruszonką