Pizza włoska

Pizza włoska jest potrawą specyficzną i daleko jej do wyrobów rodem z popularnych w naszym kraju sieciówek. Na blogu pojawił się już wcześniej przepis na szybką domową pizzę. Teraz przyszedł czas na wersję deluxe, której nie powstydziłby się rodowity Włoch :-)

pizza włoska przepis

Sekretem dobrej pizzy jest ciasto. Włoska pizza powinna być chrupiąca i cienka, tak aby prym wiodły dodatki.

Jak przygotować ciasto do włoskiej pizzy?

Składniki ciasta wystarczającego na przygotowanie dużej pizzy dla dwóch osób:

  • 250 gram mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 gram drożdży świeżych (lub 6-7 gram drożdży instant)
  • solidna szczypta soli (4 gram)

Składników jak widać nie jest wiele. Tajemnicą jest sposób wyrabiania ciasta:

  1. Mąkę i sól wsypuję do dużej miski
  2. Drożdże wrzucam do ciepłej wody i rozpuszczam je, tak aby uzyskać jednolity płyn i odstawiam na kilka minut na bok
  3. Wodę z drożdżami wlewam do miski z mąką i zaczynam wyrabiać ciasto
  4. Wyrabiam je dobrych kilka minut, aż uzyskam miękkie, sprężyste ciasto nie klejące się do dłoni
  5. Kulę ciasta pozostawiam w przykrytej misce na ok. 30 minut w ciepłym miejscu – w tym czasie powinno podwoić swoją objętość
  6. Wyrośnięte ciasto oprószam delikatnie mąką, przekładam na posmarowaną oliwą blachę – można je w tym momencie rozwałkować lub rozkręcić podrzucając w górę tak jak to robią na amerykańskich filmach ;)
  7. Następnie rozprowadzam ciasto na pizzę na całej powierzchni blachy w ten sposób, że jest cienkie na środku i nieco grubsze po bokach
  8. Teraz pozostaje już tylko nałożyć dodatki…

Dodatki mogą być w zasadzie dowolne. Poniższe zdjęcie prezentuje mój ulubiony zestaw. Ważne jest, żeby dodatków nie było zbyt dużo. Ciasto najpierw smaruję niewielką ilością sosu pomidorowego. Jak widać na zdjęciu – układam luźno obok siebie niewielkie porcje wędliny, sera mozarella, sera żółtego, piórka cebuli, plastry pomidorów i całe oliwki. Na wierzchu lądują różnego rodzaju zioła – na zdjęciu widać pizzę posypaną rozmarynem.

pizza włoska przepis

Jak upiec pizzę?

Piekarnik nagrzewam bardzo mocno do temperatury 250 st. celsjusza i wkładam do niego pizzę na 10-15 minut. Pizza na cienkim cieście jest gotowa bardzo szybko – wystarczy obserwować dodatki. Kiedy ser stopi się i ładnie przyrumieni, a boki ciasta nabiorą złotego koloru, pizza jest gotowa!

Jak podawać pizzę?

Tak dobra pizza nie powinna być oblewana ketchupem. Spowoduje to jedynie utratę aromatu i zagłuszenie jej rewelacyjnego smaku. Ja polecam skropienie gotowej pizzy dobrą oliwą z oliwek oraz odrobiną octu balsamicznego. Z pizzą świetnie komponuje się np. świeża rucola. Wystarczy po upieczeniu udekorować nią nasze danie i efekt wizualny będzie piorunujący.

W pizzy najlepsze jest to, że kiedy opanujecie już przygotowanie ciasta, każdy kolejny wypiek może być zupełnie nowym doznaniem. Wystarczy użyć wyobraźni i składników, które akurat macie pod ręką.

Newsletter > Nie przegap :-)

Nie chcesz przegapić nowych przepisów na blogu i konkursów z nagrodami? Nic prostszego - dołącz do setek czytelników bloga aby jeden lub dwa razy w miesiącu otrzymywać najsmaczniejszy newsletter.

Ilość komentarzy: 143 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Wojtek pisze:

    Z tego co mi wiadomo Włosi używają mąki typu 00 nie naszej zwykłej … do tego trochę oliwy z oliwek, ciasto wyrabiamy ręcznie NIE wałkujemy, ponieważ ciasto straci powietrze ze środka i będzie nijakie… ;)

  • Ola :-) pisze:

    proponuję do ciasta dodać zioła prowansalskie, pyyyyszny aromat ;-))

  • Karolkaa pisze:

    Pizza boska :) Ciasto się nie kleiło przy wyrabianiu, mniam! Pychotka! :) Dziękuje panie Tomku za świetny przepis :)

  • Wiktoria pisze:

    Pizza super, jesli ktos nie ma cieplego miejsca do odstawienia ciasta, proponuje wsadzic ciasto w miske do zlewu gdzie jest zagotowana woda z czajnika, ciasto rosnie pieknie :)

  • tuniu pisze:

    Keczup na pizze to nieporozumienie , totalnie zabija smak pizzy, no chyba że pizza jest taka wstrętna , że wtedy trzeba zabić jej smak własnie keczupem

  • Dominika pisze:

    Najlepsza pizza jaką jadłam :) Dzięki

  • ania pisze:

    Nie jadłam lepszej pizzy!!!Rewelacja!Ciasto boskie!!!Dzięki wielkie:)

  • Agu pisze:

    po przepysznym chlebie wg Twojego przepisu czas na pizzę:) zżera mnie samą ciekawość czy mi wyjdzie:)

    • Agu pisze:

      Pizza wyszła pierwsza klasa! Wcześniej robiłam pizzę, a raczej taki gruby placek drożdżowy „na słono”. Teraz dzięki Tobie zostałam dziś Królową Pizzy w moim domu:)

    • Tomek Lach pisze:

      Agu to super!!! :D

  • anna pisze:

    no niestety, jezeli to pizza wloska to brakuje tam jeszcze jednego skladnika w ciescie

  • Ania pisze:

    Mam ten przepis w zakładkach od półtora roku. To jest NAJLEPSZE ciasto na świecie!
    Właśnie znowu robię:) Dziekuję Tomku w moim, córki i męża imieniu!

  • Mirek pisze:

    Zapomniałem jeszcze dodać że piekę w piekarniku na kamieniu wychodzi po stokroć lepsza niż z blachy!!!!!!!!!

  • Mirek pisze:

    Witam ja po wyrobieniu ciasta wkładam go na noc do lodówki,przez noc ładnie urośnie i jest super elastyczne a po upieczeniu widać mnóstwo dziurek w cieście co znaczy że ciasto zostało dobrze napowietrzone!!!Ciasto poezja,oczywiście wałka nie używam…

  • Maciek pisze:

    Tomku chciałbym się dowiedzieć dlaczego zrezygnowałeś z dodania oliwy do ciasta? Jaka jest różnica pomiędzy ciastem z oliwą a bez niej?

  • Zaneta pisze:

    Dzieki za odpowiedz. Jutro zrobie i na pewno dam znac jak mi wyszla. Bo ja i drozdze to marny duet. Zawsze spartole ciasto drozdzowe :(

  • Zaneta pisze:

    Zamierzam wyprobowac przepis. Mam pytanie: czy drozdze instant wsypujemy od razu do maki i dodajemy cieplej wody? Bede wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam

  • Bartek pisze:

    Na razie tylko raz robiłem pizzę z tego przepisu jakiś czas temu i udało się :). Pamiętam tylko, że ciasto mi się kleiło do ręki i musiałem dodać oliwy. Co mogło być tego przyczyną?

  • Przemek pisze:

    Resztę surowego ciasta (jeśli nie mamy zamiaruod razu upiec kilku pizz z całości), można owinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na następny raz. Rozmrożone ciasto, kiedy już wyrośnie, potraktować tak jak świeże wg przepisu jak niżej. Pozdrawiam.

  • Przemek pisze:

    Kto chce uzyskać naprawdę wyśmienite, niezawodne ciasto do pizzy, mięciutkie, puszyste, z chrupiącą skórką, niech skorzysta z tego przepisu, a z pewnością będzie usatysfakcjonowany, a goście, których poczęstuje będą zachwyceni.
    Pizza wyśmienita (chrupiąca i mięciutka)
    Ciasto: 60 g drożdży świeżych, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 6 łyżek oleju, 1 szklanka wody, 3 szklanki mąki.
    W dużej misce połączyć wszystkie składniki oprócz mąki. Zamieszać łyżką, a kiedy rozpuszczą się całkowicie drożdże wtedy dodać mąkę i zagnieść ciasto. W razie potrzeby można podsypać trochę mąki, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Wyjąć z miski, powygniatać ciasto na czystym blacie lub stolnicy i ponownie włożyć do miski. Nakryć ścierką i odstawić, niech rośnie, aż podwoi objętość. Ponownie zagnieść i podzielić na 3 równe części. Każdą część powygniatać jeszcze przez chwilkę. 1 z tych 3 części rozpłaszczyć pięścią i w razie potrzeby rozwałkować wałkiem do ciasta. Placek umieścić na natłuszczonej olejem blasze do pieczenia o klasycznych wymiarach : 23 x 34 cm. Nałożyć sos, ser i ulubione dodatki. Piec w piekarniku ok. 20-30 min. w temp. 180-220 st. C. Tajemnicą tego ciasta jest 20 g drożdży świeżych na 1 szklankę mąki pszennej i odpowiednia ilość oleju). Nic nie kombinować, tylko trzymać się ściśle tego przepisu, a sukces gwarantowany. Pozdrawiam.

  • Magda pisze:

    Pizza jest boska.
    Nigdy nie udało nam się dotrzeć do sedna pyszności pizzy włoskiej i kupowalismy pizze po prostu w pizzerii… ale była ona strasznie cięzka… dzięki temu przepisowi mysle, że nasza pizzeria już na nas nie zarobi…
    Pizza jest delikatna, chrupiąca i ma na sobie to, na co aktualnie mamy ochote…
    PYCHA!

    A za niebawem wyprobujemy opcje bez sera, bo rzeczywiscie nocne jedzenie nie wpływa dobrze, na biodra :)

  • ewelina pisze:

    Swoja pierwsza pizze zrobilam wedlug tego przepisu, to sie nazywa szczescie nowicjusza :D Mam tylko pytanie, co do wielkosci blachy. Bo wydaje mi sie, ze ja zrobilam na zbyt malej, bo ciasto choc cudne to jednak puszyste ;)

  • Wojtek pisze:

    Witam. Nie trafiłem na lepszą pizzę niż w San Vincenzo i Primostenie (prawie identyczne). Zjeździłem trochę świata, jestem fanem pizzy ale ciągle PIZZA jest ciastem z dodatkami. Pizza we Włoszech jest cienkim jak lawałek tektury podkładem dla sosu pomidorowego, sera, szynki i ruccoli… To moja pizza!!! Placek, delikatny ser, żadnego czosnkowego i max 2 dodatki… To jest PRZEPIĘKNE!!!

  • Kinga pisze:

    Idealna:) Z lekko chrupiącym spodem, ale mięciutkim ciastem u w środku… Zawsze ciasto mi wychodziło albo za twarde albo jakieś gumowate. Nieważne, w każdym bądź razie upiekłam pizze z twojego przepisu, i wyszła rewelacyjna! Najlepsza pizza jaką do tej pory upiekłam, dzięki wielkie za przepis;) Polecam wszystkim „pizzożercom” ! :)

  • Kinga pisze:

    Witam, próbowałam już wiele przepisów na pizze i zawsze jakoś wychodziła mi nie taka jak chcę. Zaraz zabieram się za twój przepis, zobaczymy jak wyjdzie:)

  • Filip pisze:

    Z tego co czytałem najlepsza jest mąka typu 0 ( 550 ). Do tej pory robiłem z tortowej ( 450 ), ale, że mąki 550 w sklepie nie znalazłem, użyłem krupczatki ( 500 ). Ciasto wyszło bardzo fajne. Do zaczynu drożdżowego łyżeczka cukru, reszta podobnie jak w tym przepisie. Ciasto wyszło idealne, na wierzchu sos z pomidorów z puszki, mozarella, salami i pieczarki, palce lizać. Jako przyprawy używam ziół prowansalskich.

  • agata pisze:

    cofam mój poprzedni komentarz, pizza jeszcze troszkę postała i wyrosła pięknie :) dodatkowo w piekarniku urosła. Była taka puszysta, że aż szkoda było jeść :))

  • agata pisze:

    coś mi to nie rośnie :( ale moze dlatego , że mam w kuchni normalnie na blacie, a nie w jakimś ciepłym miejscu. Mam nadzieje, że mimo to będzie jadalna :D Dzięki za przepis, prosty w przygotowaniu i nawet JAA sobie z nim poradzilam. :)

  • krczk pisze:

    aaa i co do dodatków uwaga na mokre np pieczarki pomidory etc . potrafia rozmiękczyć najlepsze intencje kucharza :)

  • krczk pisze:

    drobna acz istotna uwaga co do przepisu

    skoro to wersja de luxe pamietajcie by zawsze wybierać mąkę o najwyższej gramaturze o ile dobrze mowię np taka szymanowska to chyba 250 a dobra mąka do pizzy powinna miec 600 drastycznie zmienia to konsystencje ciasta jest duzo delikatniesze polecam sprawidzić każda mąka ma gdzieś taką informację z boku pozdraiwm

  • ona pisze:

    Wpadłam na pomysł zrobienia pizzy. Przed chwilą przeczytałam przepis na tę „zwykłą” pizzę, ale chyba skuszę się na włoską. Komentarze są tak entuzjastyczne, że nigdzie więcej nie szukam przepisów. Dzisiaj nie zrobię, bo wszystkie sklepy pozamykane, a nie mam drożdży. Jutro mąż zabiera dzieci na działkę, a ja spróbuję. Będzie to dla mnie nie lada wyzwanie, bo jestem antytalenciem kulinarnym (mąż twierdzi, że mam alergię na kuchnię, ja twierdzę, że kuchnia to zmarnowana powierzchnia mieszkania). Nie wiem, co z tego wyjdzie. Najwyżej się rodzinie nie przyznam, że robiłam :)

  • MAŁGOSIA pisze:

    pizza upieczona i zjedzona PRZEPYSZNA polecam przepis i dziękuje za jego opublikowanie

  • MAŁGOSIA pisze:

    ojej zaraz tą pizzę wyjmę. boje się!

  • Waldi pisze:

    Ciasto udalo sie wyysminicie .
    Robilem pierwszy raz ,ale jestem pod wrazeniem,grunt fo dobrze wyrobic.

  • Waldi pisze:

    Jeszcze nie wiem jak mi wyjdzie ale wyglada smakowicie

  • Basia pisze:

    witam wszystkich :). Własnie za chwilę wyciagnę z piecyk pizze z tego przepisu. mam nadzieje że bedzie taka pyszna jak piszecie :)

  • Iza pisze:

    Pizza pyszna *-* Oliwiki tylko trochę przeszkadzały – moim zdaniem nie są smaczne. OSTRZEGAM! Nie radzę polewać ketchupem ! Pizza wtedy naprawdę traci smak.

  • Luzy pisze:

    ciasto rewelacja , dzisiaj robiłem i pizza wyszła taka jaką uwielbiam :) ciasto jest cienkie i bardzo pyszne, dziękuje za umieszczenie tego przepisu (najlepszy jaki znalazłem w necie) , polecam innym :)

  • Kaspersky pisze:

    Na ile osob ta pizza? , duża jest ? Pzdr

  • kamilka pisze:

    pyyyyyychotka!:)

  • ipobitegary pisze:

    rewelacyjna! polecam ja wszystkim!

  • haiduś pisze:

    Tomku, nigdy nie byłam przekonana co do drożdży instant, ale od kiedy wypróbowałam Twój przepis już chyba nigdy nie wrócę do ” zwykłych” drożdży. Co prawda za pierwszym razem pizza wyszła mi delikatnie mówiąc zakalcowata. Ale to moja wina bo myślałam, że Twój przepis na ciasto jest ubogi i chciałam go „ulepszyć” dodając trochę oliwy z oliwek i to był niewypał. Dziś zrobiłam 2 pizze dokładnie wg. Twojego przepisu i wyszły świetne, wszyscy nie mogli się nachwalić. Była lekko puszysta a zarazem chrupiąca i w końcu moje ukochane cienkie ciasto.Nie wrócę już do dawnych metod robienia pizzy, tzn. grube ciasto, pełno dodatków, a na wierzch gruba warstwa sera żółtego, masakra. To raczej jak ktoś wcześniej wspomniał zapiekanka, a nie pizza. No i w końcu przekonałam się do mozzarelli.
    Dzięki.

  • beti pisze:

    a jak zrobić ciasto takie jakie robią w pizzerii?

  • moni pisze:

    bardzo dobra tylko się za szybko skończyła jutro robię następną tylko ze na wiekszęj brytfance

  • moni pisze:

    super pizza

  • Mirek pisze:

    Myślę, że to ciasto jest dość dobre ale nie najlepsze jakie robiłem !!! Włosi używają magicznych sztuczek przy robieniu swojego ciasta sam np: Często dodaję zamiast zwykłej wody wody tzw. Sodowej ( mocno gazowanej )
    A co do składników > Trochę sera na podstawę i dopiero 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy serem jak kolega wyżej zauważył ,a składniki winny być dobrze osuszone np : pomidory, kukurydza itp….

  • Grzegorz pisze:

    Dziękuje za odpowiedź!
    Proszę się nie dziwić, że może jestem trochę sfrustrowany. Ale męczę się z ciastem już 14 raz i jeszcze nie wyszło takie jakie chcę.
    Wypróbowałem masę przepisów.
    Ja trochę obwiniam swój piekarnik.
    Chciałbym aby wyszła mi taka:
    http://www.youtube.com/watch?v=L1j1QWGiiN0&feature=g-hist fragment filmu 11:10

  • Grzegorz pisze:

    A jak zrobić aby ciasto po upieczeniu było miękkie, nie cierpię chrupkiego ciasta. W pizzeriach nigdy nie podali mi chrupkiego ciasta, zawsze miękkie. Takie smakowało mi najlepiej. Chrupkie to łatwizna. Jak zrobić pizzę o miękkim cieście po upieczeniu?
    Dziękuję!

    • Tomek Lach pisze:

      Jeżeli chciałbym uzyskać w pizzy miękkie ciasto, to pewnie piekłbym pizzę w niższej temperaturze i przez dłuższy czas – poeksperymentuj Grzegorzu

    • Dymecki pisze:

      Daj wiecej oleju ciasto bedzie miekkie, mi za to nigdy chrupkie nie wyszlo. Zawsze miecutkie, no i w sumie ja zawsze robie nie w 250 tylko 220 stopni moze tez dlatego ale za to juz glowy sobie uciac nie dam.

  • Lena pisze:

    Czy ciasto po upieczeniu będzie miękkie, delikatne w smaku i średniej grubości ?

  • nata622 pisze:

    Zrobione – upieczone – zjedzone :) Będę powtarzac. Dzisiaj była wersja absolutnie ekonomiczna bo zapomniałam o zamkniętych z okazji Święta Niepodległości sklepach. Natomiast to super cienkie ciasto to jest to co mój syn określił jako przepyszniaste;) Już myśle jak sie stopniuje ten przymiotnik bo kubkami smakowymi czuję smak dobrego sera i salami. Dzięki za przepis.

  • Przemek pisze:

    Ciasto na „Pizza al Taglio” (al taglio – przez cięcie). To jest prawdziwa włoska pizza sprzedawana w lokalach gastronomicznych włoskich miast na wagę i na wynos. Pieczona jest na ogromnych prostokątnych blachach i krojona w większe lub mniejsze kawałki prostokątne lub kwadratowe.

    Oto przepis na ciasto:
    30 g świeżych drożdży,
    1 1/2 łyżeczki soli,
    2 łyżki oliwy z oliwek,
    2 szklanki wody,
    5-6 szklanek mąki pszennej.

    W dużej misce połączyć drożdże, sól, oliwę i wodę. Mieszać, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Dodać na koniec mąkę, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść, podzielić na części, rozpłaszczyć (nie używać wałka!). Umieścić na naoliwionej blasze do pieczenia, porobić wgłębienia palcami na powierzchni, rozciągając ciasto do brzegów blachy. Nałożyć dowolny farsz. Piec w piekarniku na średnim ogniu ok. 25 min.

  • Kasia pisze:

    Dzisiaj mam zamiar ją zrobić :>

  • michel pisze:

    Hej wszystkim miłośnikom pizzy! W tym wszystkim w cieście brakuje tylko odrobiny cukru. Ja dodaje zawsze dwa razy mniejszą ilość cukru w stosunku do soli. Delikatna zmiana, ale jednak troszkę smak ciasta zmienia na plus :D
    Polecam!

  • ziuta pisze:

    Tomasz!
    Wielki szacun,już 2 raz robiłam pizzę w/g Twojego przepisu,oczywiście wyszła znakomicie,niech się chowają pizzerie!
    Lecimy napełnić brzuchy i dodać sobie kilogramów,hehehe.
    Pozdrawiam :)))

  • MasterDius pisze:

    Dzisiaj spróbuję ją zrobić, właśnie za chwile jadę po składniki do sklepu powiem wam potem jak wyszła.

  • Evo pisze:

    Cala noc dzisiaj szperalem na necie jak zrobic prawdziwa wloska pizze, zainspirowala mnie najlepsza jaka w zyciu jadlem w krakowie ,, pizza garden” z pieca opalanego drzewem polecam wszystkim, szukalem roznych przepisow dotyczacych ciasta i sosu ( do smarowania na ciasto przed wlozeniem do piekarnika, widzialem takich co dawali go na wierzch jak ketchup). Co do ciasta zauwazylem powtarzajacy sie schemat kolegi Tomka, wiec stwierdzilem ze jeden problem z glowy. Troche wiecej mi zajelo z sosem. Odrazu zaznaczam ze jakie kolwiek koncentraty, przeciery pomodorowe, ketchup itp odpadaja. Tutaj przepis na sos:
    3 łyżki oliwy z oliwek
    4 ząbki czosnku, posiekane
    2 łyżki posiekanego świeżego oregano
    1/4 łyżeczki czerwonego pieprzu płatki,
    1/4 łyżeczki suszonego oregano
    1 puszka u nas: pomidory cirio w puszcze
    sól i pieprz do smaku
    1/2 łyżeczki cukru. Ponizej filmik pokazujacy przygotowanie sosou.
    http://www.youtube.com/watch?v=9IcEyz5kAww
    Skladniki oczywiscie wedle uznania ale nie przesadzac oczywiscie. Najwazniejsze to zeby miec naprawde dobre produkty, przede wszystkim swieze warzywa, oregano, rukola swietna sprawa, i Oliwe z oliwek! zaden olej tego nie zastapi. Zajadac tez z oliwa nie zadnym ketchupem czy sosem czosnkowym. Smacznego ;)

  • Marcin pisze:

    To był tak na prawdę mój pierwszy wypiek, nauka nie pójdzie w las, a w tygodniu na pewno spróbuję jeszcze raz i dam znać jak poszło:) Co do pomidorów to faktycznie miksowałem je razem z gniazdami nasiennymi, to też następnym razem zmienię. Pozdrawiam

  • Marcin pisze:

    Witam.
    A więc u mnie sprawa wygląda następująco, jeżeli chodzi o samo ciasto i wyrośnięcie to wszystko idealnie, do przepisu na sos skorzystałem z Twojego przepisu: http://www.zajadam.pl/pizza/sos-do-pizzy i tutaj pierwsze pytanie: sos był trochę zbyt „wodnisty” mimo, że nie użyłem w ogóle wody, a jedynie 3 świeżych pomidorów z przyprawami, wiesz może jak temu zaradzić albo co zrobiłem źle?
    Kolejny etap czyli rozmieszczenie ciasta na blaszce i zapełnienie składnikami przebiegło pomyślnie, natomiast chciałem zaoszczędzić trochę na sprzątaniu i położyłem ciasto na papierze do pieczenia, i to był początek końca. po około 15 minutach w piekarniku wszystko wyglądało na gotowe, jedyny szczegół był taki, że pizza przykleiła się do papieru i nie dało się jej w żaden sposób odkleić. Co się dało to wyjadłem(hehehe), i muszę powiedzieć, że to mnie bolało najbardziej że wszystko było pyszne ale nie dało się tego w pełni wykorzystać ze względu na przyklejony papier:D Myślę że jeszcze raz podejmę rękawice bo to co zostało z mojej produkcji było smaczne, ale chciałbym zjeść pizze tak jak należy a nie wyrzucać 2/3 dania. Będę wdzięczny za wskazówki.
    Pozdrawiam

    • Tomek Lach pisze:

      Marcin papier do pieczenia zawsze warto posmarować odrobiną oliwy! :) Z pomidorów świeżych wydrążyłbym najpierw gniazda nasienne i zmiksowałbym tylko ich miąższ.

  • monix pisze:

    Ten przepis na ciasto pizzy jest po prostu super:)

  • Alex pisze:

    Hey, pizza wyszla mi calkiem niezla pomimo ze nie wyroslo mi ciasto? W jakim cieplym miejscu trzymasz ciasto?
    Wyszlo mi tez odrobine twardawe?? Czy to moglo byc przyczyna?

    • Tomek Lach pisze:

      Alex może mąka była zbita i należało ją przesiać, żeby złapała powietrza? A może trzeba było nieco cieplejszej wody użyć – generalnie ciasto na pizzę powinno być jeszcze przed odłożeniem do wyrośnięcia miękkie i sprężyste.

  • Łukasz pisze:

    W swoim życiu, pizzę robię dość często kilka lat. W zasadzie podczas pieczenia pierwszej pizzy spojrzałem na przepis. Następnie, za każdym razem działałem tylko i wyłącznie według własnej fantazji (postępuje tak zawsze:) ).
    Czytając komentarze, pozwoliłem sobie i na swój własny. Tak więc, w prawdziwej pizzy nie przykrywamy serem dodatków!- Wówczas robimy zapiekanke a nie pizze, ponieważ wszystko gotuje się pod warstwą sera. Jeśli chcemy zrobić prawdziwą pizze- ser idzie bezpośrednio na ciasto, a dodatki właśnie dodajemy po warstwie serowej, które wtopią się nam ładnie w ser :).
    Do prawdziwej pizzy nie używa się sosów, włosi śmieją się z nas, że używamy sosów. Sosy do pizzy to typowo polski wymysł :) Jednak muszę przyznać, że jestem zakochany w sosie czosnkowym i nie potrafie go sobie odmówić :) :)
    W dalszych komentarzach, przeczytałem także, że pizze należy rozwałkować- w żadnym wypadku nie wałkujemy pizzy! ponieważ wałkiem zamykamy powierzchnie, przez którą dostaje się powietrze (pory). Pizze należy rozgniatać rękoma (tylko i wyłącznie).
    Mnie za każdym razem pizza wychodzi zupełnie inaczej, choć tak samo smacznie…:) Jednak nie zawsze wychodzi mi „sztywna” tak by nie opadała podczas unoszenia kawałka :) . Macie na to jakąś receptę? pozdrawiam :)

  • Ania pisze:

    Ciasto idealne. Rozwałkowałam je na bardzo cienko bo takie lubimy. A drożdże świeże rozmieszałam z wodą i od razu wlałam do mąki. Dopiero wtedy zostawiłam do wyrośnięcia.
    To najlepszy przepis jaki znalazłam.

  • arti pisze:

    pizza naprawdę rewelacyjna!!! od dłuższego czasu eksperymentowałem z ciastem, to za twarda to klejące to znowu co innego, aż do dzisiaj. wprost idealne! Dzięki za przepis.

  • Ewazk pisze:

    Swietna pizza. Podchodzilam do pierwszej proby jak pies do jeza , ale super udalo sie.
    jestem zachwycona z siebie ze sie odwazylam ja antytalent kulinarny. wiwlkie dzieki za inspiracje
    pozdrowka
    ewazk

  • Tomek Lach pisze:

    Marecki na gapiostwo najlepszy przepis nie pomoże ;)))

  • marecki pisze:

    Witam, nie uważacie że komuś może po prostu nie wyjść, bo 250 g mąki myli z 250 ml mąki ? tj prawie dwie szklanki mąki z jedną szklanką mąki.

  • Hanka pisze:

    Mój piekarnik nagrzewa się tylko do 180 stopni, bo coś szwankuje…. W tej temperaturze też się upiecze?

    • Tomek Lach pisze:

      Hanka – Upiecze się, ale myślę że 20 do 25 minut to potrwa – najlepiej obserwować czy dodatki nie przypalają się, a boki ciasta nie brązowieją – jeżeli takie objawy już są widoczne to wtedy najlepiej sprawdzić spód pizzy i to ostatecznie potwierdzi czy jest już dobrze upieczona :)

    • Specjalista pisze:

      W tej temperaturze możesz piec kurczaka przez 45 minut. Piec musi mieć wysyoką temperaturę. W pizzeriach osiąga ona nawet 350 stopni. Im szybciej upieczona pizza tym lepsza.

    • Tomek Lach pisze:

      Nie cwaniakuj – jestem pewien, że w domowym piekarniku zrobię pizzę lepszą niż kupisz w większości pizzerii ;p

  • kryca1984 pisze:

    Nie wierzyłam, że się uda… a teraz nie mogę wyjść z podziwu, że jest taka dobra :) Po prostu mistrzostwo świata!!!! Najlepszy przepis na pizze!!!

  • Marta pisze:

    Bardzo dobra Pizza! Teraz siedzę i idzie mi w boki ;p

  • ania_black pisze:

    jestem ciekawa przepisu i spróbuję,
    bo do tej pory żadna pizza mi nie wyszła i lądowała w koszu :)

  • Grazia pisze:

    Pizza wyszła super !!! ciesze się , że trafiłam na twojego bloga :D

  • Grazia pisze:

    Dziękuje za rady tak też zrobię z piekarnikiem , a ciasto pięknie rośnie :)

  • Grazia pisze:

    Tylko , żeby choć mi ciasto blachę przykryło :) Piekarnik na 250stopni grzanie od dołu z termoobiegiem może być?

    • Tomek Lach pisze:

      Tak trzeba rozprowadzić ciasto żeby przykryło blachę ;) A co do piekarnika to ja zwykle daję grzanie z góry i z dołu z termoobiegiem i wstawiam pizzę na najniższą półkę

  • Tomek Lach pisze:

    Grazia nawet jak nie wyrośnie bardzo to tragedii nie ma – cieniutkie ciasto będzie chrupiące i bardzo dobre. A podana kolejność układania składników jest całkiem OK, ja bym chyba tylko pomidora dał na ser i starał się nie przesadzić z ilością dodatków :)

  • Grazia pisze:

    Pytania pewnie wydają Ci się głupie, ale robię pierwszy raz pizze :P

  • Grazia pisze:

    Tak tak 25gram :) właśnie zagniotłam ciasto i czekam aż wyrośnie (oby wyrosło bo jakoś go tak mało :P ) może być taka kolejność szynka pieczarki pomidor i ser?

  • Grazia pisze:

    Mam drożdże świeże to rozpuścić 250gr w 150ml wody?

  • Grazia pisze:

    Witam właśnie przymierzam się do zrobienia twojej pizzy!!!! Mam pytanie : Czy można przygotować wcześniej taką pizze a po 2 godzinach dopiero ją upiec? np ja ją przygotuje już całą o 13:00 a włożę do piekarnika o 15:00 :D i czy pieczarki lepiej podsmarzyć , żeby puściły wodę czy dać je surowe na ciasto? w kolejności sos, szynka, pieczarki, cebula,ser Dzięki za odpowiedź

    • Tomek Lach pisze:

      Grazia ja często wcześniej przygotowuję pizzę i nie ma problemu z upieczeniem jej po odczekaniu jakiegoś czasu w stanie surowym ;) A pieczarki zwykle daję surowe (ale nie na górę tylko pod ser). Podsmażenie nie zaszkodzi.

  • Asia pisze:

    super przepis na ciasto! stary przepis wyrzucam i zastępuje twoim ;-)
    pozdrawiam

  • vegan&vain pisze:

    Zrobilam twoja pizze, wyszla bardzo dobra, tylko ze… bardzo chrupiaca i zupelnie nieelastyczna. Czy zrobilam cos nie tak? Moze za dlugo trzymalam ją w piekarniku? Czy tak wlasnie powinno byc?

  • martikaka pisze:

    robiłam dzisiaj pizze w innego Twojego przepisu, następnym razem wypróbuję tę :)
    wyszła mi dziś przepyszna, także liczę na powtórkę. Przepisy masz świetne i bajecznie proste, nawet ja – wielka przeciwniczka pieczenia i robienia jakichkolwiek ciast jestem zadowolona, bo było pysznie :) Pozdrawiam :D

  • pin3ska pisze:

    Ten przepis równiez wykorzystałam i jest super :)

  • Darek pisze:

    ja robie tak samo tylko dodaje oregano do ciasto,a ser tak samo jak marcin i wyszło niebo w gębie

  • Carax pisze:

    Gratuluję przepisu!
    Muszę przyznać, że sceptycznie podchodzę do internetowych pomysłów kulinarnych. Jednak brakowało mi odmiany dla babcinego przepisu na pizzę.
    Pizza smakuje rewelacyjnie, ciasto wyszło idealnie. Używałam świeżych drożdży, według Twoich zaleceń i wszystko poszło zgodnie z planem.

  • Ewelina pisze:

    Hej
    Zamierzam wypróbować ten przepis skoro jest tak chwalony :) a ponieważ to moja pierwsza pizza będzie to mam pytanie czy ty w przepisie opisując go dalej używasz drożdży instant i jeśli tak to jak wyliczasz 6-7 gr aha i czy masz jeszcze jakiś sprawdzony przepis na sos pomidorowy ale nie taki z koncentratu tylko może z pomidorów w puszce ?? Pozdrawiam i proszę o odpowiedz :)

  • Dżaro pisze:

    niezła pizza dzięki za przepis

  • kuba pisze:

    Przepraszam bardzo ,że się tak wyraże ale
    inaczej nie mogę ;)
    Pizza wyszła zajebista

  • dirker pisze:

    nie przeczytałem , komentarz nie ważny

  • dirker pisze:

    Na ile osób jest ta pizza ?

  • agacior89 pisze:

    Ok, znalazłam już w necie. Twój przepis spisze się tylko w przypadku drożdży instant; zwycazjnych drożdży nie można wrzucić do ciasta ot, tak, ale najpierw je zalać wodą, dodać nieco mąki i zostawić do wyrośnięcia. Dopiero wtedy dodać resztę mąki i ugnieść. Niech to szlag, tyle pracy i ciasto do wyrzucenia :(
    A czy rodzaj mąki ma znaczenie? Mam pszenną 450 i 500, która byłaby lepsza?

    • Tomek Lach pisze:

      Agacior89 – drożdże instant są wygodniejsze do pizzy, bo jest z nimi mniej roboty. Świeże oczywiście trzeba przed dodaniem do ciasta odpowiednio przygotować. P.S. Pamiętaj, że praktyka czyni mistrza – nie ma chyba osoby, której zawsze by wszystko wychodziło w kuchni ;)

  • agacior89 pisze:

    Jesteś pewien, ze proporcje są podane dobrze? Po pierwsze – podawałeś gdzieś, że 7 g drożdży instant to ok. 250 g drożdży zwykłych. Ja robiłam wszystko wg Twoich proporcji, tyle, ze porcja 25g drożdży wydała mi się podejrzana – dodałam 50g, a mimo to ciasto nie chce urosnąć. Ciasto jest mięciutkie i lśniące, ale po 40 minutach niewiele zwiększyło swoją objętość i nie chce się ładnie formować – rwie się przy jego wałkowaniu. W każdym przepisie brakuje mi rad w stylu „co zrobić jeśli” – bo mnie rzadko cokolwiek wychodzi tak jak powinno (za rzadkie, za gęste, za miękkie, za twarde – nawet jeśli odmierzam wszystko co do grama) i nigdy nie wiem czego dodać, by wróciła konsystencja taka, jak powinna. A eksperymenty kończą się źle :(

  • roodymoondeck pisze:

    to na prawdę super przepis robię z niego pizze trzeci raz a jeśli chodzi o sosik to po pierwsze najpierw szkle na patelni cebulę na oliwie i jak jest już podrumieniona to dolewam passatę (nie przecier)troszkę wody a jeszcze lepiej soczku z paczki oliwek czosnek i przyprawa do pizzy

  • Klaudia pisze:

    Super przepis, pizza wyszła wspaniała , palce lizać ! ;)

  • zet pisze:

    Pizza wychodzi wyśmienita Najprostsze ciasto a najlepsze
    Ja tez wyrabiam w w mikserze i NIESTETY musze przyznac wyzszość technologii

  • zoska pisze:

    wlasnie skonczylam zajadac pizze twojego przepisu z moja rodzina wyszla super dzieki polecam

  • Iza pisze:

    Po wypróbowaniu masy przepisów oficjalnie stwierdzam, że ten przepis jest najlepszy! Ciasto ma idealną konsystencję. Co prawda trochę oszukiwałam przy wyrabianiu, ale od czego ma się mikser z obrotową misą i hak do ciasta :-) Proporcje są idealne, więc i bez pomocy miksera by się udało.
    Szybko się piecze i jest PRZE- PYSZ- NE.
    Polecam

  • kubik123 pisze:

    Witam, właśnie przymierzam sie do pierwszej włąsnej pizzy i mam pytania – czy mozarella jest to biały ser (ten sprzedawany w kulkach w zalewie) czy też żółty, bo też takowy w sklepie można kupić.

  • Domin pisze:

    Ja do sosu dodaję jeszcze wyciśnięte 2 ząbki czosnku :)

  • Wojtek pisze:

    Bardzo fajny przepis na pizzę!
    Pozwól zatem, że podzielę się moim przepisem na sos pomidorowy do pizzy, który jest moim zdaniem lepszy od gotowych produktów. A więc:
    -Do 1/3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody dodaję mały słoiczek koncentratu pomidorowego, 1/5 łyżeczki soli (do smaku), łyżeczkę cukru, 2 łyżeczki octu, szczyptę bazyli, szczyptę oregano, mieszam…. i gotowe!
    Pozdrawiam

  • MAdzialin pisze:

    W sobotę zamierzam wyprobowac ten przepis,tylko prosze o rade na jakiej blaszy robic pizze??mozna na takiej od ciasta??czy wtedy bedzie trudnosc z wydobyciem jej.A moze mozna zrobic na takiej plaskiej ,ktora jest w wyposazeniu kuchenek??Pozdrawiam

  • Justyna pisze:

    właśnie zjadłam pizzę z ciastem z Twojego przepisu :)
    była pyszna, wyszły mi dwie okrągłe cieniutkie pizze o średnic y 32 cm

    tylko ja użyłam mąki pszennej razowej, ale wszystko się ładnie udało :)

    dziękuję za przepis i pozdrawiam

  • Tomek Lach pisze:

    Kasiulka – jeżeli wyszło zakalcowate to znaczy że coś zrobiłaś nie tak jak trzeba :) Dobre ciasto na pizzę poznasz po tym, że po wyrobieniu i wyrośnięciu jest bardzo miękkie i sprężyste. Powinno wręcz rozpływać się pod własnym ciężarem. Po drugie zgodnie z moim przepisem ciasto do pizzy powinno być bardzo cienkie i nie ma możliwości, żeby w takim wypadku powstał zakalec. Jeżeli faktycznie zrobiłaś wszystko jak trzeba to obstawiam, że w trakcie pieczenia któryś ze składników nadzienia puścił sok i pizza wyszła zbyt wilgotna.

  • kasiulka pisze:

    wlasnie zrobilam pizze z tego przepisu niestety nie wyszla za ciekawie ciasto wyszlo zakalcowate a zrobilam wszystko dokladnie jak w przepisie

  • Cosiek pisze:

    Czy drozdze musza odstac swoje w wodzie zeby cos tam podrosly, czy po rozpuszczeniu wlewac je od razu? Pytam, bo moje cos w tej wodzie nie chca sie ruszyc, nawet po dodaniu szczypty cukru. Czy ma to jakies znaczenie czy dla tej wloskiej tak to ma wygladac? ( w mleku to rosna od razu)

    • Tomek Lach pisze:

      @Ciosek ciasto i tak odstawiasz do wyrośnięcia, więc moim zdaniem nic złego się nie dzieje, jeżeli drożdże w wodzie nie reagują jakoś żywiołowo ;)

  • Gosia pisze:

    Witam!
    A czy masz może przepis na dobry sos pomidorowy? Ponieważ to podstawa a mój nie wychodzi zbyt dobry.

    Pozdrawiam

  • Kinga pisze:

    A jaka duża ona wychodzi z podanych składników??

  • Tomek pisze:

    Marcinie, dzięki za świetny komentarz – też tak mam, że odkąd opanowaliśmy robienie takiej pizzy nie jadamy już pizzy w restauracjach :-) Ser może faktycznie warto dodać pod koniec pieczenia, ale ja z lenistwa nie stosuję takich zabiegów ;) Przy mocno rozgrzanym piekarniku moja pizza piecze się ok 10 minut i ser mozarella ma bardzo fajną konsystencję.

  • Marcin pisze:

    Robię podobnie, ale z modyfikacją jaką podejrzałem kiedyś będąc we Włoszech. Ser daję dopiero na około 5 minut przed zakończeniem pieczenia. Mozzarellę powinno się dawać najwyżej na ok. minutę przed zakończeniem pieczenia. Wtedy uzyskujemy efekt ciągnącego się sera znanego z reklam w TV:D
    Myślę też, że nie wszystkie składniki nadają się do pieczenia od początku, ale to już temat na dłuższą dyskusję. Odkąd robię taką pizzę nikt już nie chce jeść w pizzerii:D

  • Yerba pisze:

    Pizza wygląda superancko, tylko nie wiem czy całe oliwki to dobry pomysł?? Pozdrawiam

  • Moz pisze:

    Pizza wyszła PALCE LIZAĆ!!! :) Gratuluję przepisu.

  • Ilość komentarzy: 143 - dołącz do dyskusji!

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Blog wykorzystuje smaczniutkie pliki cookies. Informacje o ich wykorzystaniu na tej stronie znajdziesz w polityce prywatności. Możesz włączyć/wyłączyć obsługę cookies w swojej przeglądarce. Blog wykorzystuje cookies. Można je wyłączyć w przeglądarce.