Tapenada z oliwek, bazylii i migdałów to śródziemnomorska pasta, która jest świetną alternatywą dla tradycyjnych kanapek z serem czy wędliną. Chrupiące grzanki z tapenadą są doskonałe na śniadanie i kolację.

Głównymi składnikami są oliwki, kapary i oliwa. Zwykle pastę przygotowuje się z czarnych oliwek, ale z zielonymi wychodzi równie znakomita. W zależności od wersji, możesz modyfikować jej skład i dodać np. anchois, czosnek czy różne przyprawy. Tapenada, którą dziś proponuję została wzbogacona świeżą bazylią i migdałami. Ma bardzo charakterystyczny smak – dość słony (dzięki oliwkom i kaparom) i orzeźwiający (a to za sprawą bazylii i soku z cytryny).

Tapenada wywodzi się z Prowansji. Bardzo często możesz spotkać ją w daniach kuchni śródziemnomorskiej. Pastę najczęściej stosuje się do pieczywa. Poza tym może stanowić dodatek do sałatek, ryb, mięsa lub makaronu.

Składniki

  • 1,5 szklanki zielonych oliwek
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżka kaparów
  • 1/2 szklanki luźno wypełnionej świeżymi listkami bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Tapenada, z oliwek, bazylii i migdałów

Przygotowanie

  1. Oliwki, kapary, migdały, sok z cytryny oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek wrzuć do pojemnika blendera.

  2. Listki bazylii posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Wszystko zmiksuj kilka razy do lekkiego rozdrobnienia.

  3. Dolej oliwę z oliwek.

  4. Całość ponownie miksuj pulsacyjnie przez chwilę, aż do uzyskania pasty o niejednolitej konsystencji, z wyraźnie wyczuwalnymi migdałami.

Tapenada z oliwek, bazylii i migdałów