oceny: 3, śr. ocena: 5
5

Niedawno miałem przyjemność testowania i próbowania produktów marki Hilcona. Przygotowałem nawet przepis na Ravioli szpinakowe z pesto rosso. Dziś zapraszam Was do zabawy z nagrodami, byśmy wspólnie wymyślili ciekawe sposoby wykorzystania takich świeżych pierożków czy makaronu.

Poniżej zobaczysz mój kolejny pomysł na przygotowanie szybkiego i pysznego obiadu, tym razem z wykorzystaniem świeżego makaronu fettuccine. Pod przepisem poznasz wszelkie szczegóły dotyczące konkursu – a zabawa jest naprawdę prosta. Wystarczy, że użyjesz wyobraźni i zaproponujesz kreatywne wykorzystanie jednego z produktów Hilcona do przygotowania pysznego posiłku. :-)

makaron fettucine hilcona

Kremowe Fettuccine z natką pietruszki i parmezanem

Mój pomysł, który może posłużyć Wam za inspirację do konkursowych komentarzy, to świeży makaron fettuccine (makaron w stylu włoskim
z dodatkiem jaj od kur z wolnego wybiegu) w gęstym i kremowym sosie na bazie oliwy, czosnku i mleka kokosowego. Z dodatkiem świeżej zieleniny i pomidorów. Taki zestaw składników pozwolił mi przygotować pyszny i sycący obiad w dosłownie 10 minut! :)

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu Fettuccine Hilcona
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka szt. pomidorów koktajlowych
  • mleko kokosowe – kilka łyżek
  • ser typu parmezan
  • natka pietruszki
  • zioła świeże do podania (np. bazylia)
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie makaronu

  1. Zacząłem oczywiście do zagotowania wody. Świeży makaron gotuje się ledwie 2 minuty, tak że czas podgrzewania wody wykorzystałem na przygotowanie pozostałych składników.
  2. Czosnek drobno posiekałem i wrzuciłem na zimną patelnię, dodałem też 2 łyżki oliwy z oliwek i zacząłem podgrzewać na wolnym ogniu. Dzięki temu czosnek przez kilka minut ładnie się zeszklił i uwolnił niesamowite aromaty.
  3. Pomidorki pokroiłem w ćwiartki, a natkę posiekałem drobniutko.
  4. W momencie, w którym wrzuciłem makaron do wrzącej wody, dodałem również pomidory na patelnię.
  5. Ugotowany makaron odcedziłem i dodałem na patelnię, dodałem w tym samym momencie kilka łyżek gęstego mleka kokosowego, szczyptę suszonych ziół prowansalskich, odrobinę soli.
  6. Następnie całość zamieszałem i poddusiłem przez pół minuty (makaron w sosie powinien być pogrzewany maksymalnie 45-50 sekund, w przeciwnym wypadku zacznie się rozgotowywać).
  7. Zaraz potem dodałem do makaronu natkę pietruszki, dwie łyżki startego parmezanu, całość delikatnie zamieszałem …i gotowe!
  8. Makaron podałem z dodatkową porcją grubo startego parmezanu, oprószony grubo zmielonym czarnym pieprzem i przyozdobiony świeżą bazylią.

makaron fettucine hilcona

Teraz Twoja kolej! :-)

Jak widzisz mój pomysł był bardzo prosty, szybki w wykonaniu, lekko zwariowany ze względu na dodatek mleka kokosowego. Wyszło PRZEPYSZNIE. Teraz Twoja kolej na wymyślenie fajnego dania bazującego na produkcie Hilcona.

produkty-hilcona-recenzja-1

Konkurs

mlynek-turretZabawa jest bardzo prosta. Napisz w komentarzu poniżej jaki jest Twój pomysł na przygotowanie pysznego dania wykorzystującego jeden z produktów marki Hilcona. Pełną listę tych produktów znajdziesz na stronie www.hilcona.pl/produkty.

Nagrodami w konkursie są cztery designerskie młynki Turrent do soli i pieprzu.

  • Na komentarze konkursowe czekam przez siedem dni do 11.12.2016, do końca dnia.
  • W swoim komentarzu opisz pomysł własnymi słowami, niekoniecznie w postaci przepisu – wiersz czy ciekawa historyjka będą równie mile widziane!
  • Jeżeli do swojego pomysłu chcesz dodać zdjęcie lub film, wystarczy że w komentarzu dołączysz link do niego (np. opublikowanego na Instagramie lub Facebooku), zdjęcie lub film możesz również przesłać poprzez email na adres konkurs@zajadam.pl – dodanie zdjęcia nie jest obowiązkowe, ale najpewniej zwiększy Twoje szanse na otrzymanie nagrody. ;-)
  • Regulamin konkursu dostępny jest tutaj.