W krajach arabskich ciecierzyca króluje w wielu potrawach. Jedną z nich jest falafel. To smażone w głębokim tłuszczu pulpeciki ze zmielonej, wcześniej namoczonej ciecierzycy, z dodatkiem cebuli, czosnku, natki pietruszki i aromatycznych przypraw – kurkumy, kolendry i chili.

Falafel przygotowywany jest z surowej ciecierzycy, którą należy wcześniej namoczyć. Ciecierzyca z puszki czy słoika, nie sprawdzi się, bo ta jest już ugotowana. Do mielenia wykorzystałam maszynkę do mielenia mięsa, ale myślę, że dobry blender też da radę. Trzeba tylko pamiętać, żeby zmiksować składniki mniejszymi porcjami. Do zmiksowanej masy dodaję sodę oczyszczoną, która przyspiesza proces smażenia, dzięki temu pulpeciki są złociste i chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie i kremowe. Falafel serwuję w towarzystwie orzechowego sosu tahini. Składnikiem podstawowym sosu jest pasta tahini, czyli pasta z prażonych nasion sezamu. Do sosu dodaję także czosnek, jogurt i sok z cytryny. Polecam taki zestaw, świetnie sprawdza na wszelkie imprezy, spotkania ze znajomymi.

Falafel

Składniki

Falefel:

  • 200 g ciecierzycy
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej do uzyskania konsystencji pozwalającej ulepić pulpeciki
  • olej do smażenia, np. rzepakowy
  • sól, pieprz do smaku

Sos tahini:

  • 3 łyżki tahiny
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Falafel

Przygotowanie

  1. Na 12 godzin przed przygotowaniem przekąski opłucz ciecierzycę, zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia. Następnie ciecierzycę odcedź.

  2. Ciecierzycę, cebulę, czosnek zmiksuj na gładką masę (można też zmielić w maszynce do mięsa).

  3. Do masy dodaj posiekaną natkę pietruszki, przyprawy, sodę oczyszczoną, mąkę i dokładnie wymieszaj.

  4. Z masy uformuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).

  5. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i na rozgrzany tłuszcz wrzucaj po kilka sztuk uformowanych pulpetów z ciecierzycy.

  6. Smaż, aż uzyskają złoty kolor. Następnie wyłóż je na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  7. Przygotuj sos tahini – połącz tahinę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jogurt i sok z cytryny. Mieszaj dodaj stopniowo wodę, aż do uzyskania sosu o kremowej konsystencji. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.

Falafel