oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Jestem wielkim fanem kuchni śródziemnomorskiej. Nieważne czy to Włochy, Grecja, czy Chorwacja. Każda z tych kuchni zachwyca na swój sposób, ale mają jeden wspólny mianownik: proste dania z najlepszej jakości składników.

Jakiś czas temu moi dobrzy znajomi wrócili z wakacji w Chorwacji i jednym z najlepszych wspomnień, jakie przywieźli, była kolacja przyrządzona przez ich chorwackiego przyjaciela. Nie mogli się nadziwić, jak z dosłownie trzech składników przyrządzone zostało jedno z najpyszniejszych dań, jakie kiedykolwiek jedli. Pewnie zastanawiacie się, co to było? Genialny, prosty… makaron z pomidorami duszonymi z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku i ziół. Zajadali się nim w pięknych okolicznościach natury, w towarzystwie lampki lokalnego wina. I nie zapomną tego do końca życia.

W czym tkwi tajemnica? Oczywiście w dobrze dobranych składnikach, sercu włożonym w gotowanie i chwilach spędzonych w gronie przyjaciół na biesiadowaniu. I właśnie przepis na takie genialne w swojej prostocie danie, bazujące na Pomidorach Krojonych Podravka – dojrzałych w śródziemnomorskim klimacie na Południu Europy, chciałbym Wam tym razem zaproponować.

pomidory krojone podravka

Śródziemnomorskie smaki Podravka

Jak widzicie przepis ten przygotowałem w oparciu o pomidory i makaron Podravka. Seria śródziemnomorskich produktów Podravka to makarony, pesto, pomidory czy pasty warzywne powstałe według oryginalnej, chorwackiej receptury, na bazie najwyżej jakości składników.

Pomidory, z których powstają produkty Podravka, rosną w chorwackim regionie Istria, na polach położonych wzdłuż morskiego wybrzeża. Swoją jakość zawdzięczają nie tylko wyjątkowym warunkom klimatycznym, lecz także specyficznej czerwonej glebie, na której rosną. Jest ona bogata w minerały (np. żelazo), dzięki czemu posiada swoją charakterystyczną barwę. Dodatkowo słońce oraz proces systematycznego nawadniania pól sprawiają, że warzywa mają doskonały smak, aromat i kolor.

Makarony Podravka natomiast powstają z pszenicy durum, a dzięki wykorzystaniu najwyższej jakości składników oraz nowoczesnej technologii produkcji, zachowują sprężystość, kształt i kolor podczas gotowania.

Więcej dowiecie się oczywiście ze strony podravka.com/pl/smakikuchnisrodziemnomorskiej

makaron z sosem pomidorowym

A teraz zabieramy się za gotowanie:

Składniki

* Podane ilości składników wystarczą do przygotowania dwóch solidnych porcji obiadowych.

Wykonanie

  1. Zacznij od nastawienia wody na makaron i rozgrzania piekarnika do temperatury 190 st C.

  2. Główkę czosnku przekrój w poprzek na pół, nasmaruj niewielką ilością oliwy, ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 minut do czasu aż czosnek pięknie się zezłoci i zmiękknie. Dzięki temu zyska łagodny, lekko słodkawy smak, a jego zapach rewelacyjnie urozmaici nasze danie. Będzie też tak miękki i delikatny, że można by go użyć jako smarowidła do kanapek.

    pieczony czosnek do makaronu

  3. Na patelni podgrzej 1-2 łyżki oliwy i dodaj cebulę posiekaną w cienkie piórka, a także marchew startą na tarce o grubych oczkach.

    makaron w sosie pomidorowym - kuchnia śródziemnomorska

  4. Całość zamieszaj, dopraw solą i pieprzem, i podsmażaj przez ok. 5-6 minut.

  5. Następnie na patelnię dodaj całe opakowanie pomidorów krojonych z czosnkiem i oliwą. Całość zamieszaj i duś na małym ogniu przez ok. 10-12 minut, do czasu aż sos zgęstnieje, a warzywa zmiękną.

    makaron w sosie pomidorowym - kuchnia śródziemnomorska

  6. Zaraz po dodaniu pomidorów możesz zacząć gotować makaron. Pamiętaj, żeby gotować go ok. 1-2 minuty krócej niż sugeruje instrukcja na opakowaniu – kiedy w kolejnych krokach poddusimy go w sosie pomidorowym, będzie w sam raz.

  7. Kiedy warzywa na patelni będą już miękkie, możesz dodać ugotowany makaron fusilli, a także dokładnie umyty szpinak.

    makaron w sosie pomidorowym - kuchnia śródziemnomorska

  8. Zawartość patelni delikatnie wymieszaj i podduś przez 2-3 minuty na małym ogniu, tak by makaron dobrze pokrył się sosem, a szpinak zrobił się całkowicie miękki.

  9. Aby nadać całemu daniu kremowej nuty, a także wybitnie śródziemnomorskiego stylu, dodaj pod sam koniec dwie łyżki masła i drobno starty parmezan.

    makaron w sosie pomidorowym

    Całość jeszcze raz delikatnie zamieszaj i gotowe!

  10. Makaron podawaj od razu, przyozdobiony listkami świeżych ziół i płatkami parmezanu. Na każdą porcję nałóż również po kilka ząbków pieczonego czosnku.

makaron z sosem pomidorowym

Tym sposobem przyrządziliśmy pyszny makaron w stylu śródziemnomorskim. Dzięki dodatkowi marchewki, czy szpinaku cała potrawa jest niezwykle pożywna i świetnie sprawdzi się jako jednodaniowy obiad dla całej rodziny. Zachęcam również do eksperymentowania i komponowania własnych zestawów dodatków, które połączyć można z pomidorami i makaronem.

makaron fussili

A już za kilka dni zaproszę Was do udziału we wspólnej zabawie z nagrodami, gdzie będziemy szukać pomysłów na inspirujące i słoneczne dania śródziemnomorskie. Bądźcie czujni! :-)