Czosnek to super zdrowa roślina. Działa jak antybiotyk – ma właściwości przeciwbakteryjne, antygrzybicze i przeciwrobacze. Prócz tego czosnek jest doskonałym dodatkiem do różnych potraw. Można go także użyć jako głównego składnika potrawy.

Ciepła, chrupiąca bagietka z pachnącym masłem czosnkowym to chyba najpyszniejsza przekąska jaką można sobie wyobrazić. Świetnie sprawdzi się we wszelkich okazjach, od imprez dla dużej liczby gości, po wieczorne oglądanie filmu w ciepłych kapciach.

Składniki masła czosnkowego

Lista składników, jak się pewnie spodziewacie, nie będzie długa.

  • Ok. 100 gram masła (ok. pół kostki), taka ilość powinna wystarczyć na kilkanaście, a może nawet i więcej kromek pieczywa
  • Cztery ząbki czosnku. Możesz dodać więcej lub mniej – to zależy od upodobań. Czosnek kupiony na targu może okazać się często lepszy niż sklepowy.
  • Odrobina pieprzu i soli do smaku będą niezbędne.
  • Do masełka możemy dodać również natkę pietruszki lub koperek oraz łyżeczkę ziół prowansalskich.
  • Niezbędna będzie także świeża bułka, bagietka lub chlebek (jak wolisz ;)) do wypróbowania gotowego masła! :)

Masło czosnkowe

Przygotowanie

  1. Przed przygotowaniem polecam wcześniej wyciągnąć masło z lodówki tak aby uzyskało temperaturę pokojową. Dzięki temu łatwiej będzie poddawało się naszym zabiegom.

  2. Czosnek przeciskamy przez wyciskarkę. Drobno siekamy pietruszkę.

    Masło czosnkowe

  3. W średniej wielkości misce wymieszaj masło, wyciśnięty czosnek, pietruszkę i przyprawy.

    Masło czosnkowe

    Masło czosnkowe

  4. Do zmieszania składników możesz również użyć blendera lub moździerza. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Polecam użyć do tego soli himalajskiej.

  5. Ciepłe masło włóż do misek wyłożonych folią spożywczą i wstaw do lodówki. Gdy stwardnieją łatwiej Ci będzie je wyjąć i ułożyć na talerzyku. Masło w temperaturze pokojowej włożone do foli możesz także ułożyć w inne kształty np. zrobić ruloniki. Tak przygotowane będzie bardzo ciekawie prezentować się na stole.

    Masło czosnkowe

    Masło czosnkowe

    Masło czosnkowe

    Masło czosnkowe

Sposób podania masła czosnkowego

Tak przygotowanym masełkiem możesz posmarować ciepłe i chrupiące pieczywo. Możesz również zachwycić gości podając je w bardziej wyrafinowanej formie.

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe – wersja dla wrażliwych

Jeżeli chcesz żeby masło czosnkowe było nieco delikatniejsze w smaku i zapachu, możesz dodać do niego czosnku upieczonego wcześniej w piekarniku. Kilka ząbków czosnku (w łupinkach!) skrop oliwą z oliwek i włóż do piekarnika (temperatura ok. 200 stopni) na ok. 30 minut.

Taki czosnek jest delikatniejszy w smaku, lekko słodkawy. Dodajemy go do masła postępując jak podałam powyżej.

Porada!

Możesz posmarować pieczywo masłem czosnkowym, a następnie piec je w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 5-10 minut, aż uzyska złotawy kolor. Mniam!