Sos do pizzy

Sos do pizzy to jeden z jej najbardziej zaniedbywanych składników. Mi samemu zdarza się niestety na ciasto trysnąć ketchupem. Wystarczy jednak kilka minut i w bardzo prosty sposób możesz przygotować sos, dzięki któremu powstanie pizza o niebo lepsza, niż wersja wspomagana gotowcami z plastykowych butelek.

sos do pizzy

Składniki sosu pomidorowego na jedną dużą pizzę

  • dwa pomidory z puszki lub świeże bez skóry i nasion
  • dwie łyżki soku pomidorowego lub wody
  • jeden ząbek czosnku
  • suszone zioła (np. oregano, bazylia, tymianek i im podobne) – wedle uznania
  • szczypta soli i pieprz do smaku

Wykonanie sosu

jest banalnie proste:
  1. Do miski wrzucam pomidory, wyciskam czosnek, solę, pieprzę i dodaję zioła
  2. Następnie krótko miksuję wszystkie składniki blenderem ustawionym na najwolniejsze obroty. Sos do pizzy nie powinien być rzadkim kremem – najlepsza konsystencja widoczna jest na poniższym filmie
  3. Gotowe! Teraz trzeba już tylko nałożyć sos na ciasto.

Zapraszam do obejrzenia przepisu w wersji wideo

Newsletter > Nie przegap :-)

Nie chcesz przegapić nowych przepisów na blogu i konkursów z nagrodami? Nic prostszego - dołącz do setek czytelników bloga aby jeden lub dwa razy w miesiącu otrzymywać najsmaczniejszy newsletter.

Ilość komentarzy: 11 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Asiek pisze:

    Z jakiej firmy są najlepsze pomidory?

  • maku pisze:

    Gdybyscie potrzebowali sosu np do polania pizzy lub do focacci czy innych wypiekow sprobujcie, to tez do autora – wyzej wymienione pomidory po prostu posolic , mocno povukrzyc i zblendowac. Sos po kilku godzinach robi sie swietny a nastepnego dnia jest genialny.

  • Jasiek pisze:

    O widzę że Kolega tak jak i ja używa foremek od Spinwaru;-)

  • włoskababka pisze:

    traktowanie pomidorów blenderem niszczy ich smak a sos zrobi się wodnisty,pomidory najlepiej przecisnąć przez metalowe sitko po ugotowaniu,nie trzeba wtedy obierać ze skóry,która daje w sosie cały smak,ja się nie bawię,używam całych pomidorów,przekrojonych na pół,oliwa monini,czosnek,sól morska,pieprz,bazylia,oregano,wszystko do garnka na godzinę,czas gotowania pomidorów jest ważny ,im dłużej tym lepiej,czosnek dodajemy póżniej,sos nie będzie gorzki,jeżeli do tego dodamy usmażoną cebulę wyjdzie super sos do spaghetti ;-)

    • Jasiek pisze:

      Potwierdzam. Czym dłużej gotujemy pomidory tym lepiej. Muszą się rozgotować a woda odparować. Również nie odważyłbym się potraktować ich blenderem a już na pewno przyprawić ich przed gotowaniem. Ja robię podobnie. Kupuję dużą puszkę (2,5 kg) w Makro, i gotuję bazę w garnku (przyprawiam dopiero przed końcem). Potem przekładam do słoików i wekuję. Bazę używam potem wedle uznania. Jak do pizzy to nie doprawiam, jak do sosu bolońskiego to daję cebulę i troszku octu ryżowego i mielone podsmażone mięso.

  • lbn pisze:

    Rozumiem ze jest to sos nakladany bezposrednio na ciasto ? ;)

    • Tomek Lach pisze:

      tak dokładnie, sos ten nakładam na ciasto – ale jeżeli coś zostanie to stawiam w miseczce na stole i dobrze pasuje też jako dodatek do upieczonej pizzy (zamiast ketchupu)

  • lila pisze:

    Sos jest genialny i do tego prosty w przygotowaniu! Wypróbowała go wczoraj i jestem zachwycona. Muszę się przyznać, że zawsze kupowałam gotowy, ale od teraz już nie ma o tym mowy. :) Dzięki za przepis.

    pozdrawiam

  • jurata pisze:

    Ten sos jest mistrzowski :D Dziękuję za przepis i na sos i na ciasto do pizzy i pozdrawiam!

  • single.php > (default)

    Blog wykorzystuje smaczniutkie pliki cookies. Informacje o ich wykorzystaniu na tej stronie znajdziesz w polityce prywatności. Możesz włączyć/wyłączyć obsługę cookies w swojej przeglądarce. Blog wykorzystuje cookies. Można je wyłączyć w przeglądarce.

    Real Time Analytics